Vergi denetimine kurul çıktı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 24 Mayıs 2010 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ufuk Şanlı/EKONOMİ

Başbakanlığa gönderilen torba kanun tasarısı Denetim Koordinasyon Kurulu oluşturulmasını, kurulun yapacağı incelemelere 'Yıllık Vergi İnceleme ve Denetim Planı'nda yer vermesini öngörüyor

Maliye Bakanlığı vergi inceleme ve denetiminde altyapıyı güçlendirmek için harekete geçti. Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal ve Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonunda hazırlanan torba kanun tasarısı Başbakanlığa gönderildi. Önümüzdeki günlerde Meclis'e sevk edilmesi beklenen tasarıda 'Denetim Koordinasyon Kurulu' adını taşıyan yeni bir birimin oluşturulması öneriliyor.

GİB MERKEZ OLUYOR

Tasarıya göre kurul, yapacağı incelemelere 'Yıllık Vergi İnceleme ve Denetim Planı'nda yer verecek. İncelemeye tabi tutulacak şirketler yıllık iş hacimlerine ve öz sermaye büyüklüklerine göre sınıflandırılacak. Birinci gruba dahil olanlar üç yılda en az bir kez, ikinci gruba dahil olanlar altı yılda en az bir kez, üçüncü gruba dahil olanlar dokuz yılda en az bir kez tam veya sınırlı incelemeye tabi tutulacak. Denetim Koordinasyon Kurulu, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'na eklenen bir madde ile kuruluyor. Kurulun başkanlığını Gelir İdaresi Başkanı yürütecek. Üyeler, Hesap Uzmanları Kurul Başkanı, Maliye Teftiş Kurulu Başkanı, Gelirler Kontrolörleri Daire Başkanı ve Gelir İdaresi Denetim Daire Başkanlığından Sorumlu Başkan Yardımcısı'ndan oluşacak. Kurul, teftiş, soruşturma, ihbar, şikayet ve benzeri konulardan yola çıkarak incelemelerinin yapılmasına dair husus ve usullere 'Yıllık Vergi İnceleme ve Denetim Planı'nda yer verecek. Bu denetim planının dışında inceleme yapılamayacak. Maliye Bakanlığı kaynakları, denetim birimleri arasında uzun zamandır çokbaşlılık yaşandığına dikkat çekerek "Yeterli koordinasyonun sağlanamaması hedeflerin gerçekleştirilmesi noktasında ciddi sorun teşkil ediyordu. Kurul, bu noktada bakanlık birimleri arasındaki eşgüdümü güçlendirmek için oluşturuldu" bilgisini verdi.

SİYASİ BASKI TARTIŞMASI

Buna karşın Kurul'un denetim standartlarını ve programını 'nesnel risk analizi' çalışmalarına göre yapacak olması 'denetimler siyasi baskı aracına dönüşür mü?' sorusunu da gündeme getiriyor. Salt istatistikten oluşan analizlerin etkin denetim için yetersiz kalacağını söyleyen bir mali müşavir "Bu durum hem denetim sürecini zayıflatır hem de denetiçiler arasındaki birikim ve yetkinliğe dayalı katman sistemini ortadan kaldırabilir" uyarısında bulundu.

Bu hafta son şekli verilecek

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün Beyrut'ta verdiği demeçte çeşitli vergi kanunlarında değişiklik öngören Torba Yasa Tasarısı'na önümüzdeki hafta son şeklini vereceklerini bildirdi. Şimşek "Denetimin koordine edilmesi yeni esaslara bağlanacak. Yeni sistem teknik düzenlemeleri de içerecek" şeklinde bir değerlendirmede bulundu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber