İç Denetçi Adayları Eğitim ve sertifika Yönetmelik Taslağı

Haber Giriş : 12 Ekim 2004 13:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İÇ DENETÇİ ADAYLARI EĞİTİM VE SERTİFİKA YÖNETMELİK TASLAĞI

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç
Madde 1 - Bu Yönetmeliğin amacı, iç denetçi adaylarının seçimini, eğitimini, yapılacak sınavlarını, eğitim programının süresini, konularını, eğitim sonucunda yapılacak işlemleri, sertifikasını ve diğer hususları düzenlemektir.

Kapsam
Madde 2 - Bu Yönetmelik, düzenleyici ve denetleyici kurumlar hariç olmak üzere genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin iç denetçi adaylarını kapsar.

Dayanak
Madde 3 - Bu Yönetmelik, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 65 inci maddesi uyarınca hazırlanmıştır.

Tanımlar
Madde 4 ? Bu Yönetmeliğin uygulanmasında;

Kurul: İç Denetim Koordinasyon Kurulunu,

Kanun: 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununu,

Sertifika: İç denetçi sertifikasını,

Yönetmelik: Bu Yönetmeliği,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

İç Denetçi Adayı Belirleme

Aday belirleme sınavı
Madde 5 - Kurul koordinatörlüğünde, Maliye Bakanlığınca iç denetim eğitimine tabi tutulacak iç denetçi adaylarının belirlenmesi için, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına yılda en az bir defa olmak üzere eleme sınavı yaptırılır.
Sınavda alınan puanlar bir sonraki sınavın sonuçları açıklanana kadar geçerlidir.
Aday belirleme sınavına başvuru koşulları
Madde 6 - İç denetçi aday belirleme sınavına katılacak olanların 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilenler ile aşağıdaki şartları taşıması gerekir:
a) En az dört yıl süreli eğitim veren Siyasal Bilgiler, İktisadi ve İdari Bilimler, İktisat, İşletme ve Hukuk Fakülteleri ile bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurtdışındaki fakülte veya yüksekokullardan birini bitirmek ya da bu alanlarda yüksek lisans veya doktora eğitimi almış olmak.

b) Kamu idarelerinde denetim elemanı olarak en az beş yıl veya kamu idarelerine yarışma sınavı ile alınıp yeterlilik sınavını veren uzman ve benzeri unvanlar ile yönetici olarak müdür ve daha üst unvanlarda en az sekiz yıl çalışmış olmak. Bu sürelere yardımcılıklarda geçen süre dahildir.

c) İç denetçi aday belirleme sınavı son başvuru tarihinden beş yıl öncesine kadar İngilizce, Almanca veya Fransızca dillerinden birisinden Kamu Personeli Yabancı Dil Tespit Sınavından (KPDS) en az altmış (60) puan almış olmak.

Adaylarda aranacak şartlar

Madde 7 - İç denetçi adaylarında ayrıca aşağıda belirtilen şartlar aranır:

a) Son başvuru tarihi itibarıyla kırk yaşından büyük olmamak.

b) Son üç yıl içinde olumsuz sicil almamış olmak.

c) Aylıktan kesme veya kademe ilerlemesi durdurulması cezası almamış olmak.

d) Yurdun her yerinde çalışabilecek sağlık durumuna sahip olmak.

Aday belirleme sınav duyurusu
Madde 8 - Kurul, sınavın yapılacağı tarih ve yerler ile sınava giriş şartları, eğitime kabul edilecek iç denetçi aday sayısı, başvuru yeri ve başvuruda istenecek belgeler, sınav konuları ve ağırlıklarını sınav tarihinden en az iki ay önce Kurulun internet sitesinde yayımlamaya başlar ve Resmi Gazetede bir defa ilan eder.

Aday belirleme sınav başvurusu
Madde 9 - İç denetçi aday belirleme sınavına katılmak isteyenler;

a) Nüfus cüzdanı fotokopisi,

b) Yüksek öğrenim diploması, mezuniyet belgesi veya denklik belgesi fotokopisi,

c) İki adet vesikalık fotoğraf,

d) Kamu Personeli Yabancı Dil Tespit Sınavı sonuç belgesi fotokopisi,

e) Çalıştıkları kamu idaresinden alacakları hizmet belgesi,

f) Kurulca gerekli görülen diğer belgeleri,

tamamlayarak ilan edilen tarihe kadar Kurula şahsen veya posta yoluyla başvururlar. Postadaki gecikmeler dikkate alınmaz. Kurul, elektronik ortamda başvuru koşullarını düzenleyebilir. Sınavı kazanan adaylar başvuru sırasında istenen belgelerin asılları veya tasdikli örneklerini eğitime kaydolurken ibraz ederler.

Sınava giriş belgesi
Madde 10 - Kurula başvuruda bulunan adayların adreslerine Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından fotoğraflı sınav giriş belgesi postalanır.

Aday belirleme sınav programı
Madde 11 - İç denetçi aday belirleme sınavı, Kurulun belirlediği tarihte, tek oturum olarak, Ankara'da yapılır. Başvuru yoğunluğuna göre Kurul başka sınav merkezlerinin açılmasına karar verebilir.

İç denetçi aday belirleme sınavı aşağıdaki konulardan oluşur:

a) Genel yetenek ve genel kültür

b) Genel ekonomi konuları

c) Anayasa ve idare hukuku

d) Genel muhasebe

Aday belirleme sınav sonuçlarının değerlendirmesi
Madde 12 - İç denetçi aday belirleme sınavından 100 tam puan üzerinden 70 ve üzeri puan almış kişiler arasından başarı sırasına göre Kurulun belirleyeceği sayıda aday, gruplar halinde eğitim programına alınır. Kurul, 70 puanı aşan adaylar arasından yeteri kadar yedek adayı puan sırasına göre, belirleyebilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
İç Denetçi Adaylarının Eğitimi

Eğitim yeri
Madde 13 - Eğitim yeri, Kurul tarafından belirlenip adaylara eğitim programından önce bildirilir.

Eğitim konuları
Madde 14 - İç denetçi adayları, aşağıdaki konuları kapsayacak şekilde Kurulun belirlediği müfredat ve programa göre Maliye Bakanlığınca eğitime tabi tutulur:

I- Standartlar ve Kontrol/Risk Modelleri

a) Kamu İç Denetim Standartları ve Meslek Ahlak Kuralları

b) İç kontrol, denetim ve yönetime ilişkin risk modelleri

c) Risk değerlendirme ve risk odaklı denetim

II- Denetim yöntemi ve uygulamaları

a) Devletin teşkilat yapısı

b) Yönetim kavramları ve teknikleri

c) Mali yönetim ve mali kontrol

d) Denetim türleri ve teknikleri

e) Denetim raporu yazım teknikleri

f) Performans ölçümü

g) İstatistikî yöntemler

h) İnsan kaynakları yönetimi

III- Muhasebe

a) Genel muhasebe

b) Devlet muhasebesi

c) Mali tablo analizi

IV- Mevzuat

a) Bütçe

b) Kamu ihale ve harcama mevzuatı

c) Kamu personeli mevzuatı

d) Avrupa Birliği mali mevzuatı

e) Yargılama usul hukuku

Eğitim süresi
Madde 15 - Eğitim süresi dört aydan az olmamak üzere Kurul tarafından belirlenir.

Sertifika sınavı
Madde 16 - Eğitim tamamlandıktan sonra iç denetçi adayları, Kurulun belirlediği yerde ve tarihte sertifika sınavına tabi tutulurlar.

Sınav komisyonu
Madde 17 - Kurul, iç denetim eğitimini tamamlayan adayların sınav komisyonunu her sınav için ayrı ayrı belirler. Sınav komisyonu biri başkan olmak üzere beş asıl, iki yedek üyeden oluşur. Komisyon üyeleri, belirlenen eğitim konularında uzman öğretim üyeleri, kamuda genel müdür veya daha üst görevlerde bulunanlar ile iç denetçilerden veya bu unvanlara sahip olmuş kişilerden oluşur.

Sertifika sınav konuları ve sınav usulü
Madde 18 - Sertifika sınav konuları, eğitim konularından oluşur. Kurul, eğiticilerin, konuyla ilgili akademisyenlerin ve denetim konusunda uzman kişilerin katılımıyla sınav sorusu hazırlama komisyonu oluşturur ve cevap anahtarını da içerecek şekilde bir soru bankası hazırlatır.

Sınav komisyonu, soruları Kurulun belirleyeceği usule uygun olarak soru bankasından seçer. Seçilen sorular sınav kâğıtlarına yazılarak imzalandıktan sonra zarflara konulur ve mühürlenir. Bu zarflar sınav sırasında adaylar huzurunda açılana kadar Kurul tarafından saklanır.

Sınav, iki gün ve dört oturumda yazılı usulde yapılır. Mühürlü cevap kâğıtları, aday isimleri kapatılmak ve her adayın kaç sayfa cevap kâğıdı verdiği tespit edilmek suretiyle tutanağa bağlanır.

Sınav sonuçlarının değerlendirilmesi
Madde 19 ? Sınav komisyonu, önceden belirlenmiş cevap anahtarına göre cevap kâğıtlarını değerlendirerek yüz tam puan üzerinden puanlama yapar. Sınavda başarılı sayılabilmek için her bir sınav grubundan en az altmış puan alınması ve ortalamanın yetmiş puan ve üzerinde olması gereklidir.

Sınav sonuçlarının duyurulması
Madde 20 - Sınav sonuçları en geç 15 gün içerisinde okunup değerlendirilmek suretiyle tüm adayların almış oldukları puanlar Kurulun internet sitesinde ilan edilir.
Sınav sonuçlarına ilandan itibaren 10 işgünü içinde itiraz edilebilir. İtiraz, Kurul tarafından en geç 20 işgünü içinde değerlendirilerek sonuçlandırılır ve adaya bildirilir.

Sınavda başarısız olan adayların durumu
Madde 21 - Sınavda başarısız olan adaylar yaş şartı hariç, iç denetçi adayı olabilme şartlarını muhafaza etmeleri kaydıyla tekrar eğitime tabi tutulmadan sonraki sınavlara katılabilirler.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Sertifika Eğitimi Sonucunda Yapılacak İşler
Sertifikanın verilmesi

Madde 22 - Sınavda başarılı olanlara, aldıkları puanı da gösteren şekli ve içeriği Kurul tarafından belirlenen iç denetçi sertifikası verilir.

Bu sertifika iç denetçiliğe atandıkları tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerli olup, üç yıllık çalışma süresi sonunda ?İç Denetçilerin Çalışma Usul ve Esasları ile Diğer Hususlar Hakkında Yönetmelik? hükümlerine göre yenilenmesi gerekir.

İç denetçiliğe atanma
Madde 23 - İç denetçiler, üst yöneticiler tarafından, sertifikalı adaylar arasından atanır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Son Hükümler, Geçici Maddeler ve Yürürlük

Hüküm bulunmayan haller
Madde 24 -
Bu Yönetmelikte yer almayan ve açıklık bulunmayan hususlarda gerekli düzenlemeleri yapmaya Kurul yetkilidir.
Geçici Madde 1 ? Kanunun Geçici 5 inci maddesi hükmünce kamu idarelerine iç denetçi olarak atananlara, atandıkları tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerli olan iç denetim sertifikası verilir.

Geçici Madde 2 ? Kanunun Geçici 5 inci maddesi hükmünce sertifika eğitimi ve sınavına tabi tutulmadan iç denetçi olarak atanan denetim elemanlarına, iç denetim sisteminin uygulanmasına yönelik iç denetim sertifika programında yer alan eğitim konularını ihtiva edecek şekilde Maliye Bakanlığınca iki ay eğitim verilir. Bu eğitim iç denetçiliğe atanmalarından sonra en geç bir yıl içinde verilir.

Yürürlük
Madde 25 - Bu Yönetmelik, 01.01.2005 tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 26 - Bu Yönetmelik hükümlerini Maliye Bakanı yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber