Üniversiteye girmek hiç bu kadar kolay olmadı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Temmuz 2008 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Analiz / ABBAS GÜÇLÜ

ÖSS'ye bu yıl girenler çok şanslı. Hem liseler mezun vermedi. Hem de kontenjanlar yüzde 25 arttı.

Ayrıca baraj puanı da olabildiğince aşağıya çekildi. 40'a yakın da yeni üniversite açıldı. İşte bu yüzden geçen yıla göre sadece puanlar düşmekle kalmayacak, hemen her fakülteye çok daha fazla öğrenci alınacak.

Peki ortaya çıkan bu tablo, OKS'de olduğu gibi sanal bir mutluluk mu getirecek yoksa bu yıl sınava giren adaylara ciddi avantajlar mı sağlayacak?

Lafı hiç uzatmadan çok net bir şekilde söylemek gerekirse, evet bu yıl her şey çok daha farklı olacak. Değişen sınav sistemleri, genelde hep öğrencinin aleyhine olur ve mağduriyetleri de beraberinde getirirdi. Oysa bu yıl sanki adayların başına talih kuşu kondu. Aldıkları puana göre, önceki yıllarda hiç hayal edemeyecekleri fakültelere girme olanağı yakaladılar.

Örneğin geçen yıl ÖSS barajını aşan aday sayısı bir milyon 293 bin iken, bu yıl bu rakam bir milyon 405 bine yükseldi. Alınacak öğrenci sayısı da 4 yıl ve üzeri fakültelerde 204 binden 275 bine, toplam kontenjanda da 413 binden 552 bine çıktı. Buna karşın aday sayısı ise bir milyon 580 binden, bir milyon 504 bine indi.

Peki hangi okullar daha başarılı? Her zaman olduğu gibi yine sınavla öğrenci alan okullar. Yani seçilmiş öğrenciler. Velilerin, çocuklarını ille de fen ve anadolu liseleri ya da iyi kolejlere sokmak istemelerinin temelinde de bu yatıyor.

Puan mı, başarı sırası mı, yoksa...

Tercih aşamasında, önceki yılların verileri bir işe yaramayacaksa, peki adaylar en doğru sıralamayı nasıl yapacak?

İşte bu konuda size altın öneriler:

. Geçen yıla ait tüm verileri unutun. Ama taban puanlar, fakültelerin gördüğü ilgi için size önemli ipuçları verebilir. Örneğin önceki yıllarda puanı yüksek fakültelerin puanı bu yıl da yüksek olacaktır.

. Tercih sıralaması yaparken önceliğiniz kesinlikle ilgi ve yetenekleriniz doğrultusunda olmalıdır. Popüler ya da puanı düşük diye tercih yapmayın.

. Tercih yelpazesini mümkün olduğunca geniş tutun. Puan aralığı da aşırıya kaçmayacak şekilde genişletilmelidir.

. Başarı sırası da size önemli ipuçları verebilir. Ama kesin değil. Örneğin geçen yıl 3555'inci öğrenciyi alan bir fakülte, bu yıl 4 binlerdeki öğrencile kapılarını açabilir.

MEB'in OKS açıklaması

Milli Eğitim Bakanlığı, dünkü haberimizle ilili bir açıklama gönderdi. Ama kafaları daha da karıştırmanın ve güveni daha da sarsmanın ötesinde bir şey ifade etmiyor.

Dün verdiğimiz örneklerde, OKS'de 100 sorudan 100'nü de yapan ve diploma notu çok daha yüksek olan öğrencilerin, sıralamada çok daha alt sıralarda olduğuna dikkat çekmiş ve nedenlerini sormuştuk.

Bakanlık açıklamasında diploma puanı düşük öğrencilerin okul birincisi olduğunu diğerlerinin ise okul başarı sıralamasında daha alt sıralarda olabileceğini ve bu yüzden de ortaya böyle bir tablo çıktığını söylüyor. Ek olarak da OKS Klavuzu'ndaki puan hesaplama yöntemini göndermiş. Ve şu ifadeye yer veriyor:

?Buna göre yazıda yer alan '100 sorudan 100'ünü doğru yapan M.Y. 99,35 diploma notuyla Türkiye sıralamasında 23. olurken, yine 100 sorudan 100'ünü yapan U.S. 99,06 diploma notuyla çok daha üst sırada yer alması gerekirken 128. sıraya düştü' denilerek 'skandal' vurgusu yapılan yorumun yukarıda belirtilen hesaplama yöntemini bilmeden veya dikkate almadan yapıldığı anlaşılmaktadır.

Örnekte yer alan 99,35 diploma notuna sahip M.Y. okulundaki en yüksek diploma notunun da sahibi olması sebebiyle İlköğretim Başarı Puanı hesaplamasında diğer okullardaki 100 tam puana denk gelen bir katkı elde etmiş olup, U.S'nin okulunda ise bir başka öğrencinin daha yüksek diploma puanı ile diploma almış olması sebebiyle bu öğrencinin İlköğretim Başarı Puanı hesaplamasında okuldaki en yüksek diploma notuna sahip öğrencinin diploma puanı tam 100 puana ötelenerek bu puana oranla 99,6 puana karşılık gelen puan karşılığı katkı esas alınmıştır.

Aynı durum, diğer örnekler B.T. ve E.S. için de geçerlidir.?

Oysa klıavuzun hiç bir yerinde okul birincilerine avantaj sağlandığı gibi bir ifade söz konusu değil. En yüksek puandan kast edilen ise 5 ya da 100 ortalama ile mezun olanlar ise, aynı okulda, bu durumda çok sayıda öğrenci olabiliyor. Dahası İBP'ye dönüştürüldüğü iddia edilen bu puanları öğrenciler hiç bilmiyor.

Madem önemli, tıpkı ÖSS'de olduğu gibi neden onlar da daha önce ilan edilmedi ya da diploma notu gibi sınav sonuç belgesinde yer almadı?..

MEB, bu keyfi ve şefaf olmayan tutumunu sürdürdüğü sürece, kafalar karışmaya devam edecektir ve daha çok çark edecektir. Tıpkı OKS'de 3. kayıt dönemine ısrarla hayır deyip, binlerce öğrencinin hakkını gaspedip, şimdi evet dediği gibi...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber