Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği (Seri No 97)

Haber Giriş : 18 Aralık 2003 08:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yürürlük Tarihi : 24-02-1987

BÜTÇE VE MALİ KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Sayı : BÜMKO-115567-85-3842-10
Konu : 24.2.1987

2 Şubat 1987 tarih ve 19360 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmış bulunan 269 ve 270 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerle düzenlenen Makam Tazminatı ile Yüksek Hakimlik Tazminatının ödenmesinde ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermek amacıyla aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.

1 - Daha önce makam tazminatı almakta bulunan Yüksek Yargı Organları mensuplarına 270 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Yüksek Hakimlik Tazminatı verilmesi öngörüldüğünden; 269 ve 270 sayılı KHK'lerin yürürlüğe girdiği 2 Şubat 1987 tarihinden itibaren ilgililere makam tazminatı ödenmeyecek, Yüksek Hakimlik Tazminatı ödenmesine başlanılacaktır. Bu durumda bulunan Yüksek Yargı Organları mensupları için kaldırılan makam tazminatı gösterge rakamları Yüksek Hakimlik Tazminatı göstergesine eşit olduğundan Şubat 1987 ayı için herhangi bir kıst hesap yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

2- Makam tazminatı ile Yüksek Hakimlik Tazminatını ilk defa 269 ve 270 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerle almaya hak kazanmış bulunanlara Şubat 1987 ayına ait tazminatları kıst olarak hesaplanıp ödenecektir.

3 - Emekli olmuş bulunanların Makam Tazminatından veya Yüksek Hakimlik Tazminatından yararlanabilmeleri için, söz konusu görevlerde tazminata müstehak oldukları tarihten itibaren en az iki yıl süre ile çalışmış bulunmaları şarttır.

ÖRNEK 1 :1 inci sınıfa ayrılmış, Yargıtay ve Danıştay Üyeliklerine seçilme hakkını kaybetmemiş emekli hakim ve savcıların 750 gösterge rakamı üzerinden Yüksek Hakimlik Tazminatı alabilmeleri için 1 inci sınıfa ayrıldıktan sonra geçirdikleri hizmet sürelerinin 17 yıldan az olmaması gerekmektedir. Bu şekildeki hizmet süreleri 17 yılın altında fakat 12 yılın üzerinde bulunanlara 700 gösterge rakamı, 12 yıl ile 5 yıl arasında olanlar için 650 gösterge rakamı üzerinden tazminat ödenecektir.

ÖRNEK : 2 Yargıtay Başkanlığında 1 yıl görev yaptıktan sonra emekliye ayrılan ve bu görevde 2 yıllık hizmet süresini doldurmadığından Yargıtay Başkanı için öngörülen 1300 gösterge rakamı üzerinden Yüksek Hakimlik tazminatını almaya hak kazanamayan bir hakimin Yargıtay Daire Başkanları için öngörülen 900 gösterge üzerinden Yüksek Hakimlik Tazminatı alacağı tabiidir.

ÖRNEK : 3 1,5 yıl İl Valiliği, 1,5 yıl Bakanlık Müsteşarlığı yaptıktan sonra emekliye ayrılmış bulunan bir memur, makam tazminatı almaya müstehak görevlerde toplam 2 yıl çalışmış olma şartını tamamladığından, İl Valiliği için öngörülen miktarda makam tazminatından yararlanacaktır.

4 - 269 ve 270 sayılı KHK'lerle yapılan düzenleme ile kamu ve özel sektörde görev alanlarla serbest meslek icra edenlere söz konusu tazminatların ödenmemesi öngörülmüştür.

Bu nedenle T.C. Emekli Sandığı tazminata müstehak olanların, seçimle gelinen görevler hariç olmak üzere kamu ve özel sektörde görev alıp almadıkları ile serbest meslek icra edip etmedikleri hususunda beyanlarına başvuracak, bu şekilde çalıştıklarını beyan edenlere belirtilen tazminatların ödenmesine son verecektir. Bu uygulamada ilgililerin bir ücret ya da gelir sağlayıcı faaliyette bulunup bulunmadıklarına bakılacak, bilirkişi ücreti, huzur hakkı vb. geçici ve arizi mahiyette kazanç elde edilmesi sözkonusu tazminatlardan yararlanmalarına engel teşkil etmeyecektir.

Bilgilerini ve uygulamanın yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda yürütülmesini arz ve rica ederim.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber