Uyuşmazlık Mahkemesinin Kuruluş ve İşleyişi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı

Haber Giriş : 09 Mayıs 2006 17:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uyuşmazlık Mahkemesinin Kuruluş ve İşleyişi Hakkında Kanun İle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı

MADDE 1- 12/6/1979 tarihli ve 2247 sayılı Uyuşmazlık Mahkemesinin Kuruluş ve İşleyişi Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin altıncı ve yedinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Uyuşmazlık Mahkemesi Hukuk Bölümüne, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ile Danıştay Genel Kurulunca kendi daire başkan ve üyeleri arasından; Askerî Yüksek İdare Mahkemesi Genel Kurulunca da askerî hâkim sınıfından olan daire başkan ve üyeleri arasından ikişer asıl, ikişer yedek üye seçilir.

Uyuşmazlık Mahkemesi Ceza Bölümüne, Yargıtay Ceza Genel Kurulu ile Askerî Yargıtay Genel Kurulunca kendi daire başkan ve üyeleri arasından üçer asıl, üçer yedek üye seçilir."

MADDE 2- 2247 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Yönetim ve temsil
MADDE 3- Uyuşmazlık Mahkemesinin yönetimi ve temsili Başkana aittir.

Başkanlığın boş veya Başkanın özürlü veya izinli olması hâllerinde Başkana ait görev ve yetkiler, Anayasa Mahkemesince kendi asıl ve yedek üyeleri arasından seçilip görevlendirilen Başkanvekili tarafından yerine getirilir ve kullanılır."

MADDE 3- 2247 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Görev süresi, hesaplanması ve seçimlerin zamanı
MADDE 4- Uyuşmazlık Mahkemesinin Başkanı, Başkanvekili ve üyeleri dört yıl için seçilir. Dört yılın hesabında göreve başlama tarihi esas alınır.

Görev süresi dolacak olanların yerine, bu sürenin sona ereceği tarihten önceki iki ay içinde; yaş haddi nedeniyle emeklilik halinde ilgilinin emekliye ayrılacağı tarihten önceki iki ay içinde; görev süresi dolmadan boşalan yerlere ise boşalma tarihinden itibaren iki ay içinde seçim yapılır.

Görev süresi bitenler yeniden seçilebilirler."

MADDE 4- 2247 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Yargı mercii, itiraz dilekçesi üzerine verdiği itirazı ret kararını kaldırarak görevsizlik kararı vermediği takdirde; yetkili makama sunulmak üzere kendisine verilen dilekçeyi, alınan cevabı ve görevsizlik itirazının reddine ilişkin kararını, dava dosyası muhtevasının onaylı örnekleriyle birlikte uyuşmazlık çıkarma isteminde bulunmaya yetkili makama gönderir."

MADDE 5- 2247 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve ikinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

"Uyuşmazlık çıkarma konusundaki dilekçe ile ekleri kendisine ulaşan yetkili makam, gerekirse dilekçedeki veya eklerindeki eksiklikleri tamamlattıktan sonra, uyuşmazlık çıkarmaya yer olmadığı sonucuna varırsa veya yapılan başvuruda 12 nci maddenin birinci fıkrasında öngörülen sürenin geçirilmiş olduğunu tespit ederse, istemin reddine karar verir."

"Bu takdirde ilgili yargı mercii, 18 inci maddede öngörüldüğü şekilde davanın görülmesini geri bırakır."

MADDE 6- 2247 sayılı Kanunun 15 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 15- Olumsuz görev uyuşmazlıklarında dava dosyaları, son görevsizlik kararını veren yargı merciince, bu kararın kesinleşmesinden sonra, ceza davalarında doğrudan doğruya diğer davalarda ise taraflardan birinin istemi üzerine, ilk görevsizlik kararını veren yargı merciine ait dava dosyası da temin edilerek Uyuşmazlık Mahkemesine gönderilir ve görevli yargı merciinin belirlenmesi istenir."

MADDE 7- 2247 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

"Olumlu görev uyuşmazlığının giderilmesini isteyen taraflardan birinin, ceza davalarında ise ayrıca ilgili makamların, taraf sayısından iki fazla düzenleyeceği dilekçe ile başvurduğu yargı mercii;
a) Dilekçelerden birini ve varsa eklerini yazı ile diğer yargı merciine derhal iletir ve dava dosyasının kendisine gönderilmesini ister.
b) Diğer dilekçeler ve varsa eklerini, yedi gün içinde cevabını bildirmesi için karşı tarafa ve ilgili makamlara tebliğ eder. Tebligat yapılan taraf veya ilgili makam, süresi içinde bu yargı merciine cevabını bildirmezse, cevap vermekten vazgeçmiş sayılır.
c) Dilekçeyi, alınan cevapları ve varsa ekleri ile dava dosyalarını, Uyuşmazlık Mahkemesine gönderir ve görevli yargı merciinin belirlenmesini ister.

Bu takdirde her iki yargı mercii de, 18 inci maddede öngörüldüğü şekilde davanın görülmesini geri bırakır."

MADDE 8- 2247 sayılı Kanunun 18 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"12, 13 ve 17 nci maddelerde yazılı sürelerin bitmesi çalışmaya ara verme zamanına rastlarsa bu süreler, çalışmaya ara vermenin sona erdiği günü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılır."

MADDE 9- 2247 sayılı Kanunun 19 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Yargı merciince, önceki görevsizlik kararına ilişkin dava dosyası da temin edilerek, gerekçeli başvuru kararı ile birlikte dava dosyaları Uyuşmazlık Mahkemesine gönderilir."

MADDE 10- 2247 sayılı Kanunun 32 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"İdarî teşkilât, personel ve atama işleri
MADDE 32- Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığına bağlı olarak Genel Sekreterlik Birimi kurulur.

Genel Sekreterlik Biriminde idarî ve malî işler, yazı işleri ve özel kalem müdürlükleri ile ihtiyaca göre kurulacak bürolar ve kalemler bulunur.

Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanının uygun gördüğü bir raportör asli görevine ek olarak, Genel Sekreterlik görevini de yapar.

Genel idare sınıfı ve yardımcı hizmetler sınıfına giren personel, Başkan tarafından atanır. Bu personelin nitelikleri ile hizmet şartları ve şekillerine ilişkin hususlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine ve ilgili yönetmeliklere uygun olarak İçtüzükte gösterilir.

Hizmetin gerektirdiği hallerde ihtiyaç duyulacak yeteri kadar personel, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanının isteği üzerine Adalet Bakanlığı, Yargıtay ve Danıştay kadrolarından bu kurumlar tarafından ilgili mevzuat gereğince yapılacak geçici görevlendirme yoluyla temin edilir.
Beşinci fıkraya göre Uyuşmazlık Mahkemesi Genel Sekreterlik Birimi emrinde görevlendirilen personelin, aylık, ödenek, her türlü zam ve tazminatlar ile diğer malî ve sosyal hak ve yardımları kurumlarınca ödenir. Ancak, bir yıl içinde altı aydan fazla çalışmış olanların terfilerine esas alınmak üzere yazılı bilgi vermek, bunların hangi işlere bakacaklarını ve görev sürelerini belli etmek yetkisi Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanına aittir."

MADDE 11- 2247 sayılı Kanunun 39 uncu maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Bütçe
MADDE 39- Mahkemenin bütçe ve harcama esas ve usulleri 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümlerine tâbidir.

Türkiye Büyük Millet Meclisinde bütçe ile ilgili görüşmelerde Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı veya görevlendireceği Uyuşmazlık Mahkemesi Genel Sekreteri hazır bulunur."

MADDE 12- 2247 sayılı Kanuna aşağıdaki maddeler eklenmiştir.

"EK MADDE 2- Bu Kanuna ekli (1) sayılı listede yer alan kadrolar ihdas edilerek 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (1) sayılı cetvele Uyuşmazlık Mahkemesi Genel Sekreterliği bölümü olarak eklenmiştir.

EK MADDE 3- Uyuşmazlık Mahkemesinin çalışma usullerinin düzenlenmesine, idarî işler ile kalem hizmetlerinin yürütülmesine, eğitim, tanıtım ve yayın faaliyetlerine, Genel Sekreterliğin kuruluş ve görevleri ile bu Kanunda belirtilen diğer hususlara ilişkin hükümler, Genel Kurulun yapacağı İçtüzükle düzenlenir.

Bu İçtüzük Resmî Gazetede yayımlanır."

MADDE 13- 2247 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

"GEÇİCİ MADDE 6- Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte, görevlendirme yoluyla Mahkemede çalışmakta olan personelden uygun görülenler ekli (1) sayılı listedeki durumlarına uygun kadrolara başka bir işleme gerek olmaksızın Başkan tarafından atanırlar ve durum ilgili kurumlara bildirilir. Bu şekilde atanmayan görevliler ise bu Kanunla değişik 32 nci maddenin beşinci ve altıncı fıkraları hükümlerine tâbidirler."

MADDE 14- 13/5/1981 tarihli ve 2461 sayılı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanununun 1 inci maddesi ile 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde yer alan "üyeleri ile Uyuşmazlık Mahkemesinin askerî yargı dışından gelen" ibareleri madde metninden çıkartılmıştır.

MADDE 15- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 16- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

GENEL GEREKÇE

Anayasada; adlî, idarî ve askerî olmak üzere birbirinden bağımsız üç ayrı yargı düzeni kabul edilmiştir. Birbirinden bağımsız yargı düzenleri arasında görev ve hüküm uyuşmazlıklarının doğması kaçınılmazdır.

1924 tarihli Teşkilâtı Esasiye Kanununda sözü edilen üç yargı düzeni arasında doğacak görev ve hüküm uyuşmazlıklarını çözecek bir mercie yer verilmemiş ise de, "yargı ayrılığı" ilkesinin zorunlu bir sonucu olarak ve kişilerin hak arama hürriyetlerinin güvence altına alınması için 9/7/1945 tarihli ve 4788 sayılı Kanunla, yalnızca hukuk alanında doğan uyuşmazlıkları çözümlemek üzere Uyuşmazlık Mahkemesi kurulmuştur.

1961 Anayasasının 142 nci maddesinde ise Uyuşmazlık Mahkemesi yüksek mahkeme olarak düzenlenmiştir. Anayasanın bu hükmü gereğince 12/6/1979 tarihinde kabul edilen 2247 sayılı Uyuşmazlık Mahkemesinin Kuruluş ve İşleyişi Hakkında Kanunun 1 inci maddesinde de, Anayasanın bu hükmüne paralel şekilde bağımsız bir yüksek mahkeme olduğu açıkça belirtilmiştir. Mahkemenin bu konumu 1982 Anayasasının 158 inci maddesiyle aynen korunmuştur.

13/5/1981 tarihli ve 2461 sayılı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanununun kabulü ile Danıştay ve Yargıtaydan seçilen iki kat aday arasından Uyuşmazlık Mahkemesine üye seçme görevi Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna verilmiş; 2247 sayılı Kanunun bazı maddelerini değiştiren 21/1/1982 tarihli ve 2592 sayılı Kanun ile de, 2461 sayılı Kanunun getirdiği değişikliğin yanı sıra Askerî Yargıtay ile Askerî Yüksek İdare Mahkemesinden seçilen iki kat aday arasından Devlet Başkanınca (Cumhurbaşkanınca) üye seçileceği yolunda düzenlemeye gidilmiştir. Hâlbuki, ilgili yüksek mahkemelerin üyelerince yargısal faaliyete ilişkin ek bir görev olarak yürütülen Uyuşmazlık Mahkemesi üyeliğine seçilme, Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine seçilmekten farklıdır. Bu itibarla, Uyuşmazlık Mahkemesinin karma nitelikli kurullarına, ilgili yüksek mahkemelerin görüşünü yansıtacak ve uyuşmazlıkların çözümüne katkıda bulunabilecek üyelerin seçiminin en iyi yolu, bu kişilerin asıl görev yaptıkları yüksek mahkeme tarafından seçilmesidir. Anayasanın 104 üncü maddesinde, Cumhurbaşkanının üye seçeceği yüksek yargı organları sayma yoluyla belirtilmiş olmasına karşılık Uyuşmazlık Mahkemesi bunlar arasında yer almadığından, 2247 sayılı Kanunda bu yönde değişiklik yapılması için Anayasa değişikliği yapılmasına da gerek bulunmamaktadır.

Öte yandan, yirmibeş yıl önce kabul edilmiş olan 2247 sayılı Kanunda bugüne kadar kısmî değişiklikler yapılmışsa da uygulamada yaşanan bazı sıkıntıların giderilmesi için söz konusu Kanunun bir bütün olarak ele alınıp gerekli düzenlemelerin yapılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

Yukarıda yazılı nedenler ve ihtiyaçlar dikkate alınmak suretiyle hazırlanan Kanun Tasarısıyla; 2247 sayılı Kanunun, Uyuşmazlık Mahkemesi üyelerinin seçimi usulü ve görev süreleri ile Mahkemeye başvuru şekli konularındaki hükümlerinde değişiklik yapılmakta; malî ihtiyaçları Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanan bir yüksek mahkeme olması ve ülkemizdeki diğer yüksek mahkemelerin bağımsız bütçelerinin bulunması da göz önüne alınarak Uyuşmazlık Mahkemesinin bağımsız bir bütçeye kavuşturulması yönünde yeni hükümler getirilmektedir.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Maddeyle, Uyuşmazlık Mahkemesinin kurullarında görev yapacak üyelerin, yüksek mahkemelerin ilgili genel kurullarınca doğrudan seçilmeleri esası getirilmektedir.

MADDE 2- Maddeyle, Uyuşmazlık Mahkemesinin yönetim ve temsili ile Başkana vekâlete ilişkin hükümler düzenlenmektedir. Yapılan düzenlemeyle, Başkanın dönem başında seçilmesi kuralı kaldırılmaktadır.

MADDE 3- Yürürlükteki düzenlemeye göre Mahkeme Başkanı Anayasa Mahkemesi üyeleri arasından seçilmekte ve görev süresi iki dönemle sınırlı bulunmaktadır. Bu durum içtihat birliği ve istikrarın sağlanması amacıyla bağdaşmamaktadır. Öte yandan, Mahkeme Başkanı, Başkanvekili ve üyelerinin görev sürelerinin dönem esasına göre belirlenmesi hususu pratik yarar da sağlamamaktadır. Yeniden seçilmelerine sınırlama getirilmeyen üyelerin, üyelikte herhangi bir nedenle boşalma olması durumunda, dönem esasına göre önce süre tamamlaması ve dönem sonunda yeniden seçim prosedürünün işletilmesi yerine, her üyenin dönem esasına bağlı olmaksızın dört yıl için seçilmesi halinde kurulların dönemler itibarıyla tamamen yenilenmesi ihtimali de ortadan kalkacak ve bu sayede Mahkeme kurulları süreklilik arz eden bir görünüme kavuşacaktır ve istikrar sağlanacaktır. Başkan ve Başkanvekilinin seçiminin de aynı nedenlerle dönem esası yerine dört yıl için seçilmeleri hizmet gereklerine daha uygun düşecektir. Bu nedenlerle, maddeyle, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı, Başkanvekili ve üyelerinin görev süreleri yeniden düzenlenmektedir.

MADDE 4- Maddeyle, görev itirazını reddeden yargı merciince yetkili makama gönderilmesi gereken evrakın neler olduğu sayılmak suretiyle yeniden düzenlenmektedir.

2247 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin üçüncü fıkrası, yargı merciince bakılmakta olan dava hakkında temin edilmiş tüm bilgi ve belgeler ile yapılan usuli işlemler ve tebligatların, uyuşmazlık çıkarılmasını istemeye yetkili makama ve onun tarafından da Uyuşmazlık Mahkemesine noksansız olarak sunulabilmesi ve davanın daha fazla sürüncemede kalmaması bakımından incelemenin sıhhatli ve süratli bir şekilde yapılabilmesi için yeniden düzenlenmiştir.

MADDE 5- Maddeyle, ilgili başsavcıya uyuşmazlık çıkarılması için yapılan başvuruyu bu husustaki sürenin geçirilmiş olduğunu tespit etmesi halinde reddetme imkânı tanınmaktadır.

2247 sayılı Kanunun 13 üncü maddenin birinci fıkrasında, ilgili başsavcı tarafından uyuşmazlık çıkarmaya yer olmadığı sonucuna varılırsa talebin reddedileceği ve bu karara karşı hiçbir yargı merciine başvurulamayacağı hükme bağlanmıştır. Ancak, işin esası hakkında kesin olarak talebi reddetme yetkisi tanınan bu makamın, kendisine Kanunun öngördüğü süre geçirildikten sonra başvuruda bulunulması halinde ne yapılacağının belirtilmemiş olması eksik bir düzenlemedir. Sürenin kamu düzenine ilişkin olması ve görülmekte olan bir davada gecikmelere yer verilmemesi için, ilgili başsavcıların süresi içinde ileri sürülmemiş talepleri de reddedebileceği hususu açıkça belirtilmek suretiyle, uygulamada doğabilecek tereddütler giderilmek istenmiştir.
MADDE 6- Maddeyle, olumsuz görev uyuşmazlığında son görevsizlik kararını veren yargı merciince yapılacak işlemler, uygulamada doğan aksaklıkları giderecek şekilde yeniden düzenlenmektedir.

2247 sayılı Kanunun 15 inci maddesinde yer verilen "dava dosyası" ibaresi, hukuk alanında doğan uyuşmazlıklarda son görevsizlik kararını veren yargı merciine ait dava dosyası olarak algılandığından, taraflardan birinin istemesi üzerine bu yargı merciince yalnızca kendisine ait dava dosyası gönderilmektedir. Son görevsizlik kararını veren yargı merciince, birinci savunma alınmadan ve dava ile ilgili belge ve bilgiler istenilmeden karar verilmesi durumunda ilk görevsizlik kararı veren yargı merciine ait dava dosyasının incelenmesine ihtiyaç bulunması ya da ilk görevsizlik kararının kesinleşme durumunu da gösteren örneğinin gönderilmemesi nedeniyle, anılan madde hükmü bu aksaklıkları ortadan kaldıracak şekilde yeniden düzenlenmiştir.

MADDE 7- Maddeyle, olumlu görev uyuşmazlığı doğması halinde, ilgili yargı merciilerince yapılacak işlemler ile uyulması gereken usul kuralları açıkça belirtilmek suretiyle bu husustaki eksik düzenleme giderilmektedir.

2247 sayılı Kanunun 17 nci maddesinde sadece uyuşmazlık türünün tanımı yapılmakla yetinilmiştir. Uygulamada, ilgililer ve yargı mercilerince ne yapılacağı hususunun düzenlenmesi gereği ortaya çıkmış bulunduğundan, maddeye eklenen yeni iki fıkra ile, konuya ilişkin tereddütlerin giderilmesi amaçlanmıştır.

MADDE 8- Maddeyle, 2247 sayılı Kanunun 12, 13 ve 17 nci maddelerinde öngörülen sürelerin çalışmaya ara verme (adlî tatil) dönemine rastlaması halinde bu sürelerin çalışmaya ara vermenin sona erdiği günü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamasını sağlamak üzere hüküm eklenmektedir.

2247 sayılı Kanunun 12 nci, 13 üncü ve 17 nci maddelerinde, ilgililerin başvurmaları veya başsavcılık işlemleri ile yapılan tebligatlar üzerine verilecek cevaplar için süreler öngörülmekle birlikte, bu sürelerin çalışmaya ara verme dönemine rastlaması halinin Kanunda düzenlenmemiş olması nedeniyle, ilgili yargı mercilerinin uyguladığı usul kanunlarında da yer verildiği gibi, bu sürelerin çalışmaya ara vermenin sona erdiği günü izleyen tarihten itibaren yedi gün daha uzatılmasını sağlamak üzere maddeye istisna hükmü eklenmek suretiyle, bu konuda hukukî birliğin sağlanması amaçlanmıştır.

MADDE 9- 2247 sayılı Kanunun 15 inci maddesinde yapılan değişikliğe paralel olarak, maddeyle, aynı Kanunun 19 uncu maddesinin ikinci fıkrasındaki, Uyuşmazlık Mahkemesine başvuran yargı merciince yapılacak işlemlere ilişkin hükmü, uygulamada doğan aksaklıkları giderecek şekilde yeniden düzenlenmektedir.

MADDE 10- Maddeyle, 2247 sayılı Kanunun 32 nci maddesi değiştirilmek suretiyle, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığına bağlı olarak Genel Sekreterlik Birimi kurulmaktadır.

Tasarıyla, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığına bağlı olarak Genel Sekreterlik Birimi bünyesinde memur kadroları ihdas edilmek suretiyle Mahkeme aslî ve sürekli personele sahip kılınmakla birlikte, kadrolu personele ilâveten ayrıca iş yükünde geçici olarak artış meydana gelmesi halinde ihtiyaç duyulacak idarî personel için yeni kadro ihdası yerine, Adalet Bakanlığı, Yargıtay ve Danıştay kadrolarından geçici olarak görevlendirme yapılabilmesine ilişkin hüküm de muhafaza edilmektedir.

MADDE 11- 2247 sayılı Kanunun yürürlükteki hükümleri uyarınca Uyuşmazlık Mahkemesinin bütçesi Adalet Bakanlığı bütçesi içerisinde mütalâa edildiğinden, mali yönden bağımsız kılınması ve diğer yüksek mahkemelerin sahip olduğu olanaklara kavuşturulması ve genel bütçe içinde kendi bütçesiyle idare olunması amacıyla, Uyuşmazlık Mahkemesinin bütçesinin bağımsız hale getirilmesi yönünde 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümleri de dikkate alınarak, 39 uncu maddede değişiklik yapılmaktadır.

MADDE 12- Uyuşmazlık Mahkemesi, bağımsız bir yüksek mahkeme olmasına karşın, genel kadro usulüne tabî personel kadroları bulunmamaktadır. Yürürlükteki Kanuna göre Mahkemenin yazı işleri ile diğer idarî hizmetleri, Danıştaydan bir yazı işleri müdürü ve bir zabıt katibi; Yargıtaydan bir zabıt katibi; Ankara Adliyesinden bir yazı işleri müdürü ve bir hizmetli; Adalet Bakanlığından bir sekreter, bir memur, iki şoför ve iki hizmetli olmak üzere geçici olarak görevlendirilen 11 personel eliyle yürütülmektedir. Mahkemenin idarî hizmetlerinin başka kurumlardan görevlendirme yoluyla yürütülmesi, bir takım aksaklıkları da beraberinde getirmektedir. Şöyle ki; personel bakımından başka kurumlara olan bağımlılık; personelin maaş almak, tedavi kurumlarına sevk yaptırmak gibi özlük ve sosyal haklara ilişkin işlemlerinin kadrolarının bulunduğu kurumlarca yürütülmesi sırasında zaman ve emek kaybına ve buna bağlı olarak Uyuşmazlık Mahkemesinde bu şekilde görevlendirilen personelin, özlük ve malî hakları yönünden bazı kayıplara uğramasına neden olmaktadır. Bu durumun önlenmesi amacıyla, ek 2 nci maddeyle ekli (1) sayılı listede gösterilen kadrolar ihdas edilerek 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin (1) sayılı cetvele Uyuşmazlık Mahkemesi Genel Sekreterliği bölümü olarak eklenmektedir.
Ayrıca, Uyuşmazlık Mahkemesinin verimli ve düzenli çalışmasını, idarî hizmetlerin belirli esaslar çerçevesinde yürütülmesini sağlamak, hukuksal hayattaki işlevleri hakkında eğitim, tanıtım ve yayın politikasını belirlemek amacıyla İçtüzükle düzenleme yapılmasını mümkün kılmak üzere, ek 3 üncü madde eklenmektedir.

MADDE 13- Tasarıyla, Genel Sekreterlik Birimi kurulduğundan ve buna bağlı olarak kadro ihdas edildiğinden, 2247 sayılı Kanuna eklenen geçici 6 ncı maddeyle Mahkemede fiilen görev yapan personelin yeni ihdas edilen kadrolara atamalarının yapılmasını sağlayan geçiş hükmü düzenlenmektedir.

MADDE 14- 2247 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde yapılan düzenlemeye paralel olarak maddeyle, 2461 sayılı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunun 1 inci ve 4 üncü maddelerinde gerekli değişiklikler yapılmaktadır.

MADDE 15- Yürürlük maddesidir.

MADDE 16- Yürütme maddesidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber