Türkiye'de tüketici hakları mevzuatını yazan isim, hakkını aramakta zorlandı

Yürürlükteki tüketici kanunlarına rağmen firmalar vatandaşları mağdur etmeye devam ediyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Kasım 2012 13:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son mağdurlardan biri de Eski Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketici ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Prof. Dr Zakir Avşar oldu. Avşar, bir cep telefonu firmasından satın aldığı telefonunun tüketici kanunlarına göre ayıplı ürün kategorisine girdiğini kampanyayı düzenleyen GSM operatörüne kabul ettiremedi. Yenisi ile değişmesi gereken ürüne tamir teklif eden GSM şirketi, üründeki problemin net bir şekilde ortada olmasına rağmen tamir ücreti de talep etti.

Prof. Dr Zakir Avşar ismi, Bakanlık'ın tüketiciyle ilgili biriminin başında yöneticilik yapması ve görev yaptığı dönemde ayıplı malın ne demek olduğunun da yer aldığı tüketici mevzuatlarının hazırlanmasında görev alması nedeniyle önemli. Bir tüketici olarak GSM şirketinin kampanyalı telefonundan satın alan Avşar, cihazın arızalı olduğununu fark etmesi üzerine satın aldığı bayiye başvurdu. Bayinin telefonu ayıplı kabul etmesine rağmen tamir teklif edildi. Teklifi kabul eden Avşar'dan, üründeki probleme rağmen tamir ücreti talep edildi.

Prof. Dr. Zakir Avşar'ın, sikayetvar.com'la paylaştığı olay şöyle gelişti: Kampanya ile cep telefonu satın alan Avşar, bir ay olmadan cep telefonundaki arızayı fark etti. Kamerasında çizik ve kamera merceğinde oynama olan cep telefonunu ayıplı olduğu gerekçesi ile satın aldığı bayiye götürdü. Avşar, ?Telefondaki sorunları gösterdikten sonra cihazın arızalı olduğuna satıcı bayi yetkilisi kabul etti. Cep telefonunu ayıplı ürün kategorisinde değerlendirilmesini istememe rağmen firma tamir edebileceğini söyledi. Kabul ettik. Sonrasında firmanın gönderdiği mesaj ile adeta şok oldum. Henüz satın alalı bir ay dahi olmayan cep telefonunun belirtilen iç panel parçalarının garanti dışı ve ücrete tabi olduğunu söylediler. İtiraz ettik. İtiraz sonrası ücretsiz değişim yaptılar. Halbuki ben ayıplı mal olduğu için ürünün değişimini istemiştim ama tamir edip gönderdiler.? dedi.

Tamirden gelen cep telefonunun ayıplarının aynen devam ettiğini vurgulayan Prof. Dr Avşar, ?Telefon geldiğinde sorun devam ediyordu. Belirtilen arızalarda hiçbir değişim yoktu. Ekranın üzerinde açıklık olduğu için cihazı teslim almadım. Cihazdaki ayıp aynen devam etmekte olup kesin değişim istemediğimi ve tamir istemediğimi belirttim. Firmadan gelecek yanıtı bekliyorum. Gelen yanıta göre hakkımı arayacağım hukuki yollara başvuracağım? diyerek tepkisini dile getirdi.

?Ayıplı malda firmalar ilk olarak tüketiciyi tamire yönlendiriyor fakat tüketici değişim de isteyebileceğini unutmamalı? diyen Prof. Dr. Avşar, tüketicileri hak aramaları konusunda şöyle uyardı: ?Unutulmamalı ki; ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda ya da reklam ve ilanlarında yer alan veya satıcı tarafından bildirilen veya standardında veya teknik düzenlemesinde tespit edilen nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan ya da tahsis veya kullanım amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar, ayıplı mal olarak kabul edilir.Tüketici, malın teslimi tarihinden itibaren otuz gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Tüketici bu durumda, bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür. Tüketici bu seçimlik haklarından biri ile birlikte ayıplı malın neden olduğu ölüm ve/veya yaralanmaya yol açan ve/veya kullanımdaki diğer mallarda zarara neden olan hallerde imalatçı-üreticiden tazminat isteme hakkına da sahiptir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber