İmam, cenazeyi yıkarken ölü dirilirse...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Kasım 2005 10:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ADANA'nın Ceyhan İlçesi'ne bağlı Doruk Beldesi'nde kalp krizinden ölen 45 yaşındaki Adem Yıldırım, cenaze namazı öncesi mezarlıktaki belediyeye ait yıkama aracında canlanması imam 45 yaşındaki Ahmet Külçür'ü korkuttu.

Bayramın son günü kalp krizi geçiren Adem Yıldırım belde sağlık ocağından getirilen bir stetoskopla, bir vatandaş tarafından kontrol edilip, kalbinin durduğu anlaşıldı. Ancak kurtarılabilir umuduyla Ceyhan Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Acil serviste muayene edilen Yıldırım'ın öldüğüne karar verilip morga konuldu. Daha sonra da cenazesi morgdan alınıp toprağa verilmek üzere yeniden beldeye getirildi.

Asri Mezarlıkta defnedilecek olan Yıldırım, cenaze namazı öncesi belediyeye ait yıkama aracına alındı. Burada imam Ahmet Külçür tarafından yıkanan Yıldırım vücuduna dökülen sıcak su nedeniyle aniden hareketlendi. Aceleyle bir kez daha Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Yıldırım'ın yolda duran kalbi elektroşokla çalıştırılmaya uğraşıldı ama başarılı olunamadı. Yıldırım dün sabah toprağa verildi.

Doruk Beldesi'nde 20 yıldır imamlık yapan Ahmet Külçür, yüzlerce kişiyi yıkayıp defnettiğini, ilk kez böyle bir olayla karşılaştığını belirterek, ?Merhumu yıkarken bir anda titredi ve hareketlendi. Yakınları, ölmemiş diye hemen hastaneye kaldırdı ama müdahale edildiği halde yaşatılamamış. Böyle bir şey ilk kez başıma geldi. Çok heyecanlandım. Psikolojim bozuldu. İkinci defa yıkarken yanıma akrabalarından birini aldım'' dedi.

BEYİN ÖLÜRSE KALP YENİDEN DURUR

Duran kalbin daha sonra kendiliğinden yeniden çalışmasının çok nadir bir olay olduğunu söyleyen Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mustafa Demirtaş, ancak bu süre içinde beyin öldüğü için solunumun da olmayacağını ve çalışan kalbin kısa bir süre sonra yeniden durarak ölümün gerçekleşeceğini belirtti. Prof.Dr. Demirtaş, ?Kalp krizi geçiren kişinin kalbi ilk anda steteskopla kontrol edilebilir ama, o anda steteskop bozuk olabilir, doktorun ya da sağlık görevlisinin kulağı iyi duymayabilir. Bu nedenle hastaneye kaldırıldığında kalp elektrosu çekilir ve monitörle izlenip, 20 dakika kadar masaj yapılıp müdahalede bulunulur. Kalp çalışmıyorsa ölümün gerçekleştiği kabul edilir. Ama kalp grafisi çekilip tespit edilmeden ölüme karar verilemez. Bu kaidedir. Böyle olaylar zaman zaman oluyor ama kalp geçici olarak çalışsa da yeniden duruyor'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber