Yazıcıoğlu: Nitelikli Telekomcular 4/C ile niteliksizleştiriliyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Kasım 2008 17:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu TBMM Genel Kurulu'nda ?Telekom'dan işçi çıkarmalar ve emekliye zorlamalar? ile ilgili gündem dışı bir konuşma yaptı.

Özelleştirmelere karşı olmadığını belirten Yazıcıoğlu, "Özeleştirilen kurumlarda çalışan nitelikli personel işsiz kalmakta veya kamu kurumlarında 4/C statüsünde geçici işçi olarak çalıştırılmaktadır. Yıllarca emek verdiği, ihtisaslaştığı işini kaybetmekte, nitelikli elemanken niteliksiz işçi olmakta ve gelir seviyesi asgari ücrettin dahi altına düşmektedir. Özelleştirmeler yapılırken bu insanların hakkı ve hukuku korunmalıydı. Birden bire patronların vicdanına bırakılmamalıydı. Hükümetin hala bu durumu düzeltme imkânı vardır. Bu konuda ve genelde 4/C'lilerin şartlarını düzeltmek için kanun teklifi de vermiş bulunmaktayım." dedi.

Türk Telekom hisselerinin %55'nin satışı suretiyle özelleştirilmesinin üzerinden 3 yıllık süre geçmiş olmasına rağmen, personele yönelik uyguladığı olumsuz politikalarla hala gündemde önemli bir yer tutmaya devam eden Türk Telekom'la ilgili olarak Yazıcıoğlu "Özelleştirme sonrası yaptıkları ilk icraat hükümeti yanlarına alarak kamu görevlilerini 5 yıllığına Hariri ailesinin şirketi olan Öger Telekom kontrolündeki özel Türk Telekom'a kiralamaya imkân veren kanunun çıkarılmasını sağlamak olmuştur. İş bununla bitmemiş çalışanlara güven vermeyen söylem ve uygulamaları meyvesini vererek ilk etapta 13 bin memurun kamuya geçmesine çanak tutmuştur. Böylece ihaleyi alırken öngördükleri personel sayısı taahhüdüne uymadan kısa yoldan karlarını arttırabilecekleri bir imkâna kavuşmuşlardır. İhale aşamasında özelleştirme İdaresine verilen iş planında 48 bin personel çalıştırmayı taahhüt ederken bu gün personel sayısı 32 bin civarına inmiştir. Personel sayısının 20 bin civarında azalmasında en önemli etki Kamu Kurumlarına nakledilen personelden kaynaklanmaktadır. Daha sonraki sırayı ise getirdikleri teşviklerle iş sözleşmesi feshedilen personel almaktadır." dedi.

Yazıcıoğlu, Personel sayısının azalmasındaki en önemli sebebi oluşturan Devlete nakil ile Devletin milyar dolarlık bir yük altına konulmasına her kesim sessiz kalabildiğine de vurgu yaptı.

Yazıcoğlu konuşmasını şu şekilde sona erdirdi:

"Şimdi buradan soruyorum; Daha ne kadar personel azaltılacaktır? Teşvikten sonra kendi kafalarındaki sayıya ulaşıncaya kadar personel işten atılacak mıdır? ?Küresel ekonomik kriz? bahane edilerek çalışan sayısında bir azalmaya gidilecek midir? Bunların hepsi bizimde Türk Telekom çalışanlarının da kafasında soru işaretidir.
Sonuç olarak, bugünkü sonuçlarına baktığımızda; yabancı sermayenin gelmesi, istihdamın artması, yatırımların çoğalması ve rekabetin geliştirilmesi amacıyla yapılan özelleştirmelerin bu amaçlara hizmet etmediği görülmektedir. Sonuçları itibariyle özeleştirilen kuruluşlarda ortaya konulan personel politikaları sayesinde istihdamın daralması ve devletin yükünün artmasına sebep olmaktadır. Ayrıca; bu kuruluşlarımızı satın alan yabancılar elde ettikleri karı yurtdışına transfer ederek milli ekonomiye de zarar vermektedirler.
Yukarı da açıkladığım endişeleri ve özelleştirilen kuruluşlardaki çalışanların mağduriyetlerini hükümetin dikkate alması dileğiyle yüce meclisi saygıyla selamlıyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber