TUBİTAK, Akıllı Kart İşletim Sistemini tanıttı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ocak 2007 18:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜBİTAK UEKAE'nin (Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü) yazılım ekibi tarafından gerçekleştirilen TÜBİTAK AKİS (Akıllı Kart İşletim Sistemi) bugün Çırağan Palace Kempinski'de bir basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtıldı.

TÜBİTAK UEKAE Müdürü Önder Yetiş ve projenin geliştirilmesine destek sağlayan akıllı kart şirketi Plastkart'ın Genel Müdürü Ali Yıldız, TÜBİTAK AKİS hakkında bilgi verdiler, basın mensuplarının sorularını cevapladılar.

TÜBİTAK UEKAE Müdürü Önder Yetiş ve Plastkart Genel Müdürü Ali Yıldız, ''Türkiye aklını kullanıyor'' sloganıyla tanıtılan AKİS'in 5 yıllık kullanım lisans hakkının Plastkart'a verilmesi dolayısıyla anlaşma imzaladı.

Yaklaşık 1,5 yıl süren çalışmaların ardından AKİS'i hayata geçiren TÜBİTAK UEKAE, ilk üretimini 2006 yılı sonunda gerçekleştirerek uluslar arası güvenlik sertifikası alınması için başvuru yaptı. Benzerlerinden daha üst seviyede güvenlik algoritmaları taşıyan AKİS'in ilk aşamada e-imza projelerine daha sonrasında da e-devlet projelerinde yerel bir çözüm olarak kullanılması mümkün olabilecek.

Plastkart Genel Müdürü Ali Yıldız, çiplerin cüzdanımıza sığabilecek küçük bilgisayarlar olduğunu söyledi. Farklı yerlerde kullanım alanlarında akıllı kartları hayatımızda gördüğümüzü belirten Yıldız, şöyle konuştu: "Bankacılık sektöründe çipli kartlar hayatımıza girmeye başladı. GSM telefonlarının içindeki GSM kartları da bu kartlara güzel bir örnek. Akıllı kartların yapısı bilgisayara benziyor. Bir donanımı var. Bir de içinde işletim sistemi var. Bu işletim sistemi sayesinde ise o akıllı kart bilgi taşıyor. Dışarıya bilgi veriyor. Bilgi saklıyor. Şifrelendiriyor ve bu işlemleri yapıyor. İleride Avrupa'daki gibi uluslararası elektronik kimlik sistemine geçilirse bizde Türk firması olarak ihaleye katılıp bu sektörde yer almaya çalışacağız. Bu Türkiye'de ilk defa yapılacak. Bugün tanıtımı yaptık. Bundan sonra ilgililerle görüşeceğiz"

TÜBİTAK UEKAE'ye lisans hakkı ödeyeceklerini belirten Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı: ''Bu ürünün yakını, benzeri olan ürünleri, know how'ını, şu anda yurt dışından 10-12 EURO'dan alabiliyoruz. Bu ürünün maliyeti ise 4'te bir seviyesinde. Ürettiğimiz kart başına lisans ücreti vereceğiz. Türkiye'de herkesin cebinde bir akıllı kart var. Ürünün ihracatı konusunda çevre ülkeler ve Orta Doğu'da aktif olabileceğimize inanıyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber