KKTC Heyeti YÖK'ü ikna edemedi

Haber Giriş : 03 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KKTC'deki üniversitelerin önkayıtla öğrenci alımı durdurulunca harekete geçen KKTC Cumhuriyet Meclisi, YÖK'te aradığını bulamadı. KKTC hükümetinin 'önkayıt krizi' nedeniyle Cumhuriyet Meclisi üyelerinden oluşturduğu yedi kişilik komite, dün Ankara'da YÖK, TBMM ve Milli Eğitim Bakanlığı'nda temaslarda bulundu.
Heyetin ilk durağı Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in makamı oldu. Bakan Çelik, KKTC heyetine 'Size destek olacağız' mesajı verdi. CTP Milletvekili Mehmet Çağlar, Çelik'in görüşmede konuya 'yapıcı' olarak baktığını ve kararın kaldırılması konusunda elinden geleni yapacağını ilettiğini kaydetti. Çağlar, kendilerinin YÖK'ün kararını kaldırması konusunda kavga etmeye gelmediklerini söyledi.

Teziç ile görüşemediler
Heyet, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in şehir dışında olması nedeniyle, YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Aybar Ertepınar ve YÖK üyeleri Prof. Dr. Tuğmaç Sayraç ile Prof. Dr. Barbaros Günçer ile bir araya geldi. 1.5 saat süren görüşmede heyet, KKTC üniversitelerinin geçmiş yıllardaki kontenjan sayıları, üniversitelerin fakültelerine önkayıt ile kaç öğrenci alındığına dair dokümanları YÖK'e sundu.

Çağlar, YÖK'ün KKTC'deki üniversitelerle ilgili aldığı kararı değerlendirmek üzere YÖK Yürütme Kurulu'nun yeniden toplanacağını bildirdi. Ancak Prof. Aybar Ertepınar, Yürütme Kurulu'nun iki üyesinin tatilde olduğunu, toplantı yapılmasının söz konusu olmadığını söyledi. Ertepınar, "Kendilerinin yakınmalarını dinledik. Verilen dokümanları başkan beye ileteceğimizi söyledik. 'Biz Ankara'dayız. Bu işi çözmeden gitmeyeceğiz' dediler. Biz de başımızın üzerinde yeriniz var dedik" diye konuştu.

YÖK: Mağdur olmayacaksınız
Edinilen bilgilere göre, KKTC heyeti, 4 Ağustos'ta tercihlerin yapılacağını ve bu konuda üniversitelerin önkayıtla öğrenci alınacağına dair taahhütte bulunduklarını belirterek, sıkıntılarını anlattılar. YÖK ise KKTC heyetine 'ek' kontenjanla öğrenci alımının, KKTC'yi mağdur etmeyeceğini, ancak önkayıtla öğrenci alımının durdurulması kararından vazgeçmeyeceklerini iletti.

Bir yıl erteleme istediler
YÖK, KKTC'deki üniversitelere, 'Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu' ile açıklanan koşullar ve kontenjanlara göre ÖSYM tarafından merkezi sistemle öğrenci yerleştiriyor. Merkezi yerleştirmede dolmayan kontenjanlar ve kayıt olmama nedeniyle boş kalan kontenjanlara da 'ek yerleştirme'yle öğrenciler alınıyor. KKTC'deki üniversiteler de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için öngördükleri kontenjanları, YÖK'e öneriyor. Kurulun onayından sonra bu kontenjanlar ÖSYM'nin hazırladığı kılavuza konuluyor.

1999 yılında YÖK kararı ile KKTC üniversitelerinin merkezi yerleştirme sonunda boş kalan kontenjanların 'önkayıt sistemi' ile doldurması uygulamasına geçilmişti. Ancak YÖK 8 Temmuz'da önkayıtla 'kontenjanların üzerinde' öğrenci alındığını saptayarak, kararın uygulanmasını durdurmuştu. Böylelikle, KKTC'de bulunan ve diploma denkliği YÖK tarafından tanınan Doğu Akdeniz, Girne Amerikan, Lefke Avrupa, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi ve Yakın Doğu Üniversitesi'nde öğrenim görmek isteyen öğrencilerin bundan böyle önkayıtla boş kontenjanlara yerleştirilemeyeceği, tüm öğrencilerin ÖSYM tarafından yerleştirileceği ilan edilmişti.
YÖK'ün bu kararı "Böyle olursa kontenjanlarımızı dolduramayız" diyen KKTC'yi hareketlendirmiş, bu yıl adaya 8 bin öğrenci beklediklerini belirten KKTC yetkilileri, ekonominin kötü etkilenmemesi için, kararın bir yıl ertelenmesini istemişti. KKTC'ye YÖK'ten gelen yanıt ise "Bizim kriterimiz para değil, eğitim kalitesi olmalıdır" olmuştu.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber