Bylock'taki hatayla ilgili teknik analiz

FETÖ üyesi değil sempatizanı bile olmamasına rağmen, operatör hatası yüzünden Bylockcu olarak toplumda itibarı yok edilmiş, ihraç edilmiş masum vatandaşlarımız için IP çakışmasına yönelik geniş bir açıklama yayınlıyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 03 Mart 2017 12:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bylock'taki hatayla ilgili teknik analiz

Bylock'ta yaşanan hatalar ne yazık ki görmezden geliniyor. Bakanlarımız, siyasetçilerimiz, güvenlik görevlilerimiz ve adalet bürokrasimiz yaşanan sorunu çok ağırdan alıyor.

Oysaki, değil FETÖ üyesi sempatizanı bile olmayan kişilere Bylock kullanıyorsun demenin nasıl bir travma yaratacağını bilmek için bu kişilerden birisiyle muhatap ve gözyaşlarına bakmak yeterli.

Gazeteci Emre Erciş sosyal medya hesabından Bylock'la ilgili yeni bir paylaşımda bulundu.

Bu tespitleri özellikle operasyonları yürüten güvenlik ve adalet bürokratlarımızın dikkatine sunuyoruz.

1-Bylock hakkında yaklaşık 1 haftadır bilgi akışını kesmiştim. Bunun sebebiyse sorunu tüm detaylarıyla araştırmak ve sonuca ulaşmaktı.

2-Araştırma sürecinde gerek mağdur olduğunu söyleyenler olsun gerekse görüştüğüm avukatların ortak sorunu "IP Çakışması" iddiası yönünde.

3-Öncelikle kamuoyunda "IP Çakışması" olarak tanımlanan sorunun ne olduğunu, sonra da bu sorunun nasıl giderileceğini izah etmeye çalışayım.

4-Öncelikle ilk olarak bilmemiz gereken konu Türkiye'deki IP Bloklarının adedi.Yani, operatör başına tahsis edilmiş IP numaralarının sayısı.

5-6- Türkiye'de mevcut olan IP blok sayısı 15 Milyon 534 BİN. Bu blok IP'lerin dağılımıysa şu şekilde:

TÜRK TELEKOM: 6 MİLYON 930 BİN
TURKCELL:2 MİLYON 228 BİN
VODAFONE:1 MİLYON 655 BİN
AVEA:811 BİN
TELLCOM:664 BİN
SUPERONLINE:545 BİN
TURKSAT:459 BİN
DIGITURK:410 BİN

7-BYLOCK ile ilişkili operatör başına tahsis edilen IP Bloklarının kullanıcı sayısıysa
TURKCELL:35 MİLYON
VODAFONE:20 MİLYON
AVEA:15 MİLYON

8-Peki bu ne anlama geliyor? Basit bir matematik hesabı yaparsak,TURKCELL'de 15, AVEA'da 18,5 ve VODAFONE'da 12 kişiye 1 adet IP düşüyor!!!

9-İşte BYLOCK konusunda sorun bu noktada başlıyor.Sorunu anlayabilmek için de Network Address Translation (NAT) tekniğini anlamamız gerekiyor

10-Network Address Translation (NAT)...Bu tekniğin ne olduğunu yine teknik detaylarda boğulmadan en yalın haliyle anlatmaya çalışacağım.

11-Temel olarak NAT, aynı internet bağlantısını paylaşan LAN (Local Area Network/Yerel Ağ) bilgisayarları ile ilgili bir tekniktir.

12-Özel 1 ağdaki birden fazla cihazın,internet hizmet sağlayıcısı tarafından aynı ortak IP'yi kullanarak internet'e erişmesine izin verir.

13-Ağınızın dışındaki makinelerde bir IP adresi bulunurken NATın arkasında birden fazla bilgisayar bulunabilir ve hepsine özel IP'ler atanır

14-Günümüzde İnternet'in çalışmasında yaygın olarak kullanılan iletişim kuralı IP protokolünün 4.sürümü olan "IPv4" olarak anılmakta.

15-"IPv4" tipindeki IP adresleri (.) ile ayrılan 4 adet 8'li (1 sayısından 2 sayısının en çok 8.derece katına yani 28 kadar 1~255 tanımlanır

16-Yani örnek bu tanıma örnek verecek olursak: 212.54.78.45 ya da 168.14.58.92 şeklinde tanımlanmaktadır.

17-Yine "IPv4" standardında tanımlanabilecek en çok IP adres sayısı, 2 üzeri 32 yani yaklaşık olarak 4 MİLYAR 300 MİLYON adettir.

18-Bu IP'lerin yaklaşık 589 milyon'u özel İnternet adresleri,İntranet adresleri ve internette yönlendirilemeyen adresler olarak anılır.

19-IPv4 standardında adreslerden geri kalan yaklaşık 3,7 MİLYAR'ı açık İnternet adresleri&internette yönlendirilebilen adres olarak anılır.

20-Bu adresler internet kullanımına açıktır ve internet'e doğrudan bağlı cihazların IP adreslerinin birbirinden farklı olması gerekir.

21-Twitlerin 7.maddesinde belirttiğim internet erişim sağlayıcıların ABONE sayısı zamanla artarken abonelere atanan IP sayısı sabit kalır.

22-Özellikle mobil operatör sağlayıcıları,kullanıcı olan abonelerine yeterli sayıda internet IPsi sağlayamaz.Bu nedenden dolayı NAT kullanır

23-Aboneler,12 ve 13'üncü twitlerimde anlattığım şekilde IP protokolü kullanılarak erişim sağlayıcıyla bağlantı kurar ve internette bağlanır

24-Erişim sağlayıcı bu adreslerden yapılan bağlantıları yönlendirici cihazlarla bir adrese çevirerek 1 den fazla abonenin erişimini sağlar.


25- Günümüzde TURKCELL, AVEA gibi oporatörler artan abone sayısını karşılayabilmek için erişim sağlayıcılarına ihtiyaç duymaktadırlar.

26-Bunun içinde Ağ Adresi Dönüştürme(Carrier Grade NAT=CGN) veya Geniş Ölçekli Ağ Adresi Dönüştürme(Large Scale NAT=LSN) kullanılmakta.

27-İşte bu teknik sayesinde çok sayıda abone,birbirine kapalı ağlara ayrılarak,özel IP atanıp bu kapalı ağlardan açık İnternet'e bağlanıyor.

28-Bu şekilde binlerce kullanıcıya özel IP adresleri atanır.Bu özel IP adreslerinden gelen bağlantı istekleri de,

29-Sadece 1 İnternet IP'sine sahip yönlendirici ile İnternet bağlantılarına dönüştürülürken,birbirinden haberi olmayan binlerce kullanıcı,

30-İnternette eriştikleri servise aynı IP adresi üzerinden bağlanıyorlarmış gibi görünür.


31-İşte şimdi zurnanın ZIRT dediği yere geldik!!!Neden bu Bylock kullandığı iddia edilenlerin büyük çoğunluğu AVEA hat kullananlar arasında?

33-Bunun TEKNİK OLARAK TEK BİR CEVABI VAR! Belli ki Türkcell ve Vodafone BYLOCK görünen mükerrer IP'lerin NAT loglarını ayırıp MİT'e vermiş.

34-AVEA ise yine belli ki NAT kayıtlarını tutmadığı için BYLOCK olan IP'leri mükerrer olarak ayırmamış,IP'deki herkesi MİT'e bildirmiş!!!

35-Nitekim bunun ispatı, AVEA'nın Bursa'da görülen bir Bylock davasına yolladığı RESMİ YAZI!!!

36-Yani AVEA'nın bu yazısı şu anlama geliyor: "Ben size ARABANIN PLAKASINI/IP adresini veriyorum, aracı KİMİN KULLANDIĞI beni bağlamaz"

37-Ve devamında yine şunu diyor, "Benim verdiğim ARACIN PLAKASI/IP'si üzerinden o aracı kimin kullandığını SEN BUL, BEN BULAMAM!!!"

38-Oysa AVEA, NAT kayıtlarını tutmuş olsaydı istenen BYLOCK kullanıcısı IP'lerini tek tek tespit eder,o IP üzerinden bağlananları bildirirdi

39-NAT kayıtlarını tutmayan AVEA, belli ki işin kolayına kaçmış ve BYLOCK görünen IP'nin kullanıcılarını ayıklamak yerine hepsini bildirmiş.

40-İşte bu nedenden dolayı da IP'sinde BYLOCK görünen ama kullanmadığı ve masum olduğunu iddia edenlerin mağduriyeti ortaya çıkmış durumda.

41-Umarım az da IP çakışması denilen konuyu anlatabilmişimdir.

Emre Erciş aşağıdaki paylaşımlarında şu adresten yararlanmış görünmektedir. İP bloklarıyla ilgili daha ayrıntılı bilgi almak isteyenler şu adresi tıklayabilir.

MHP'li Usta: Bylock'ta Avea ile ilgili ciddi sıkıntı var Bylock'taki hatalar, FETÖ davalarını itibarsızlaştırabilir! Tedbir alınmalı Bylock'taki İP hatası Avea'dan kaynaklanıyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber