İşte Cebinizi Yakmayacak Formüller
Şimdi tasarruf zamanı
-
Tüketicilerin, yüzde 9 oranındaki elektrik ve doğalgaz zammından, evlerinde uygulayabilecekleri birkaç tasarruf yöntemiyle etkilenmemeleri mümkün.
-
Tasarrufun ilk kuralını yalıtım oluşturuyor. Çatı izolasyonunun uygun bir şekilde yaptırılması, çatıdaki yüzde 20'lik ısı kaybını aşağıya düşürüyor.
-
Konutlardaki tüm ısı kaybını oluşturan pencere ve kapıların kenarlarındaki boşlukların sünger ile kaplanması tasarrufun öncelikli ilkelerinden.
-
Doğalgaz sobası kullanılıyorsa, soba filtresinin cihazı kullanmaya başladığınız mevsime girdikten sonra her ay kontrol edilmeli, gerekiyorsa değiştirilmesi paranın cepte kalmasını sağlıyor.
-
Verimli kullanma oda konforu, 19 derece. Oda termostatı olduğunda 1 derece düşer ve yakıt tüketiminde yüzde 6 tasarruf sağlanır.
-
Termostatınızı, bir günden fazla evden uzak kalacaksanız kapatmanız gerekiyor.
-
Sıcaklığın içeride kalması için geceleri perdelerinizin örtülü olması da büyük enerji tasarrufu sağlıyor.
-
Radyatörlerin mobilya ve benzeri eşyalar veya perdeler ile engellenmemesi, pişirme ocağının ısınma amaçlı kullanılmaması,
-
Bulunduğunuz ortamın konfor şartlarına uygun olarak ısınma cihazının ayarlanması, bacalı cihazların dolapların içine yerleştirilmesi tasarruf tedbirlerinin başını çekiyor.
-
1 DERECELİK ARTIŞ, ENERJİ KAYBINI ARTIRIYOR
Konutların enerji giderlerini ısıtma, sıcak su, aydınlatma, pişirme, çamaşır yıkama gibi tüketimler oluşturmakta. -
Oransal olarak kullanılan enerjinin yüzde 81'i konutun ısıtılmasında, yüzde 11'i banyo ve mutfakta, yüzde 8'i ise elektrikli aletlerde harcanmakta.
-
Kışın en soğuk günlerinde evin iç sıcaklığının en çok 19 dereceye ayarlanması gerekiyor.
-
Konfor sıcaklığından sonra 1 derecelik iç sıcaklık artışı yüzde 6 civarında enerji kaybına neden oluyor.
-
Odalarda masa, sandalye ve yataklarınızı dış duvarlardan uzak tutmanız, Güney cephesindeki pencerelerden gündüzleri güneş girmesini sağlamanız, geceleri bu pencereleri panjur,
-
Perde ve rüzgarlık ile kapatmanız, gece, gündüz ısınan evleri yüzde 50-55 nemlendirmeniz sonucu 18 derece ısınan bir odanın sıcaklığı 19 derecenin üstünde olacaktır.
-
ELEKTRİK FATURANIZ EL YAKMASIN
TMMOB Makine Mühendisleri Odasından edinilen bilgiye göre ise bir konutta bulunan elektrikli ev aletlerinin sayısı ve harcadıkları enerji azımsanamayacak derecede. -
Ev aletlerinin bilinçli ve yerinde kullanılması, hem onların ömrünü uzatıyor hem de enerji tasarrufuna katkıda bulunulmasını sağlıyor.
-
Kullanacağınız ev aletlerini satın alırken sadece fiyat olarak değil, enerji tasarrufu açısından da karşılaştırmanız, enerji verimliliği seviyesi yönetmeliklerine uygun belgelenmiş bir cihaza yapacağınız yatırımın maliyeti yüksek olsa bile...
-
Cihazın 10-15 yıllık kullanım ömrü boyunca sağlayacağı enerji tasarrufu ödediğiniz parayı size geri kazandırıyor
-
Cihaz alırken 'A' ve 'A +' işaretli ürünlerin en verimli cihazlar olduğunu bilmeniz, yüksek verimli ve çok düşük verimli cihazlar arasında yüzde 60'ın üzerinde enerji tüketim farkı olduğunu unutmamanız...
-
Elektrik tasarrufunda altın değerindeki kuralı oluşturuyor.
-
Cihazlar üzerindeki "stand by" ışıklarının 1 watt harcadığı kabul edilse yılda 8,7 kwh enerji tükettiği, "stand by" ışıkları açık beklemedeki 10 cihazın yılda 87 kwh enerji harcadığı...
-
Bu enerjinin de neredeyse bir evin 1 aylık elektrik tüketiminin yarısına denk gelmesi tasarruf tedbirlerini bir kez daha akıllara getiriyor.
-
Bu ışıkların genellikle 1 watt değil 3-5 watt enerji tüketmesi, kullanmadığınız zamanlarda DVD oynatıcı, radyo, televizyon gibi elektrikli cihazların düğmesini kapatmamız gerektiğini gösteriyor.
-
Elektrikli cihazlarınızın üretildikleri amaç doğrultusunda kullanılması da tasarruf tedbirleri arasında. Örneğin, ekmeği fırında kızartmanız, ekmek kızartma makinesinde kızartmanızdan en az üç kat daha fazla enerji harcamanıza neden oluyor.