İnkılap Tarihi'nde, yakın tarih açılımı tümden değişti

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 21 Nisan 2009 07:31, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim, Türkiye'nin yakın tarihiyle ilgili ayrıntılı anlatımlar olan 8. sınıf 'İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük' kitabını gelen tepkiler üzerine bir yıl sonra değiştirdi

Askeri darbelerle ilgili bölümler ya tümden çıkarıldı ya da tek cümleye indi. 'İrticacılar devlet ve Atatürk aleyhinde propaganda yaparlar' cümlesi de kitaptan çıkarıldı

BETÜL KOTAN (Arşivi)

ANKARA - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ilköğretim 8. sınıf ?İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük' kitabında yaptığı ?yakın tarih' açılımının ömrü kısa oldu. Yeni hazırlanan kitapta ?irticai faaliyetler'le ilgili bölüm tümden değiştirilirken, 27 Mayıs, 12 Mart ve 12 Eylül darbeleriyle ilgili ayrıntılı anlatımlar yerini tek cümlelik değinmelere bıraktı. PKK lideri Abdullah Öcalan ve 28 Şubat süreciyle ilgili bölümlerse kitaptan tümdan çıkarıldı.

MEB Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı, geçen yıl, İlköğretim 8'inci sınıflarda okutulacak ?İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük' kitabının ?Atatürk'ten Sonra Türkiye: İkinci Dünya Savaşı ve Sonrası' başlıklı 7. ünitesinde yakın tarihle ilgili ayrıntılara yer vermişti. Kitapta yer alan anlatımlar farklı kesimlerin tepkisini çekerken, kimi ?irticayla ilgili' bölümleri eleştirmiş, kimiyse ?askeri müdahaleler anlatılırken darbelerin haklı çıkarılmaya çalışıldığını' iddia etmiti. Öcalan'la ilgili bölüm de başta MHP, milliyetçi kesimin tepkisini çekmişti.

?TSK'nın görevi'

Bu tepkiler nedeniyle yeniden yazılan ünitede, konu isimlerinde değişikliğe gidilirken, hazırlık sorularında bulunan, ?Türk Silahlı Kuvvetlerinin ülkemizi korumak dışında başka ne gibi görevleri olabilir?' sorusuna da yer verilmedi. 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal, 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve eski DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit gibi liderlere ayrılan küçük kutucuklar da yenilenen kitaptan çıkarılanlar arasındaydı.

Kitabın eski baskısında, 27 Mayıs, 12 Mart ve 12 Eylül tarihlerinden uzun uzun bahsedilirken, yeni hazırlanan kitapta, ?Demorkasi Yolunda Türkiye' başlığı altında, 2'nci Dünya Savaşı'nın ardından Türkiye'de çok partili hayata geçiş sürecine ilişkin şu ifadeler yer aldı: ?Yeni siyasi partilerin kurulması ve yapılan seçimlerle başlayan demok- ratik süreç gelişerek devam etti. Ancak bu demokratik süreç 27 Mayıs 1960, 12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 tarihlerinde yapılan askeri müdahalelerle zaman zaman kesintiye uğradı. Demokrasiye zarar veren bu müdahalelerin etkileri anayasa değişiklikleri ve anayasal düzenlemeler, yeni siyasi partilerin kurulması ve özgürlüklerin genişletilmesiyle aşıldı.?

Kitabın eski basımında, ?Türkiye için Yeni Dönem' adı altında, 1946-2002 yılları arasında Türkiye'de yaşanan gelişmeler anlatılıyordu. Bu kapsamda, 27 Mayıs askeri darbesine ilişkin şunlar söyleniyordu: ?1950'lerin ikinci yarısından itibaren yabancı kredilerin azalması ve tarımda verimsiz bir dönemin başlamasıyla artan muhalefet karşısında Demokrat Parti hükümeti, muhalefeti etkisiz hale getirmeye çalıştı. Vatan Cephesi ve demokratik hakları kısıtlayan soruşturma komisyonlarının çalışmaları, gerginliği artırdı. Artan ekonomik ve siyasi sıkıntılar 27 Mayıs 1960 tarihinde askeri müdahaleye yol açtı. Temmuz 1961'de yürürlüğe giren 1961 Anayasası ile parlamento açılarak Türkiye, demokratik hayatına devam etti.?

Yeni kitapta bu ifadeler yok.

Ünitenin eski halinde, 27 Mayas darbesi sonrasında yaşananlara ilişkin şu bilgiler veriliyordu: ?1961 Anayasası ile yeni bir döneme giren o yıllardaki Türkiye'de, politikacıların siyasi, sosyal ve ekonomik sıkıntılara çözüm getirmeyen çekişmeleri, toplumsal gerginliği artırdı. Bu gerginlik işçi sendikaları ve siyasi partilerin gençlik teşkilatlarına yansıyınca ülkede şiddet eylemleri başladı. Tüm bu gelişmeler Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 1971'de ülkedeki çatışma ortamına son vermek için hükümete bir muhtıra vermesine yol açtı.? Bu anlatım da yeni kitapta yer bulmadı.

?12 Eylül' bir cümleye indi

Eski kitapta, 12 Eylül'e ilişkin şu anlatım vardı: ?Türkiye'nin 1974'te Kıbrıs'a müdahalesi, ülkede ekonomik sıkıntılara da sebep oldu. Şiddet olayları arttı. 1978'de ilan edilen sıkıyönetim, şiddet olaylarını önleyemedi. Demirel'in başkanlığındaki hükümet, Başbakanlık Müsteşarı Turgut Özal'ın hazırladığı ekonomik istikrar programını 24 Ocak 1980'de uygulamaya koydu. Ancak uygulama, ülkede yaşanan sıkıntıya çözüm olmadığı gibi huzursuzluklara da neden oldu. Parlamentoda sıkıntılar yaşanıyordu. Terör ve şiddet arttı. 1980 12 Eylül'üne gelindiğinde TSK yönetime el koydu. Sıkıyönetim ilan edildi. Parlamento kapatılarak Anayasa yürürlükten kaldırıldı. Milli Güvenlik Konseyi Başkanı Kenan Evren tarafından Bülent Ulusu'ya hükümeti kurma görevi verildi. (...) Halkoylamasında Orgeneral Kenan Evren, cumhurbaşkanı seçildi.?

Bu bölüm yeni kitapta yer almazken ?Gelişen Türkiye başlığı altında, ?12 Eylül 1980 tarihinde gerçekleşen askeri müdahale siyasi ve ekonomik açıdan ülkemizi olumsuz yönde etkiledi? denildi.

28 Şubat da çıktı

Eski kitapta, 28 Şubat şöyle anlatılıyordu: ?1995 seçimlerinde en çok oyu alan Necmettin Erbakan liderliğindeki Refah Partisi, hükümeti kuramadı. DYP ve ANAP kısa süre devam eden bir koalisyon hükümeti kurdu. Hükümet ortaklarının anlaşamaması üzerine koalisyon bozuldu. 1996'da yeni hükümet Refah Partisi ile DYP arasında kuruldu. Laiklik karşıtı söylem ve eylemlerin artması üzerine Milli Güvenlik Kurulu, 28 Şubat 1997 tarihinde hükümeti uyardı.? Yeni kitapta, 28 Şubat'tan hiç söz edilmedi.

Ermeniler ?sorun' değil

Eski kitapta ?Sorun Neden Ermeniler' konu başlığı, yeni kitapta, ?Türk-Ermeni İlişkileri' olarak değiştirildi. Yenilenen kitaba, ?Arşivlerimizde konuyla ilgili çok sayıda yazılı ve görsel eser de vardır. Bu eser ve belgeler Ermeni iddialarının doğru olmadığını ortaya koymaktadır. Türkiye Cumhuriyeti konuyla ilgili olarak arşivlerini araştırmacılara açmıştır? ifadeleri eklendi.

Artık Saddam karikatürü yok

Eski kitapta, eski Irak lideri Saddam Hüseyin'in ABD ordusu tarafından iktidardan düşürülüşünün simgesi olarak Bağdat'taki heykelinin yıkılışını resmeden karikatür de yeni kitapta çıkarıldı. Karikatürde, dönemin ABD Başkanı George Bush, parmağının ucuyla heykeli devirirken görülüyordu.

?Öcalan' çıktı

Eski kitapta yer verilen ?1990'lı yılların en önemli olaylardan biri de Suriye'de saklanan bölücü örgüt başının 1999'da Kenya'da yakalanarak Türkiye'ye getirilmesidir? ifadeleri de yeni kitaptan çıkarıldı.

?İrtica' bölümü tümden değişti

Bir yıl önceki kitapta ?İrticai Faaliyetler' başlığı altında şu anlatıma yer veriliyordu: ?İrticai faaliyetlere katılanlar, toplumdaki din ve mezhep çeşitliliğini kullanarak kargaşa ortamı yaratmaya çalışırlar. Bu kargaşaya da mevcut devlet düzeninin yol açtığına halkı inandırmaya çalışırlar. Laikliğin dinsizlik olduğunu iddia ederek, laikliği benimseyenleri din düşmanı olarak tanıtırlar. Radyo, televizyon, gazete, dergi ve kitaplar aracılığıyla Atatürk ve devlet aleyhine propaganda yaparlar. Laik devlet yapısının dini değerleri göz ardı ettiğine inanırlar.?

Yeni kitapta, bu bölüm şu hale geldi: ?İrticai faaliyetlerde bulunanlar, toplumun sahip olduğu çağdaş değerleri reddedip akla ve bilime aykırı eylemlerde bulunarak çağdışı bir düzeni geri getirmeye

çalışırlar. Her türlü gelişim, değişim ve yeniliğe karşı tavırlı olmak irticanın en önemli özelliğidir. Bu tür faaliyetler, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan itibaren devletimizi ve milletimizi tehdit etmektedir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber