Yüzlerce Kişi Bu Deliklerde Yaşıyor!

Coober Pedy, Avustralya'nın güneyinde yer alan Adelaide şehrinin 846 km kuzeyindeki bir kasaba. Burada hemen hemen herkesin yer altında yaşıyor. Nedeni ise çok ilginç… İşte Coober Pedy kasabasıyla ilgili ilginç bilgiler…

  1. Coober Pedy, Avustralya’nın güneyinde yer alan ‘Adelaide’ şehrinin 846 km kuzeyinde ilginç bir yer. Kasabanın 2000’e yakın nüfusu var. Burası dünyanın opal madeni başkenti sayılıyor. Opal, silis grubundan inorganik madde.

    Coober Pedy, Avustralya’nın güneyinde yer alan ‘Adelaide’ şehrinin 846 km kuzeyinde ilginç bir yer. Kasabanın 2000’e yakın nüfusu var. Burası dünyanın opal madeni başkenti sayılıyor. Opal, silis grubundan inorganik madde.

  2. Çok güzel parıltılar verdiğinden mücevhercilikte değerli taş olarak kullanılır.

    Çok güzel parıltılar verdiğinden mücevhercilikte değerli taş olarak kullanılır.

  3. 1915 yılından beri gezegen üzerindeki en değerli opallerin birçoğu Avustralya'daki Coober Pedy adlı bu küçük kasabada üretildi.

    1915 yılından beri gezegen üzerindeki en değerli opallerin birçoğu Avustralya'daki Coober Pedy adlı bu küçük kasabada üretildi.

  4. Bunca zamanda bu denli bir başarıyla bölgenin şehirleşme açısından bir hayli kalkındığını düşünebilirsiniz ama Coober Pedy ortalama 43°C'lik bir sıcaklığa, dayanılamayacak bir kuruluğa ve devamlı süregelen toz fırtınalarına ev sahipliği yapıyor.

    Bunca zamanda bu denli bir başarıyla bölgenin şehirleşme açısından bir hayli kalkındığını düşünebilirsiniz ama Coober Pedy ortalama 43°C'lik bir sıcaklığa, dayanılamayacak bir kuruluğa ve devamlı süregelen toz fırtınalarına ev sahipliği yapıyor.

  5. Dolayısıyla burada normal hayat standartlarına ulaşmak neredeyse imkânsız. Kasabanın her yanında maden çıkarmak için açılan binlerce kuyu var.

    Dolayısıyla burada normal hayat standartlarına ulaşmak neredeyse imkânsız. Kasabanın her yanında maden çıkarmak için açılan binlerce kuyu var.

  6. Aborjinler bu bölgeye ‘kupa-piti’ yani ‘beyaz adam deliği, su deliği’ olarak adlandırmışlar.

    Aborjinler bu bölgeye ‘kupa-piti’ yani ‘beyaz adam deliği, su deliği’ olarak adlandırmışlar.

  7. Coober Pedy’nin halkı bölgede bulunan opal madeninden kalan tünellerde 1500 ev inşa edip bunları birbirine bağlamış.

    Coober Pedy’nin halkı bölgede bulunan opal madeninden kalan tünellerde 1500 ev inşa edip bunları birbirine bağlamış.

  8. Yazın sıcaklık 70 derece  <br>  Coober Pedy&#8217;de gündüz sıcaklığı bazen 19 dereceleri görürken gece 1 dereceye kadar düşüyor. Bazen eksileri bile görüyor.

    Yazın sıcaklık 70 derece
    Coober Pedy’de gündüz sıcaklığı bazen 19 dereceleri görürken gece 1 dereceye kadar düşüyor. Bazen eksileri bile görüyor.

  9. Yazın ise 40 ile 70 derece arasına kadar dalgalanan sıcaklığının olduğu söyleniyor. Özetle burada yaşayanlar yaz ayları oldukça zorlu geçiyor.

    Yazın ise 40 ile 70 derece arasına kadar dalgalanan sıcaklığının olduğu söyleniyor. Özetle burada yaşayanlar yaz ayları oldukça zorlu geçiyor.

  10. Peki kasaba sakinlerinin buna çözümü ne oldu? Coober Pedy&#8217;deki insanlar çözüm olarak toprak altında yaşıyorlar. Zaten bu kasabayı ilginç kılan asıl şey ise yeraltı evleri&#8230;

    Peki kasaba sakinlerinin buna çözümü ne oldu? Coober Pedy’deki insanlar çözüm olarak toprak altında yaşıyorlar. Zaten bu kasabayı ilginç kılan asıl şey ise yeraltı evleri…

  11. Şehrin yüzde 60&#8217;ı yer altında oyulmuş evlerde yaşıyor. Mağara duvarlarından ortama toz inmemesi için mat bir cila bile yapılmış. Bunların yanında kasabada birçok mağaza, kilise, müze ve sanat galerisi var.

    Şehrin yüzde 60’ı yer altında oyulmuş evlerde yaşıyor. Mağara duvarlarından ortama toz inmemesi için mat bir cila bile yapılmış. Bunların yanında kasabada birçok mağaza, kilise, müze ve sanat galerisi var.

  12. Kış ayları gelsin diye bekliyorlar  <br>  Kışın ise dışarının sıcaklığı sıfıra vururken yeraltı evlerinin sıcaklığı 20-22 derece oluyor. Bu aylar  Coober Pedy&#8217;de yaşayanların en çok sevdiği zamanlar.

    Kış ayları gelsin diye bekliyorlar
    Kışın ise dışarının sıcaklığı sıfıra vururken yeraltı evlerinin sıcaklığı 20-22 derece oluyor. Bu aylar Coober Pedy’de yaşayanların en çok sevdiği zamanlar.

  13. Coober Pedy bir turist noktasından ziyade tam anlamıyla bir kasabayı andırıyor. Buradaki yeraltı evlerinin güvenlik, barınma ve konforlu bir ısı ortamı oluşturması bir yana duvarlarında gerçek opaller bulunuyor.

    Coober Pedy bir turist noktasından ziyade tam anlamıyla bir kasabayı andırıyor. Buradaki yeraltı evlerinin güvenlik, barınma ve konforlu bir ısı ortamı oluşturması bir yana duvarlarında gerçek opaller bulunuyor.

  14. Bu sayede de iç mimarisi çarpıcı bir hal alıyor.

    Bu sayede de iç mimarisi çarpıcı bir hal alıyor.

  15. Ayrıca kasaba, dışarıdaki herhangi bir yerleşim yerinde bulunan modern ulaşılabilir imkanların hemen hemen hepsine sahip.

    Ayrıca kasaba, dışarıdaki herhangi bir yerleşim yerinde bulunan modern ulaşılabilir imkanların hemen hemen hepsine sahip.

  16. Yer altında ilginç otel  <br>  Radeka Downunder Backpackers Inn Otel, dışarıdan bakıldığında tek katlı küçük bir yermiş gibi görünüyor.

    Yer altında ilginç otel
    Radeka Downunder Backpackers Inn Otel, dışarıdan bakıldığında tek katlı küçük bir yermiş gibi görünüyor.

  17. Ancak yer altına doğru kayalar kesilip açılmış yoldan ilerlendiğinde çok sayıda odası bulunuyor. 1960&#8217;larda opal madeni olan bu yer, 1980&#8217;lerde otele dönüştürülmüş.

    Ancak yer altına doğru kayalar kesilip açılmış yoldan ilerlendiğinde çok sayıda odası bulunuyor. 1960’larda opal madeni olan bu yer, 1980’lerde otele dönüştürülmüş.

  18. 10 motel odası, 12 ekonomik oda ve 12 tane de lüks odası bulunuyor. Motel odalarından sekizi 3,5 metre yerin altında.

    10 motel odası, 12 ekonomik oda ve 12 tane de lüks odası bulunuyor. Motel odalarından sekizi 3,5 metre yerin altında.

  19. İki tane yer üstünde pencereli odası olan otelin lüks odaları ise 6,5 metre yer altında bulunuyor.

    İki tane yer üstünde pencereli odası olan otelin lüks odaları ise 6,5 metre yer altında bulunuyor.

  20. Coober Pedy gibi dünyada sıra dışı yer altı şehirleri bulunuyor. Bazı yeraltı evleri, ilk bakışta sıkıcı gibi düşünülse de oldukça keyifli mekânlar olarak tasarlanmış. İşte bazıları...

    Coober Pedy gibi dünyada sıra dışı yer altı şehirleri bulunuyor. Bazı yeraltı evleri, ilk bakışta sıkıcı gibi düşünülse de oldukça keyifli mekânlar olarak tasarlanmış. İşte bazıları...

  21. Bolton Eco Evi / İNGİLTERE

    Bolton Eco Evi / İNGİLTERE

  22. Matmata Köyü / TUNUS

    Matmata Köyü / TUNUS

  23. Kandovan Köyü / İRAN

    Kandovan Köyü / İRAN

  24. OUTrial Evi / POLONYA

    OUTrial Evi / POLONYA

  25. Hogan / ARİZONA

    Hogan / ARİZONA