Sigara, sağlıklı yaşlanmayı engelliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Şubat 2010 18:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir'de "Yaşlanma ve Genetik" alt başlığıyla V. Ege Genetik Sempozyumu düzenlendi. Sempozyumda sağlıklı yaşlanma ve bunu engelleyen unsurlar masaya yatırıldı. Sigaranın sağlıksız yaşlanmayı hızlandırıcı büyük tahribatları olduğu dile getirildi.

Sempozyum Başkanı olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı ve Çocuk Genetik Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derya Erçal, yaşlanmada dört ana mekanizmanın öne çıktığını söyledi. Bunların şeker, yağ, bazı moleküllerin çevre ve yiyeceklerde bulunan maddelerinin yıpratıcı etkileri ve genetik olduğunu anlatan Erçal, DNA'nın paketlenerek oluşturduğu kromozomların uç kısımlarındaki koruyucu bölgenin, tamamen kalıtım yoluyla geçtiğini ve kişiye özgü koruyuculuk yaptığını belirtti. Prof. Dr. Erçal, "Genetik etki, kişiden kişiye değişmek koşuluyla yüzde 40-60 oranında yaşlanmaya etki eder. Genetik için fazla bir şey yapma şansımız yok. Yapımız neyse, onunla birlikte gelişmeler olacak." dedi.

Derya Erçal'ın verdiği bilgilere göre diğer etkilere sağlıklı yaşlanma anlamında müdahale imkanı bulunuyor. Bu da kan şekerini daha düzenli tutmak, aynı gün içinde çok yüksek seviyelere ulaştırmamak, azar azar, sanki şeker hastasıymış gibi altı öğün halinde beslenerek kan şekerinin aşırı oynamalarına engel olmak. Kan yağları düzenli tutulur ve aşırı yağlı beslenmeden kaçınılırsa, yağların damarlar üzerindeki tahrip edici etkisinin azalacağını vurgulayan Erçal, "Antioksidanlar dediğimiz E ve C gibi bazı vitaminlerin belirli yiyecek gruplarından alınarak, gerektiğinde ilaçlarla takviye yaparak kullanılması, hücreler üzerindeki yıpratıcı oksidan etkiyi önleyecek. Her yiyecek grubundan belirli oranda, aşırıya kaçmadan yemek ve sportif faaliyetlerde bulunmak gerekir. Böyle yapıldığı takdirde yaşlanmada yavaşlamış oluyor." şeklinde konuştu.

Yurt dışındaki bir araştırma merkezinde "aging (yaşlılık)" grubu sorumlusu olarak çalışan Dr. Nedime Serakıncı da sempozyumda bilgi ve tecrübelerini aktardı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber