Kilis Teknik Ve Endüstri Meslek Lisesi 8'inci alanını açtı

Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Murat Küçükoğlu, Kilis'te, doğalgaz kullanımı ile ilgili yapılan çalışmalar dikkate alınarak yetişmiş nitelikli eleman ihtiyacı olacağından okullarında 'tesisat teknolojisi ve iklimlendirme alanı' açıldığını söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Ağustos 2012 16:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Küçükoğlu, sektörel ihtiyaçlar doğrultusunda 2012-2013 eğitim ve öğretim yılında faaliyete geçmesi nedeniyle tesisat teknolojisi ve iklimlendirme alanının kararlaştırılmış ve açılması için İl istihdam kurulu ve Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne teklif edilerek uygun görüldüğünü belirterek, ? Okulumuzda, Bilişim Teknolojileri alanı, Elektrik-Elektronik teknoloji alanı, Makine Teknoloji alanı, Mobilya ve iç mekân tasarımı alanı, Motorlu Araçlar Teknolojisi alanı, Metal Teknolojisi alanı, Tekstil Teknolojisi alanı mevcut olup, tesisat teknolojisi ve iklimlendirme alanı açılmıştır. Tesisat Teknolojisi ve iklimlendirme alanı sıhhi tesisat, ısıtma ve doğal gaz, bina içi tesisatı, ev ve ticari tip soğutucular, soğuk oda ve depolar, Frigorifik araç ve araç klimaları, ev tipi klima cihazları ile iklimlendirme sistemlerinin montajı devreye alınması, arıza ve bakım işleri ile ilgili yeterlilikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. Bu alan da, yapı tesisat sistemleri, soğutma sistemleri ve iklimlendirme sistemleri ile ilgili mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlilikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme alanı insan hayatı için yaşamsal önem taşıyan suyun şartlandırılmasını ve sağlıklı tüketimini, gıda, ilaç gibi maddelerin soğukta muhafazasını, yaşam için sağlıklı, konforlu yaşam şartlarının oluşturulmasını, endüstri dallarında zorunlu olan hava şartlarının en uygun seviyelerde oluşturulması işlemlerini kapsamaktadır. Bu mesleğimiz çok geniş bir istihdam alanına sahiptir. Tesisat Teknolojisi ve iklimlendirme alanı ülkemizde ve dünyada hızla yayılan teknoloji olarak sürekli gelişen ve yeniliklere açık bir alandır. Bu nedenle bu alan hem ticari hem de stratejik bir endüstri olarak ülkelerin ilgisini çekmektedir.Bunun yanında ülkeler tarafından çevre ve doğayı korumak ve mevcut kaynaklarının kullanımı ön plana çıkmıştır. Bu bağlamda özellikle çevre dostu bir yakıt olan doğal gaz kullanım ve ısı pompası uygulamaları ile Rüzgar enerjisi, Güneş enerjisi ve Dalga enerjisi gibi alternatif enerji kaynakları çevreye duyarlılık adına ilk ve önemli adımlardır.Günümüzde konfor şartlarının oluşturulmasında standart donanım haline gelmiş ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme cihazları kullanılmaktadır. Bu cihazların üretimi, bunların servis ile büyük hacimli binalara iklimlendirme tesislerinin kurulması ve işletilmesi tesisat teknolojisi ve iklimlendirme alanın önemli iş kollarıdır?

Deprem kuşağında olan Türkiye'de yanlış yapılan sıhhi tesisat sisteminin binaya getirdiği ekstra yükün, yapının mukavemetini ve statiğini bozduğu bilinen bir gerçektir diyen Küçükoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Bu alanda teknolojinin geçeklerine uygun bilen ve becerisi yüksek kaliteli iş gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.'Helal olsun usta' dedirten bölüm Tesisat Teknolojisi ve iklimlendirme alanıdır. Bu alanda; Yapı Tesisat sistemleri (ısıtma ve Doğal gaz iç tesisatçılığı), Soğutma sistemleri,İklimlendirme sistemleri dalları yer almaktadır. Tesisat Teknolojisi ve iklimlendirme sektörde ehil olmayan kişiler tarafından yapılmakta olan sıhhi tesisat, ısıtma ve doğal gaz bina içi tesisatının belli bir standarda kavuşturulmalı, yeni teknolojilerin takip edilmesi ve büyük maliyetlerle elde edilen suyun israfının en aza indirilmesi önemli bir unsurdur. Suyu arıtarak yeniden kullanmak içilmez suları içilir hale getirebilmek için yapılan yatırımlar önemli istihdam alnı yaratmıştır.Temiz çevre ve konfora duyulan özlem, ülkemizde de doğal gaz kullanımın hızla yaygınlaşmasında büyük rol oynamıştır. Doğal gaz sektörünün hızlı büyümesi ve rekabetçi ortam önemli istihdam yaratmıştır. Ayrıca gaz yakan cihazlara getirilen standartlar, bu cihazların imalatını yapan firmaların hızla kendilerini yenilemelerini ve teknolojinin gereklerine göre cihazlarını geliştirmelerini de bu alanda eğitimli servis elemanı ihtiyacını artırmıştır. Kentsel yaşamda; soğuk zincir, hijyen ve konfora ait uygulamalar her geçen gün daha da önem kazanmaktadır. Özellikle iklimlendirme ve havalandırma sistemlerine ait konfor klima santralleri, frigorifik sistemler, araç klimaları, soğutma grupları, filtreler, buharlı nemlendiriciler, hava kontrol sistemleri, sektörde; yüksek bilgi birikimine sahip, konusunda deneyimli teknik personele olan ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Tesisat Teknoloji ve iklimlendirme alanında mezun olan öğrenciler kazandıkları yeterlilikler doğrultusunda, Doğal gaz firmalarında, Klima servislerinde, Soğutma servislerinde, Soğuk hava depolarında, Beyaz eşya servislerinde, Sıhhi tesisat taahhüt firmalarında, Yakıcı cihazların servislerinde, Fabrikaların kazan dairelerinde, Isıtma tesisatı taahhüt firmalarında, Ticari tip soğutucu üreten firmalarda, Soğutucu tesisatı taahhüt firmalarında, Frigorifik araç ve araç klima servislerinde, Eğitim aldığı dal ile alakalı kamu kurumlarında ve özel işletmelerde çalışabilirler.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber