Dijital devrim "es" geçilemez

AA Genel Müdürü Öztürk, internet medyasıyla ilgili gelişmeleri es geçmenin, sanayi devrimini es geçmek kadar etki yaratacağını belirtti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Mayıs 2012 19:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, TOBB Türkiye Medya ve İletişim Meclisi mayıs ayı toplantısının konuğu oldu.

Güçlü Türkiye'nin güçlü bir haber ajansına da sahip olmasının gerekliliğinden dolayı AA'nın 100. yıl vizyonunun hazırlandığını belirten Öztürk, 2020 yılında hedeflerinin AA'yı dünyanın en etkin 5 ajansından biri yapmak olduğunu söyledi.

AA'daki değişimin ilk olarak logoda başladığını, daha sonra değişimin yayın yapılan dil sayısının artırılması, haber akademisinin kurulması, organizasyon yapısının yeniden düzenlenmesi ve editör masasının oluşturulmasıyla devam ettiğini anımsatan Öztürk, yeniden yapılanma sürecinden sosyal medyaya ayrı bir önem verildiğini ve bu kapsamda hem ajansın sitesinin yenilendiğini hem de twitter ve facebook'un daha etkin kullanıldığını vurguladı.

Anadolu Ajansı'nın haberde önceliğinin sırasıyla güvenilir, tarafsız, etik ve hızlı olarak güncellendiğini anlatan Öztürk, ''Ajansımız, AFP, AP ve Reuters gibi dünyanın önemli ajanslarıyla hemen hemen yaşıt. Bizim bu ajanslarla yarışmak gibi bir hedefimiz var. Bu ajanslar arasında ilk olarak AFP'yi gözümüze kestirdik'' diye konuştu.

Sanayi devrimini es geçmek gibi...

Kemal Öztürk, Türkiye'de bazı yayın organlarının internet medyası konusunda geç kaldığını bazıların ise es geçtiğini belirterek, şöyle konuştu:

''Bana göre internet ve dijital dünyada medyayla ilgili gelişmeleri es geçmek, sanayi devrimini es geçmek kadar etki yaratacak. Türkiye sanayi devrimini es geçen ülkelerden biridir. Söz konusu alanın es geçilmesi de sanayideki devrimin es geçilmesi kadar geri bırakacak. Medya alanındaki değişim ülkemizde yeterince algılanmıyor. Bizim bazı yayın organlarımızın bırakın üretim stratejisini, stratejisi bile yok. Hala bazı gazeteler promosyon vererek kendisini okutmaya çalışıyor. Bu süreç bizi etkileyecek ve bizim de gelirlerimiz düşecek.''

Türk medyası değişimi iyi okumalı

Türk medyasının dünyaca etkin marka ve yazarlara sahip olması gerektiğini ve dünyadaki değişimin Türk medyası tarafından da iyi okunmasının önemli olduğunu ifade eden Öztürk, şunları söyledi:

''Türk medyası olarak çok daraldık, çok içimize kapandık, çok kısır tartışmaların içinde kaldık. Medyamızın uluslararası alana geçmesi gerekiyor. Dünyanın finans ekseni Asya'ya kaydı ama bu Türk medyasında doğru düzgün tartışılmadı. ABD Başkanı iki ayda bir Asya'ya gidiyor. ABD bütün politikasını değişirdi ama medyamız bunu da tartışmadı. Biz bunun önüne geçmek için şimdi Şangay'da, Endonezya'da, Avustralya'da ve Yeni Zelanda'da ofis açıyoruz.''

Kaçak haber kullanımı yüzde 10'a kadar düştü

Konuşmasının sonunda meclis üyelerinin sorularını da yanıtlayan Öztürk, AA haberlerinin kaçak kullanımının önüne geçmek istediklerini, geliştirilen yazılım sayesinde kaçak kullanılan haberlerin anında tespit edilebildiğini vurgulayarak, ''Kaçak haber kullananlar hakkında dava açıyoruz. Alınan tedbirler sayesinde kaçak haber kullanım oranı yüzde 10'a kadar düştü'' dedi.

İstanbul'da sosyal medya toplantısı

Sosyal medyanın gücünün daha iyi anlaşılabilmesi için haziran ayında önemli bir organizasyon düzenleneceğini belirten Öztürk, ''Arap Baharı'nın gerçekleştiricileri kabul edilen sosyal medya kullanıcılarını önümüzdeki ay İstanbul'da buluşturacağız. Tahrir Meydanı'ndan tiwit atana, Tunus Medyanı'ndaki Facebook kullanıcısına kadar 18 ülkeden 80 kişi İstanbul'da olacak. Bu, bir ilk niteliğinde olacak'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber