Maliye skandalında ilk karar: 4 kamu görevlisine memuriyetten çıkarma

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Mayıs 2007 16:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sezer'in, gazetecilerin ve birçok işadamının mal varlıkları usulsüz olarak sorgulanmıştı.

Aralarında devlet görevlileri, siyasiler, gazeteciler ve iş adamlarının da bulunduğu çok sayıda kişinin 'Vergi Dairesi Otomasyon Projesi (VEDOP) kayıtlarına girilerek usulsüz sorgulanmasına' ilişkin soruşturmanın ilk ayağı tamamlandı.

Daha önce görevden uzaklaştırılan 5 kamu görevlisinden 4'ü için memuriyetten çıkarma, 1'i için de kademe ilerlemesi cezası istendi. Bu memurlar için ayrıca ceza davası istemiyle savcılığa suç duyurusunda bulunulacak.

Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanvekili Cemal Boyalı başkanlığında oluşturulan komisyon, Teftiş Kurulu merkezdeki sorgulamalara yönelik araştırmalarını bitirerek, sonucu bir rapor halinde Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı Yüksek Disiplin Kurullarına sundu.

4 KİŞİYE MEMURİYETTEN ÇIKARMA CEZASI

Söz konusu raporda, merkezden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile çeşitli bürokratlar ve müfettişlerin yanı sıra bazı şirketlerle ilgili usulsüz sorgulama yapıldığı, kişisel verilerin ele geçirildiği, bunların belirli yerlere aktarıldığı ve bu şekilde görevin kötüye kullanıldığı öne sürüldü.

Bu çerçevede soruşturmanın ilk günlerinde görevden uzaklaştırma kararı verilen Maliye Bakanlığı Başmüfettişi Hamza Kaçar'ın 'devlet memuruna yakışmayan tutum ve davranışlar ile siyasi sorgulama yapması' iddiasıyla memuriyetten çıkarılması istendi. Aynı şekilde görevden uzaklaştırılan Bilgisayar Programcısı Uğur Kayı için de memuriyetten çıkarma cezası talebinde bulunuldu.

Gelir İdaresi Başkanlığı Yüksek Disiplin Kuruluna gönderilen dosyada ise daha önce görevden el çektirilen Cumhuriyet Vergi Dairesi Müdürü Cemal Kartal ve Keçiören Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı Ali Adanır için memuriyetten çıkarma, Etimesgut Vergi Dairesi Müdürü Saim Demirel için ise 1 ile 3 arasında kademe ilerleme cezası uygulanması istendi.

Bakanlık ve Gelir İdaresi Başkanlığı Yüksek Disiplin Kurullarının 5 kamu görevlisinin savunmalarının alınmasının ardından kararını vereceği bildirildi.

SAVCILIĞA DA GİDİLİYOR

Bu arada Soruşturma Komisyonu, Merkezdeki soruşturma kapsamında memuriyetten çıkarma ve kademe ilerlemesi cezası istediği 5 kamu görevlisi hakkında ceza davası açılması istemiyle, Cumhuriyet Savcılığına da suç duyurusunda bulunacak.

Henüz yazım aşamasında olan bir başka rapor ile de, merkezdeki soruşturma sırasında olaya şu ya da bu şekilde karıştıkları belirlenen memurların görev yerlerinin değiştirilmesi talep edilecek.

SEZER SORUŞTURMASI SÜRÜYOR

Öte yandan Teftiş Kurulu bünyesinde 'merkez dışında' yapılan sorgulamaları soruşturmakla görevli Komisyonun çalışmaları ise devam ediyor.

Bu komisyon, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın da aralarında bulunduğu kamu görevlileri ve siyasilere yönelik usulsüz sorgulamaları araştırıyor.

İlk tespitlerde, söz konusu kişilerle ilgili sorgulamaların, Teftiş kurulu dışındaki çeşitli Vergi Daireleri ve birimlerden yapıldığı saptanmıştı.

Komisyonun araştırma kapsamında, usulsüz sorgulama yapan bazı Maliye görevlilerinin o dönemdeki telefon kayıtlarına ulaşmak için Savcılıklara başvurduğu da öğrenildi.

Taşra soruşturması sonucunda hazırlanacak rapor da ilgili birimlere sunulacak. Cumhurbaşkanı Sezer, Genelkurmay Başkanı Büyükanıt ve Siyasi Parti Liderleri de soruşturma sonucuyla ilgili bilgilendirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber