Yargıda değişim ve dönüşüm sürecindeyiz

Ergin, Türkiye'de yargı alanında bir değişim ve dönüşüm sürecinden geçildiğini belirterek, "Çözüm önerilerini geliştirip uygulamaya başladık" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Mayıs 2012 18:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Fatih Belediyesi'nin katkılarıyla Tanık Hukuk Topluluğu tarafından Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Liderlik Konferansı''nda konuşan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, gençlerin, her toplumun en büyük serveti ve potansiyel değeri olarak görüldüğünü söyledi.

Bakan Ergin, 2,5 yıl içerisinde belirledikleri hedeflerin yüzde 70'ini şu anda gerçekleştirmiş olduklarını anlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Türkiye'de yargı alanında bir değişim ve dönüşüm süreci içerisinden geçiyoruz. Türk yargısının, adalet sisteminin fiziki altyapıya, insan kaynaklarına ve mevzuata dayalı sorunları vardı. Onun dışında yüksek yargının ağır işlemesine dayalı, uzun yargılamalara dair problemler ile ceza infaz sisteminin problemleri vardı. Bütün bunları tespit edip, çözüm önerilerini geliştirip uygulamaya başladık. 2002-2012 arasında fiziki altyapı açısından 156 adalet sarayı inşa edildi ve hizmete alındı. Şu anda yapım ve proje aşamasında 100 adalet sarayı daha var. Kısaca fiziki altyapı sorunu, adliye teşkilatları açısından Türkiye'de sorun olmaktan çıkmış durumda. Önemli sorunlar aşıldı.''

Ergin, Türk yargısının en önemli problemlerinden birinin de uzun süren yargılamalar olduğunu dile getirerek, ''Hak arayışında, davaları takipte, önümüze çıkan en büyük engel zaman. 4-5 yıl sonra gelen adalet benim ihtiyacımı karşılamaz. Davalar nerede uzuyor diye baktığımızda, ilk derece mahkemelerinde 7-7,5 ay içerisinde bitiyor. Bu dava dosyaları Yargıtay'da gecikiyor. Bu açıdan uzun süren yargılamaları kısaltabilmek için önemli adımlar atıldı. Bunlardan en önemlisi Yargıtay ve Danıştay'ın yapısının güçlendirilmesiydi. Alınan tedbirlerle beraber Yargıtay'da şu anda ilk derece mahkemelerinden gelen davalardan daha fazlası karara çıkmaya başladı.''

Ergin, yapılan reformlardan sonra gelinen noktaya bakıldığında, bugün darbeler karşısında esas duruşta olan bir yargının olmadığını belirterek, ''Anayasa ve yasalar çerçevesinde hesap soran, soruşturma ve yargılama yapan bir yargı var. Hiç kimseden emir almayan bir yargı var. Bugün demokratik meşruiyeti sağlanmış kurullar var'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber