Üniversite öğrencisi Begüm, çarptığı kişinin ailesine '36 yıllık yaşamının bedeli' tazminatı ödeyecek

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 19 Ekim 2007 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

36 yıllık yaşamın bedeli ne kadar?

Üniversite öğrencisi Begüm Kıroğlu, cipiyle çarparak ölümüne neden olduğu Gıyasettin Şit'in ailesine tazminat ödeyecek

Bilirkişi 32 yaşında ölen Şit'in 68 yaşına kadar yaşayacağını varsayarak tazminatın 70 bin YTL olması gerektiği sonucuna vardı

Koç Üniversitesi İşletme Bölümü öğrencisi Begüm Kıroğlu, 2 Aralık 2004'te İstanbul Sarıyer'de durakta otobüs bekleyen garson Gıyasettin Şit'e (32) annesine ait ciple çarparak ölümüne nede oldu. Tutuklanan ancak sadece 8 gün cezaevinde kalan Kıroğlu hakkında ?dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu ölüme sebebiyet vermek? suçundan 5 yıl hapis istemiyle dava açıldı. Bilirkişi tarafından 8/8 oranında kusurlu bulunan Kıroğlu, 2 yıl önce 1 yıl 8 ay hapis, 370 YTL de para cezasına çarptırıldı. Hapis cezası da paraya çevrilince Begüm Kıroğlu'na verilen ceza toplam 8 bin 840 YTL oldu.

Tahmini yaşam süresi

Ceza davasının sonuçlanmasının ardından Gıyasettin Şit'in 10 yıllık eşi Çiğdem Şit, çocukları Zafer (11) , Sezer (8) ve Berfin Miray'ın (4) yaşamsal ve eğitimsel giderleri için Kıroğlu aleyhine Sarıyer 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde, 123 bin YTL'lik maddi tazminat davası açtı. Yaklaşık 2 yıldır süren dava dosyasına önceki gün bilirkişi raporu girdi. Mahkeme tarafından atanan 'aktüerya' uzmanı bilirkişi tarafından hazırlanan raporda ilginç tespitler yer aldı. Bilirkişi raporunda, 32 yaşında yaşamını yitiren Şit'in, PMF (muhtemel yaşam süresi) tablosuna göre, tahminen 68 yaşına kadar yaşayabileceği belirtildi. Raporda, 28 yıl daha çalıştıktan sonra emekliye ayrılacak Şit'in, bu süre içerisinde yaklaşık 181 bin 72 YTL gelir elde edebileceği saptamasında bulunuldu. Yasaya göre; erkek çocukların 18 yaşına, kız çocukların ise 22 yaşına kadar maddi güvence altında kalabilecekleri göz önünde bulundurulması gerektiğinin vurgulandığı raporda, babanın ölümüyle birlikte çocukları Zafer, Sezer ve Berfin Miray'ın paylarına düşen yaklaşık 70 bin YTL'lik maddi destekten mahrum kaldıkları savunuldu.

Kan parası annenin!

Babalarının ölümü nedeniyle Zafer'in 18, Sezer'in 19, Berfin Miray'ın ise 36 bin YTL'lik maddi destekten yoksun kaldıklarının ileri sürüldüğü raporda, anne Çiğdem Şit'e ödendiği iddia edilen 60 bin YTL'lik 'kan parası' ise 'eş tazminatı' olarak kabul edilerek hesaba katılmadı. Raporun mahkeme kararını ne yönde etkileyeceği, önümüzdeki günlerde görülecek duruşmalarda belli olacak.

Aktüerya nedir?

Aktüerya insanların, doğum, ölüm, hastalık, sakatlık, emeklilik gibi yaşamını; yangın, kaza, deprem, sel, hırsızlık gibi mal varlığını etkileyen rastgeleliğe bağlı, öngörülemeyen olaylarla ve bu olayların finansal etkileriyle ilgilenir. Aktüerya bilimcileri bu tür olayların oluşma riskini analiz etmek, olasılıklarını tahmin etmek ve bu olayların finansal etkilerini hafifletici güvenlik programları oluşturmak üzere eğitilirler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber