İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Bilgi Edinme Yasasının, 24 Nisan'da yürürlüğe girmesiyle ?devlet sırrı ve gizli belgeler dışındaki' bilgileri isteyen herkes öğrenebilecek.

Haber Giriş : 05 Şubat 2004 07:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilgi Edinme Yasasının, 24 Nisan'da yürürlüğe girmesiyle ?devlet sırrı ve gizli belgeler dışındaki' bilgileri isteyen herkes öğrenebilecek.

Yasa şöyle işleyecek: Herhangi bir konuda bilgi edinmek isteyen bir kişi, bunu dilekçe ile bilgi istediği makama iletecek. Başvuru elektronik ortamda (mail) veya diğer iletişim araçlarıyla da yapılabilecek. Kurum ve kuruluşlar, başvuru sahibine istenen belgenin onaylı bir kopyasını verecek. Bilgi veya belgenin kopyasının verilmesinin mümkün olmadığı hallerde vatandaşa belge gösterilecek ve not almasına imkan verilecek. Bilgiler 15 gün içinde ulaştırılacak. Bu süre bilgi veya belgenin, başvurulan kurum içindeki başka bir birimden sağlanması veya başka kurumun görüşünün alınması gerektiğinde 30 güne çıkacak. Bu durum ise başvuru sahibine yazılı olarak bildirilecek. Bilgiye ulaşmanın maliyeti vatandaşlarca karşılanacak.

Hangi tür bilgiye ne ücret isteneceği, halen hazırlıkları süren bir yönetmelikle belirlenecek. Kurum ve kuruluşlar, bilgi edinme başvurusu yapanlara cevaplarını yazılı veya elektronik ortamda bildirebilecek. Başvurunun reddedilmesi halinde bu kararın gerekçesi ve buna karşı başvuru yolları da belirtilecek. Bilgi edinme isteği reddedilen vatandaş, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'na itiraz edebilecek. Yüksek Askeri Şûra gibi yargı denetimi dışında kalan idarî işlemlerden ?kişinin çalışma hayatını ve mesleki onurunu etkileyecek nitelikte olan bilgiler' de devlete sorulabilecek. Bu bilgiler işlemin yargı denetimine açılması sonucunu doğurmayacak. Devlet sırrı olan gizlilik dereceli bilgi veya belgeler istenemeyecek. Haksız rekabet ve kazanca sebep olacak bilgi veya belgelerle, sivil ve askerî istihbarat birimlerinin görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgiler de öğrenilemeyecek. Adli ve idarî soruşturmalarla ilgili bilgiler ise sınırlı bir şekilde verilecek.

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, istenecek bilgilerin ?gizli, ticari sır veya devlet sırrı denilerek reddedileceğini' savunurken, Türk Demokrasi Vakfı Başkanı Emre Kocaoğlu, ?Bu sistem mevcut atanmış diktatoryayı rahatsız eder. Uygulamada direnç bekliyorum.? dedi. Toplumsal Saydamlık Hareketi Derneği Başkanı Erciş Kurtuluş ise yasanın uygulanması için ek tedbirler alınması gerektiğini vurguluyor.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber