AB 'vize'yi gerektiğinde askıya alacak teklifi görüşüyor

Avrupa Birliği (AB) Adalet ve İçişleri Konseyi, vize serbestisinin gerekli durumlarda askıya alınmasını sağlayacak mekanizmaya ilişkin AB Komisyonu teklifini ve 18 Mart'ta üzerinde uzlaşı sağlanan Türkiye-AB mutabakatını görüşmek üzere Brüksel'de bir araya geldi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Mayıs 2016 14:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AB 'vize'yi gerektiğinde askıya alacak teklifi görüşüyor

Toplantı öncesi AB Konseyi girişinde konuşan, AB Komisyonu'nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopulos, olağanüstü toplantıda, Türkiye-AB mutabakatının uygulanması ve vize serbestisi ile ilgili askı mekanizmasının görüşüleceğini söyledi.

Toplantı sonunda konu ile ilgili açıklamalarda bulanacağına işaret eden Avramopulos, "Askı mekanizması ile vize serbestisinin durdurulması sadece Türkiye, Ukrayna, Gürcistan ve Kosova ile ilgili değil bu tüm ülkelerle ilgili. Askı mekanizması sadece bir ülkeye karşı uygulanmayacak. Mekanizma, vize serbestisinin pratikte etkin uygulanabilirliği için tüm ülkelere uygulanacak." diye konuştu.

- "Bir sığınmacı krizini bir başka sığınmacı krizi ile değişmeyeceğim"

Belçika Sığınma ve Göç Bakanı Theo Francken, Türkiye'ye vize serbestisi sağlanması için tüm kriterlerin yerine getirilmesi gerektiğini belirterek, "Vize serbestisi için terörle mücadele kanunu değişmeli. Sayın Erdoğan bunu istemiyor. Bu problem." dedi.

Vize serbestisi ile ilgili Francken, "Sığınma krizinde en akıllıca şey vize serbestisini şu anda vermek değil. Vize serbestisini vermek konusunda kamuoyu görüşü kolay değil. Balkanlara 2010-2011'de vize serbestisi verildi. 2011-2012'de göç krizi oldu. Bir sığınmacı krizini bir başka sığınmacı krizi ile değişmeyeceğim." dedi.

- "Mekanizma, vize serbestisi süreci beklenmeyen bir şekilde ilerlerse devreye girecek"

Hollanda Adalet, Güvenlik ve Göç Bakanı Klaas Dijkhoff, vize serbestisinin faydaları olduğu gibi riskleri de olduğunu belirterek, "AB Komisyonu vize serbestisinin durdurulmasına yönelik mekanizma teklifini hazırladı. Mekanizma, vize serbestisi süreci beklenmeyen bir şekilde ilerlerse devreye girecek. Sadece Türkiye için değil genel olarak uygulanacak." dedi.

Türkiye'ye vize serbestisi konusunda sürenin sonuna gelmediğini söyleyen Dijkhoff, "Türkiye, tüm kriterlere uyarsa biz de vize serbestisi için devam edeceğiz. Türkiye, mutabakatından beklenen sonuçlar alındı. Yunanistan'a girişler düştü." ifadesini kullandı.

- "Türkiye gerekli sorumluluklarını yerine getirmeli"

Malta İçişleri ve Milli Güvenlik Bakanı Carmelo Abela, her ülkenin vize serbestisi için gerekli kriteri yerine getirmesi gerektiğini vurgulayarak, "AB için gerektiğinde harekete geçirebileceği gözlem ve askı mekanizması çok önemli." dedi.

Bakan Abela, bir gazetecinin "Türkiye bunu kabul eder mi?" sorusuna, "Bu durdurma mekanizması bizim alanımız. Türkiye gerekli sorumluluklarını yerine getirmeli." cevabını verdi.

AB Komisyonu, 4 Mayıs'ta Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerine vizesiz seyahat etmesini öngören bir tavsiye kararı almış ancak vizelerin kaldırılabilmesi için 72 kriterden geriye kalan 5'inin de tamamlanması gerektiğini belirtmişti. Bu şartlar arasında terör tanımının değiştirilmesi de bulunurken, Avrupa Parlamentosu (AP) tüm kriterler karşılanana kadar AB Komisyonu'nun teklifini oylamama kararı almıştı.

Ata Ufuk Şeker

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber