Sinemada rüşvet pazarlığı

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 02 Haziran 2012 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu İhale Kurumu'ndaki usulsüzlük skandalında şüphelilerin, rüşvet pazarlıklarını sinemada yaptıkları anlaşıldı.

New York'ta Beş Minare filminin oynadığı salonu kapatan şüpheliler hem filmi izlemiş hem de ?iş' yapmış

Kamu İhale Kurumu'nda yaşanan rüşvet skandalında şüphelilerin, işadamlarıyla rüşvet pazarlığını dinlemeye takılmamak için sinema salonunda yaptıkları anlaşıldı. 'New York'ta Beş Minare' filminin oynadığı salonu kapatan şüpheliler hem filmi izleyip hemde pazarlık yapmışlar

Kamu İhale Kurumu'nda (KİK) haksız menfaat karşılığında devlet ihalelerinde usulsüzlük yapıldığı iddialarıyla ilgili hazırlanan iddianame Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Örgüt lideri olduğu iddiasıyla yargılanan KİK eski Yönetim Kurulu üyesi Ali Kaya hakkında 591 yıla kadar hapis cezasının istendiği iddianamede KİK'teki rüşvet çarkı gözler önüne serildi.

KİK eski Yönetim Kurulu üyesi Ali Kaya'nın sinema salonundaki rüşvet pazarlığı iddianamenin ayrıntılarında yer aldı. Buna göre KİK'in ihalelerden sorumlu üyesi Kaya'nın işadamları O.Y. ve F.R. ile bir alışveriş merkezindeki sinema salonunda rüşvet pazarlığı yaptığı ortaya çıktı. Polis fezlekesi ve Ankara Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamenin ayrıntılarına göre, polis dinlemesine takılmak istemeyen üçlü, 28 Aralık 2010'da yönetmenliğini Mahsun Kırmızıgul'ün yaptığı New York'ta Beş Minare adlı filmin oynadığı 6 numaralı salonun 19 seansını kapattı. Şüpheliler, kendilerinden başka kimsenin bulunmadığı salonda dağınık bir şekilde oturarak rüşvet pazarlığı yaptı.

3D GÖZLÜKLERİNİ UNUTMA !

İddianamenin değerlendirme bölümünde ise ihaleyi lehlerine çevirmeye çalışan O.Y'nin Asaş Otomotiv Firması yetkilisi Kemal isimli şahsı arayarak eylemlerinin başarıyla sonuçlandığını ve taraf oldukları dosyalarının incelenmesi sonucu çıkacak kararın lehlerinde olduğunu bildirdiği yer aldı. İddianameye yansıyan bir başka ayrıntı da ise KİK raportörü Şenol Varürer'in ihalenin lehlerine sonuçlanmasını isteyen şirket yetkililerinden rüşvet olarak 117 ekran LCD Plazma televizyonlardan istediği yer aldı. Televizyonun 3 boyut (3D) özelliği olmasını istediği belirtilen Varürer'in, 27 Aralık 2011'de bir şirket yetkilisi A.K. ile yaptığı görüşmede, "Gözlük lazım. (3D) gözlük lazım yani iki tane. Ben gözlüğün modelini yazdırayım sana" ifadelerini kullandığı aktarıldı.

Yakınlarının düğününe sanatçı istemişler

İddianamede, KİK'teki rüşvet çarkında yer alan isimlerin yakınlarının düğün merasimleri için özel firmalardan sanatçı bile istediği bildirildi. Şüphelilerin artan taleplerinin şirketlerde büyük sıkıntı oluşturduğuna vurgu yapılan iddianamede "KİK personelinin söz konusu talepleri o kadar artmış olacak ki, Mass Firması yetkilisi Selma ile H.K. arasında geçen görüşmede 'Biz kime çalışıyoruz ben anlayamadım yav. Adamlara o kuruluşa bilet almaktan, otel ayarlamaktan, rezervasyon yapmaktan bıktım ya' ifadesinden de anlaşılacağı üzere şirket yetkililerinin bıkma noktasına geldiği anlaşılmıştır" denildi. Öte yandan, KİK Yönetim Kurulu üyesi Ali Kaya ve raportörler Osman Turna ile Şenol Varüer'in rüşvet için 'peynir', özel firmaların ise 'arpa' şifresini kullandığı belirtildi.

HABER: Gökhan ÖZDAĞ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber