Ak Parti'de, yeni anayasaya karşı çıkan 3 vekil

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 28 Mart 2010 10:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ABDULLAH KARAKUŞ Ankara

Anayasa paketi çalışmalarına bugün son şeklini verecek olan Ak Parti'de milletvekillerine yönelik sıkı bir markaj başladı. Ankara Milletvekili Zekai Özcan ve Antalya Milletvekili Yusuf Ziya İrbeç gibi bazı isimler paket konusunda rahatsızlıklarını dile getirirken, parti yönetimi oylamada fire vermemek için tüm vekillere uyarı göndermeyi kararlaştırdı.

Oy hakkı bulunmayan Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin dışında 336 milletvekiline sahip Ak Parti, paketin ilk açıklandığı günlerde ?yapıcı muhalefet yürüteceği?ni açıklayan 20 vekilli BDP'nin desteğiyle paketi 367'nin üzerinde bir oyla geçirmeyi hedefledi. Ancak daha sonra BDP'nin ?seçim barajı inmeden destek vermem? tavrıyla dengeler değişirken, Ak Parti bu kez paketin oylamasında 330'un altına düşmeme çabasına girdi. Rahatsız olan milletvekillerine yönelik özel önlem alacağı belirtilen parti yönetiminde ise ?fire sayısı 5'i geçmez? düşüncesinin hâkim olduğu öğrenildi.

Farklı mazeretleri olanların da katılmaması nedeniyle paketin tehlikeye girmesini istemeyen parti yönetimi, oylamaların yapılacağı günlerde milletvekillerinden yurtdışı ve yurtiçi gezilerini iptal etmelerini isteyecek. Sağlık sorunları olanlardan da, çok ağır bir durum olmaması halinde oylamaya katılmaları istenecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da oylamaya yakın günlerde devreye girerek, milletvekilleriyle gruplar halinde toplantılar yapacak ve anayasa paketinin kendileri için ne kadar önemli olduğunu anlatacak.

Kimler rahatsız?

Parti kulislerinde, anayasa paketi konusunda rahatsız olan isimler arasında Özcan ve İrbeç'in yanı sıra İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu ve Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem'in de bulunduğu iddia edildi. Ak Parti'de zaman zaman muhalif çıkışlarıyla dikkati çeken ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay hakkındaki gensoruya da destek veren Özcan, ancak uzlaşma olursa pakete destek vereceğini açıkladı.

Özcan, ?Anayasanın toplumla uzlaşılarak yeniden, sil baştan yapılmasını istiyorum. Bazı maddelerin değiştirildiği anayasa istemiyorum. Toplum da bunu istiyor. Anayasa böyle parça parça değiştirilince yamalı bohçaya dönüyor. Değişiklik tamamında olamıyorsa birkaç maddeyle sınırlı olmalı. Uzlaşarak yapılmalı. 26 madde getirirseniz bir daha getirmezsiniz, rafa kalkar. Böyle şey olmamalı. Daha ham metin var, görüşülüyor. Komisyona gelip son şeklini alınca ne oy vereceğimi açıklarım? dedi.

İrbeç'in BDP şartı

İrbeç ise bildiri hazırlığı içinde olmadığını ve BDP'nin desteğini alacak bir pakete sıcak bakmayacağını belirterek şöyle konuştu:

?Paketin son halini bilmiyoruz. BDP'nin dahil olup diğerlerinin dahil olmadığı düzenleme bizim açımızdan benimseyebileceğimiz geniş tabanlı yöntem değil. Ya bunu Ak Parti tek başına yapmalı ya da daha geniş tabanlı konsensüs içinde olmalı. Terör örgütüne bir şekilde net tavır almayan siyasi oluşumla benim kanaatimin aynı noktada çakışmasını arzu etmem. BDP'nin desteğini alabilecek bir paketin uygun olmayacağını düşünüyorum. Gizli oy olduğu için vicdanıma bakarım. BDP desteğini alacak şekilde olursa başka bir değerlendirme çıkar. Geniş halk kitlelerini de rencide edici bir durum olarak görürüm.?

Fırsat kaçırıldı

Çamuroğlu da anayasa değişikliği konusunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün sözlerine katıldığını belirterek ?Anayasa fırsatı kaçırılmıştır. Buna katılmak kabahat mi? Ancak bir bildiri hazırlığımız yok. Böyle bir çalışma içinde bulunmadık? derken, Genel Başkan Yardımcılığı'ndan yeni ayrılan Kürşad Tüzmen ?yönetime karşı bildiri hazırlığı içinde olduğu? iddialarını yalanladı.

Tüzmen ?Bundan haberim yok, içinde de değilim. Alttan, aşağıdan oynamam. İtirazım varsa direkt söylerim. Yuları bende olmayan atın üstüne binmem? dedi. Anayasa paketine destek olup olmayacağı ile ilgili olarak da Tüzmen ?Çalışmalar bitsin, son şeklini versinler. Hep beraber elimizden gelen desteği veririz? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber