Maliye Bakanlığında, denetim savaşı

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 20 Mayıs 2010 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye'de denetim komisyonu bilmecesi

Başbakanlık'ta bulunan torba tasarıda Maliye Bakanlığı'ndaki kurulların denetimlerini koordine edecek komisyon ciddi kavgalar çıkardı. Hesap uzmanları Maliye müfettişleri denetim birimlerinin birleştirilmesi çalışmasına gelirler kontrolörlerinin kendileriyle aynı yetkiye getirildiği gerekçesiyle karşı çıktı

CAHİT SARAÇOĞLU/ ANKARA

Başbakanlık'ta bulunan ve Meclis'e sevk edilmesi beklenen torba tasarı Maliye'de yeni kavgalara neden oldu. Tasarıda, merkezi denetim birimi olarak bilinen hesap uzmanları, gelirler kontrolörleri ve maliye müfettişlerinin yapacakları denetimlerde gidecekleri illeri, illerdeki şirketleri ve denetlenecek sektörlerin hangileri olacağını belirleyip, koordine edecek yeni bir komisyonun oluşturulması yer alıyor.

RAHATSIZLIK YETKİDEN BAŞLADI VE BÜYÜDÜ

Tasarıya göre komisyon Gelir İdaresi Başkanlığı'nda, denetimden sorumlu başkan yardımcısı, gelirler kontrolörleri daire başkanı, hesap uzmanları ve teftiş kurulu başkanlarından olmak üzere 5 kişiden oluşacak. Denetim birimlerinin birleştirilmesi çalışmasında gelirler kontrolörlerinin kendileriyle aynı yetkiye getirildiği gerekçesiyle karşı çıkıp, 'tek çatı' formülünü engelleyen hesap uzmanları ve maliye müfettişleri şimdi de 'denetim komisyonu' formülünden rahatsız. Rahatsızlığın nedeninin ise bu komis-yonun daire başkanı ve başkan yardımcılığı yetkisindeki kişilerden oluşturulması olduğu belirtildi.

KOORDİNATÖR...

Aslında Maliye'de denetimi sağlayan bir koordinasyon kurulu var. Maliye Bakanı'nın başkanlığında, Maliye Müsteşarı, Gelir İdaresi (GİB) ve MASAK başkanlarından oluşan kurul, Kemal Unakıtan'ın Maliye Bakanlığı'nın ilk yıllarında ancak yılda bir defa toplanıyordu. Koordinasyon kurulu hangi ekibin nereyi denetleyeceğine karar veriyordu. Ancak yasal bir altyapısı olmadığı için bu kurulun aldığı kararlar tartışma yaratıyordu. Öte yandan denetimi koordine edecek yeni komisyon kabul edilir ve yasalaşırsa, "ikinci başkanlığını müsteşarın yaptığı bakanlıktaki denetim koordinasyon kurulu devre dışı mı kalacak?" yönündeki sorular da Maliye'de ciddi tartışmalarla sorgulanıyor.

Naylon fatura cezası paraya dönüştürülemez

Torba Tasarı'da ayrıca, naylon fatura düzenleyen ve kullananlara hapis cezası getiriliyor. Bir süre önce yapılan düzenlemede naylon fatura cezalarının alt limiti 12 aydan 18 aya çıkarılmıştı. Böylece öncelikle hapis cezalarının para cezasına dönüştürülmesi engellenmişti. Ancak bu sefer de hapis cezalarında alt sınırı yeniden 12 aya indirirken, "para cezasına dönüştürülemez" hükmünü ekledi.

Asgari geçim indirimi kargaşası

Vergi indirimine esas ücret belirlenirken, asgari geçim indirimi konulsun mu? Konulacaksa bekar bir kişinin mi, evli bir kişinin asgari geçim indiriminin mi baz alınacağı siyasi otoriteye bırakılıyor. Yeni taslakta, ücretlerdeki vergi indirimi tarifesinin oransal yapısındaki yüzde 35'lik üst sınırdan vazgeçilmiyor. Bugün 72 bin liranın üzerindeki ücrette yüzde 35 gelir vergisi indirimi geleceği hesaplanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber