Özürlü memurlar eşitlik bekliyor

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 18 Kasım 2007 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şerif Ercan'ın yazısı

Devlet memurluğuna normal statüde girenler, sonradan özürlü olduklarına dair raporları olsa bile, özürlülere tanınan haktan yararlanamamaktadırlar. Konuyu köşemizde daha önce kamuoyunun dikkatine sunmuştuk. Yeni sosyal güvenlik kanununun tartışıldığı şu sıralar konuyu bir okuyucumuzun mektubuyla yetkililerin dikkatine sunuyorum.

Sayın Şerif bey, arz edeceğim konuyla ilgili yanılmıyorsam 3 veya 4 yıl önce bir yazı yazmıştınız. Maalesef o günden bu güne mağduriyet devam ediyor. Yeni Sosyal Güvenlik Reformuyla ilgili olarak biz engelli memurların talebini değerlendirmeye almanızı ve ilgili mercileri uyarmanızı istiyoruz.

Normal statüde işe giren ve işe girdikten sonra ?doğuştan? veya ?sonradan? engelli olduğuna dair rapor alan, hatta bu rapora istinaden vergi indiriminden yararlanan memurların erken emekli olmaları hususuna yine bir çözüm getirilmemiş olması sebebiyle, büyük bir hüsran ve hayal kırıklığı yaşıyoruz.

Lokman Ayva desteklenmeli

Zira, Sosyal Sigortalar ve genel sağlık Sigortası Kanununun Geçici 4. maddesine, uygulanış şekliyle ilgili olarak yıllardır yakınma konusu olan ve düzeltilmesi hususunda Sayın Milletvekilimiz Lokman Ayva Beyin çaba harcadığı, 5434 sayılı kanunun 39/J fıkrası aynen konmuştur.

5434 sayılı Kanunun 39/J maddesi kısaca;

Sakat kontenjanından işe girmemiş, yani kamu iş yerlerinde özürlü istihdam edilmesini zorunlu kılan mevzuat ve kontenjan kapsamında işe alınanlar dışındaki memurların da, (normal statüde işe girmiş engelli memurların) erken emekli olmalarını düzenlemektedir.

Normal statüde işe giren memur, engelli olduğuna dair işe girmeden önce alınmış raporunu, emeklilik aşamasında, yani 15 hizmet yılı sonunda bile ibraz ettiğinde erken emekli olabilmektedir.

Ancak, yine normal statüde işe giren memur, işe girdiği tarihten sonra ?doğuştan engelli? olduğuna dair rapor alırsa, hatta bu rapora istinaden vergi indiriminden yararlanıyor olsa bile bu raporu işe girmeden önce almadığı gerekçesiyle erken emekli olamamaktadır.

Oysa her iki durumda da normal statüde (yani sakat kontenjanından değil) işe girilmekte ve işe giriş aşamasında rapor ibraz edilmemektedir.

Her rapora eşit işlem yapılmalı

Kısaca, Emekli Sandığı 39/J maddesiyle, normal statüde işe girmiş memurun erken emekli olabilmesi için, işe girmeden önce engelli olduğunun belgelendirilmesi isteniyor. İşin ilginç yanı, işe girdikten sonra ?doğuştan özürlü? raporu alan biri işe girmeden önce özürlü olduğunu ispat etmiş olmuyor mu? Doğuştan özürlü olduğunu belgelendirmiş memurun, sağlam olarak işe girmesi mümkün mü?

Bu sebeple Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile şu an çalışan memurlarla ilgili biz düzenleme yapılamıyorsa, öncellikle 5434 sayılı kanunun 39/J maddesinin başlangıcında yer alan ?göreve girişlerinde? ibaresinin kaldırılması ve bunun sonucunda Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 4. maddesinin başlangıcındaki konuyla alâkalı cümlede yer alan ?göreve girişlerinde? ibaresinin de çıkarılarak, gerekiyorsa metin içine ?vergi indiriminden yararlananlar? ibaresinin eklenmesi, eğer Kanunda şu an çalışan memurlarla alâkalı bir düzenleme yapılabiliyorsa Geçici 4. Maddenin başlangıcındaki ?göreve girişlerinde? ibaresinin kaldırılarak, gerekiyorsa vergi indiriminden yararlanma şartının eklenmesi, yıllardır süren bu mağduriyeti ortadan kaldıracaktır. Konuyu bilgi ve değerlendirmelerinize arz ederim. (Fatma Esen)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber