Yeni Kamu Personeli Tebliği neler getirdi?

Tebliğe göre, yeniden devlet memurluğuna dönmek isteyenlerin istihdamı, durumlarına uygun boş kadro bulunması ve hizmetlerine ihtiyaç duyulması halinde, başvuracakları kamu kurum ve kuruluşlarının takdirinde olacak

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Mayıs 2013 11:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yeni Kamu Personeli Tebliği neler getirdi?

Yeniden devlet memurluğuna dönmek isteyenlerin istihdamı, durumlarına uygun boş kadro bulunması ve hizmetlerine ihtiyaç duyulması halinde, başvuracakları kamu kurum ve kuruluşlarının takdirinde olacak.

*Kamu Personeli Genel Tebliği

Kamu Personeli Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun uygulanmasında ortaya çıkan bazı tereddütlerin giderilmesine ve uygulama birliğinin sağlanmasına yönelik yayımlanan tebliğe göre, kamu kurum ve kuruluşları, engelli memur yerleştirilmesi taleplerini, Nitelik-Kod Kılavuzu'na göre ÖMSS veya Kura Sonucuna Göre Yerleştirme Yapılması Talep Edilen Kadrolara İlişkin Bilgi Formu'ndaki bilgi alanlarını eksiksiz bir şekilde doldurarak ilgili yılın ekim ayı sonuna kadar Devlet Personel Başkanlığına ve ÖSYM Başkanlığına yazıyla gönderecek.

Yerleştirme işlemlerinin sonuçlanmasını müteakiben, ataması yapılanlar ile herhangi bir sebeple ataması yapılamayanlara ilişkin bilgiler, atamaya ilişkin işlemlerin sonuçlandığı tarihten itibaren 15 gün içinde ilgili kurumlara iletilecek.

Terör eylemleri nedeniyle şehit ve malul olanların yakınlarıyla çalışabilecek durumdaki maluller, devlet memuru olmak istedikleri takdirde, ikamet ettikleri veya şehitlik ya da malullük olayının meydana geldiği yerin valilik veya kaymakamlığına başvuracak. Daha önce 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi memur olarak çalışan ancak 2 defadan fazla olmamak üzere kendi istekleriyle memuriyetten çekilen veya çekilmiş sayılanlardan yeniden memurluğa dönmek isteyenler, belirtilen bekleme sürelerini doldurmuş olmaları halinde, atanmak istedikleri kamu kurum ve kuruluşlarına başvuracak.

Bu kişilerin memur olarak istihdamları, durumlarına uygun boş kadro bulunması ve hizmetlerine ihtiyaç duyulması halinde, başvuracakları kamu kurum ve kuruluşlarının takdirinde olacak. Yeniden memurluğa dönmek isteyen emekliler ise atanmak istedikleri kamu kurum ve kuruluşlarına başvuracak.

-Disiplin hükümlerinin uygulanması-

Tebliğde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda, memurluk sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunanlara devlet memurluğundan çıkarma cezası verileceğinin hüküm altına alındığına işaret edilerek, aynı olaydan dolayı memur hakkında ceza mahkemesinde kovuşturmaya başlanmış olmasının, disiplin kovuşturmasını geciktiremeyeceği, memurun Türk Ceza Kanunu'na göre mahkum olması veya olmaması hallerinin, ayrıca disiplin cezasının uygulanmasına engel olamayacağı vurgulandı.

Kamuda yolsuzlukla etkin bir şekilde mücadele edilmesi ve saydamlığın artırılmasının, demokratik toplum düzenini sağlamanın ve hukuk devleti ilkesini hayata geçirmenin vazgeçilmez unsurları olduğuna işaret edilen tebliğde şunlar kaydedildi:

"Bu çerçevede, Kanun'un 48. maddesinde sayılan suçlar sebebiyle haklarında ceza soruşturması veya kovuşturması yapılan ve bu suçlardan mahkum olan memurlar hakkında, öngörülen süreler dikkate alınarak disiplin hükümlerine göre de işlem yapılması ve söz konusu suçları işledikleri tespit edilenler hakkında devlet memurluğundan çıkarma cezası uygulanması gerekmekte olup, bu doğrultuda uygulama yapmayan kurum amirlerinin disiplin hukuku yönünden sorumlulukları saklıdır."

KAMU PERSONELİ GENEL TEBLİĞİ

(SERİ NO: 4) RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI.

24.5.2013 tarihli ve 28656 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ve Devlet Personel Başkanlığı tarafından hazırlanan Kamu Personeli Genel Tebliği (Seri No:4) ile;

28/07/2009 tarihli ve 27302 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Personeli Genel Tebliğinde (Devlet Memurluğuna Alınma) (Seri No:1) yer alan açıklamalar, yürürlüğe giren veya değişikliğe uğrayan mevzuat hükümleri çerçevesinde ele alınarak yeniden düzenlenmiştir.

2012 yılında ilk defa merkezi olarak yapılan özürlü memur yerleştirmelerine ilişkin olarak, özürlü memur kontenjanının herhangi bir aksamaya meydan vermeyecek şekilde kullanılabilmesi için kamu kurum ve kuruluşlarının ve Devlet memuru olarak istihdam edilecek özürlülerin dikkat etmeleri gereken hususlara yer verilmiştir.

01/02/2010 tarihli ve 2010/56 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan “Saydamlığın Artırılması ve Yolsuzlukla Mücadelenin Güçlendirilmesi Stratejisi (2010-2014)” çerçevesinde oluşturulan Eylem Planı ile Devlet Personel Başkanlığının sorumlu kuruluş belirlendiği tedbir maddelerine ilişkin “Türkiye'de Saydamlığın Artırılması ve Yolsuzlukla Mücadelenin Güçlendirilmesi Yürütme Kurulu”nca alınan kararların yerine getirilmesi amaçlanmıştır.

Devlet Personel Başkanlığı e-Uygulama veri girişlerinin kamu kurumlarınca zamanında ve eksiksiz olarak gerçekleştirilmesine yönelik açıklamalara yer verilmiştir.

657 sayılı Kanunun 92 nci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca yapılan atamalara ilişkin mülga Tebliğde yer alan açıklamalarımızın hak doğurucu bir işlem gibi algılanması, bu kapsamdaki atamaların dayanağı gibi değerlendirilmesi ve yargı mercilerinde dava konusu edilmesi sebebiyle yeni Tebliğde bu hususlara yer verilmemiştir.

28/07/2009 tarihli ve 27302 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Personeli Genel Tebliği (Devlet Memurluğuna Alınma) (Seri No:1) yürürlükten kaldırılmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber