Üst Öğrenimi Bitirenlerin Zam ve Tazminatları

Teknik ve Sağlık Hizmetleri Sınıfında bulunanların görevleriyle ilgili bir üst öğrenimi bitirmesi halinde, hangi oranda zam ve tazminat alabilecekleri sitemize gelen sorulardan anlaşıldığı kadarıyla tartışmalara neden olmaktadır. Bu nedenle, bunlara ödenebilecek zam ve tazminatlarla ilgili ayrıntılı açıklama yapma gereği duyduk. Geniş bilgi için tıklayınız.

Haber Giriş : 27 Ekim 2004 18:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Soru 1: Teknik Hizmetler Sınıfında Teknisyen olarak çalışıyorum. İki yıllık bir önlisans bölümünü bitirdim. Maaşım artar mı?

Soru 2: Tekniker olarak çalışıyorum. Bir lisans bölümünü bitirdim. Maaşım artar mı?

657 sayılı Kanunun 151'inci maddesinde; Sağlık Hizmetleri Sınıfına veya Teknik Hizmetler Sınıfına ait kadrolarda görevli olup da, bu görevleri ile ilgili olmayan bir üst öğrenimi bitirenler için önceki öğrenim durumlarına ait tazminat oranlarının esas alınacağı belirtilmiştir.

Zam ve tazminatların verilmesini düzenleyen 2006/10344 Sayılı Kararnamenin Eki kararın 4/e bendinde ise "Kurumların teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarına ait kadrolarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir üst öğrenimi bitirenlere, cetvellerde ayrıca belirtilen istisnai durumlar hariç olmak üzere, kariyerleri (mesleki üst öğrenimleri) esas alınarak zam ve tazminat ödenir. Kadroları teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarından bir kadroya atanılamayacak herhangi bir üst öğrenimi bitirenlere ise bitirdikleri üst öğrenimden dolayı zam ve tazminat ödenmez." hükmüne yer verilmiştir.

657 sayılı Kanunun 151 ve zam ve tazminatlara ilişkin 2004/6996 sayılı kararı açıklayan ise 157 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde; ?Kadroları teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarında bulunan personelden, bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir üst öğrenimi bitirerek, diploma veya çıkış belgelerini kurumlarına ibraz edenlere, intibak işlemlerinin yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, belgelerin kuruma ibrazını takip eden ay başından geçerli olmak üzere, ita amirlerinden alınacak ödeme onayı ile, bitirilen aynı sınıfla ilgili mesleki üst öğrenimin karşılığı olan zam ve tazminatlar ödenecek, bunlar için ayrıca yıl içinde vize işlemi yapılmayacaktır. ? hükmüne yer verilmiştir.

Sayıştay Temyiz Kurulunun 1998/24262 sayılı kararı ve 151 seri nolu Devlet Memurları Kanunu genel tebliğine göre; bitirilen üst öğrenimin aynı sınıfla ilgili bulunması yeterli değildir, ayrıca görevle de ilgili olması gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber