Eğitim Sen'e ILO formülü

Haber Giriş : 25 Aralık 2004 07:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anadilde eğitimi savunduğu gerekçesiyle kapatılma tehdidiyle karşı karşıya kalan Eğitim Sen davasında, hem sendikanın hem de hükümetin zor durumda kalmaması için "ILO formülü" geliştirilmesi planlanıyor. Eğitim Sen, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 87. maddesindeki "sendikalar tüzüklerini serbestçe belirlerler" ifadesinin sendikalar yasasına eklenmesini talep etti. Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer ve sendika yönetiminin bu istemine, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik sıcak baktı. Uluslararası sözleşmelerin zaten iç hukukun bir parçası olduğuna, ancak yine de yasal süreçte bu değişikliğin dikkate alınabileceğine işaret ediliyor.

AB sürecinde zor durumda kalmak istemeyen AKP hükümeti, Eğitim Sen davasıyla ilgili çözüm arıyor. Bu çerçevede, sendikayı mahkemede rahatlatacak çözümü yine sendika yönetimi tarafından ortaya atıldı. Önceki gün Mehmet Ali Şahin ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile görüşen Alaaddin Dinçer ve beraberindeki Eğitim Sen'li yöneticiler, ILO'nun 87 sayılı sözleşmesinin Sendikalar Yasası'na eklenmesini istediler. Mehmet Ali Şahin ve Hüseyin Çelik'in konuya sıcak baktığı, CHP'nin de bu tip bir değişikliğe destek vereceği öğrenildi.

SÖZLEŞMEDE NE DENİLİYOR?
ILO'nun 87 sayılı sözleşmenin 3. maddesinin birinci fıkrasında "Çalışanların ve işverenlerin örgütleri, tüzük ve ilk yönetmelikleri düzenlemek, temsilcilerini serbestçe seçmek, yönetim ve etkinliklerini düzenlemek ve iş programlarını belirlemek hakkına sahiptirler" deniliyor. Aynı maddenin ikinci fıkrası da "kamu makamları bu hakkı sınırlayacak veya bu hakkın yasaya uygun şekilde kullanılmasına engel olacak şekilde her türlü müdahaleden sakınmalıdırlar" hükmünü düzenliyor. Eğitim Sen, anadilde eğitimi savunan tüzük maddesiyle yalnızca bir görüşü dile getirdiğini, bunu yaşama geçirecek hiçbir eylemde bulunmadığını belirtiyor.

birgün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber