TBMM'ye sevk edilen Bankacılık yasa tasarının ayrıntıları

Haber Giriş : 05 Nisan 2005 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Bankacılık Kanunu Tasarısı" hükümet tarafından bugün akşam saatlerinde TBMM'ye gönderildi. Tasarı 20 geçici maddeyle birlikte 196 maddeden oluşuyor.
Bilindiği gibi tasarı, IMF (Uluslararası Para Fonu) ile imzalanacak olan yeni stand-by anlaşmasının ön şartlarından biri olarak belirtiliyor. Tasarının önemli ayrıntıları şöyle:

"- BDDK'nın karşı çıktığı mali bünyesi zayıflamış bankaların Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devri ve Yeminli Murakıplar Kurulu'nun kaldırılmasına ilişkin hükümleri aynen korunuyor.

- Denetlemeler sonucunda mali bünyesi zayıflamış bankalarla ilgili olarak alınması istenen tedbirlerin BDDK tarafından verilen süre içinde ya da her halükarda en geç 12 ay içinde tedbirlerin alınmaması durumunda, yani tasarıya göre, "Tedbirler alınmazsa/Tedbirler yetmezse, BDDK, en az 5 üyesinin aynı yöndeki oyu ile alınan kararla, bankanın faaliyet iznini kaldırmaya ya da kredi kuruluşunun temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimini, zararın mevcut ortakların sermayesinden indirilmesi kaydıyla kısman veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla TMSF'ye devretmeye yetkili hale getiriliyor."

İŞTE BANKA DEVİR ŞARTLARI
Banka devir şartları ise şöyle sıralanıyor:
"- Verilen sürede tedbirlerin kısmen ya da tamamen alınmaması ya de tedbirlerin kısmen veya tamamen alınmış olmasına rağmen mali bünyesinin güçlendirilmesine imkan bulunmayan veya bu tedbirler alınmış olsa dahi mali bünyesini güçlendirilmeyeceğinin tespit edilmesi,
- Faaliyetinin devamının mevduat ve katılım fonu sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arz ettiğinin ortaya çıkması,
- Yükümlülüklerini vadesinde yerine getirmediğinin tespit edilmesi,
- Yükümlüklerinin toplam değerinin, varlıklarının toplam değerini aşması,
- Hakim ortaklarını veya yöneticilerinin banka kaynaklarının bankanın emin bir şekilde çalışmasını tehlikeye düşürecek biçimde doğrudan veya dolaylı veya dolanlı olarak kendi lehlerine kullanması veya dolanlı olarak kaynak kullandırılması ve bankayı bu suretle zarara uğratması hallerinden bir veya birkaçının varlığı."
Öte yandan yasa tasarısıyla banka genel müdürleri için 10 yıllık mesleki deneyim sahibi olmaları şartı korunuyor. Ayrıca Banka Müdürleri için bu 10 yıllık sürenin en az iki yılında bankacılık veya finans sektöründe yöneticilik ve kredi verme sürecinde görev yapmış olmaları kaldırılıyor.

SİGORTA VE KREDİLER
Sigorta ve kredi şartları ise şöyle sıralanıyor:
"- Kredi kuruluşları nezdindeki tasarruf mevduatı ve gerçek kişilere ait katılım fonlarını, sigortaya tabi kısım üzerinden sigorta ettirmek ve bunun üzerinden prim ödemekle yükümlü olacaklar. Sigortaya tabi olacak tasarruf mevduatı, gerçek kişilere ait katılım fonlarını kapsamı ve tutarı Merkez Bankası, BDDK ve Hazine'nin olumlu görüşü alınmak suretiyle Fon Kurulu tarafından belirlenecek.
- Risk esaslı sigorta primini oranı, yılık bazda sigortaya tabi tasarruf mevduat ve katılım fonunun binde 20`sini aşamayacak. Risk esaslı sigorta priminin tarifesi, tahsil zamanı, şekli ve diğer hususlar BDDK'nın görüşü alınmak suretiyle Fon Kurulu tarafından belirlenecek."

BDDK BAŞKANI'NIN GÖREV SÜRESİ 6 YIL
Tasarıyla BDDK Başkan ve üyelerinin görev süresi 6 yıl olarak belirlenirken, bunların yeniden atanması engelleniyor. Buna göre, 6 yıllık sürelerinin dolduran başkan ve üyelerin yeniden atanmaları mümkün olmayacak.

BDDK'da Başkanlığı ve üyeliği herhangi bir sebeple boşalması halinde, bir ay içinde yerine atama yapılacak. Bu şekilde atama yapılanlar yerine atandıkları kişinin süresini tamamlayacaklar. Ek bir süre olmayacak. Ancak bu şekilde atananlardan 2 yıl veya daha az süreyle görev yapanlar bir defalığına tekrar atanabilecek.
BDDK Kurul Başkan ve üyelerinin görev süreleri dolmadan herhangi bir nedenle görevlerine son verilemeyecek.

Yeni tasarıya göre insan kaynakları ve eğitim, idari ve mali işler ve benzeri faaliyetleri yürütmek üzere Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı kurulabilecek.

BDDK Başkanı'na Başbakanlık Müsteşarı için belirlenen her türlü ödemeler dahil mali ve sosyal haklar tutarında aylık ücret ödenecek.

Başbakanlık müsteşarına ödenenlerden, vergi ve diğer yasal kesintilere tabi olmayanlar, bu kanuna göre vergi ve diğer kesintilere tabi olmayacak

Kurul üyelerine ise, kurul başkanına yapılan ödemelerin yüzde 95'i oranında aynı usul ve esaslara göre ödeme yapılacak.

BDDK, yeterli sayıda uzmanın yanı sıra yabancı personel de çalıştırabilecek.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber