Emekliler aç yaşıyor

Haber Giriş : 28 Temmuz 2005 08:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Temmuz 2005 itibariyle en düşük memur maaşı ile en düşük Emekli Sandığı emeklisinin aylığı "açlık sınırı"nın üzerinde, en düşük SSK ve Bağ-Kur emekli aylığı ile asgari ücret ise "açlık sınırı"nın altında bulunuyor.

Türk-İş, Temmuz 2005'te "açlık sınırı"nın 530 YTL 5 YKr, "yoksulluk sınırı"nın ise 1611 YTL 11 YKr olduğunu bildirdi. Türk-İş Araştırma Merkezi'nce yapılan araştırmaya göre, 4 kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için gereken gıda harcaması miktarı olan ve "açlık sınırı" olarak da tanımlanan tutar, Haziran 2005'te 526 YTL 78 YKr iken bu ay 530 YTL 5 YKr'ye yükseldi.

Yine 4 kişilik ailenin zorunlu gıda harcamalarının yanı sıra kira, ulaşım, yakacak, elektrik, su, haberleşme, giyim, eğitim, sağlık, iletişim, kültür gibi temel ihtiyaçlarını kapsayan ve "yoksulluk sınırı" olarak da adlandırılan tutar ise aynı dönemde 1601 YTL 14 YKr'den 1611 YTL 11 YKr'ye çıktı.

Araştırmaya göre, son bir yılda "açlık sınırı" 50 YTL 71 YKr, "yoksulluk sınırı" ise 154 YTL 14 YKr artış gösterdi.

Fatura çalışana kesiliyor

Araştırmada, "açlık" ve "yoksulluk" sınırları ile çalışan ve emeklilerin ücretleri de karşılaştırıldı. Araştırmaya göre, Temmuz 2005 itibariyle en düşük memur maaşı ile en düşük Emekli Sandığı emeklisinin aylığı "açlık sınırı"nın üzerinde, en düşük SSK ve Bağ-Kur emekli aylığı ile asgari ücret ise "açlık sınırı"nın altında bulunuyor.

Bu arada Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, "Kayıtdışılığın bu kadar yüksek olduğu bir ekonomide, uygulanacak hiçbir ekonomik programın başarıya ulaşması mümkün değildir'' dedi. Aksu, yaptığı yazılı açıklamada, DİE verilerine göre, kayıtdışı istihdam nedeniyle devletin yıllık kaybının 21.3 katrilyon lira olduğunu belirtti.

"Türkiye'de hortumcular, çalışanın sırtından katrilyon liraları çalıyor, milleti zarara uğratıyor, ama fatura çalışana, memura kesiliyor'' diyen Aksu, vergisini tıkır tıkır ödeyen memurun, kayıtdışının ekonomiye getirdiği ağır yükü kapatmak için feda edildiğini savundu. Aksu, "Kayıtdışına giden 21.3 katrilyon lira memura çalışana, çiftçiye ve esnafa verilseydi, bu memlekette ekonomik sıkıntı kalmazdı'' dedi.

Çalışanların yarısının kayıtdışında bulunduğunu ve bu oranın her geçen gün arttığını savunan Aksu, kayıtdışının bu kadar yüksek olduğu bir ekonomide, uygulanacak hiçbir ekonomik programın başarıya ulaşmasının mümkün olmadığını belirtti.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber