Deri imalatnda ya bu kriz bitecek ya da biz

Rus jetinin düşürülmesiyle başlayan kriz, deri sektörünü de vurdu. Deri esnafı hükümete, "Krizi bitirin, yoksa sektör bitecek" diye seslendi

Haber Giriş : 07 Aralık 2015 08:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Deri imalatnda ya bu kriz bitecek ya da biz

Rus uçağının düşürülmesiyle başlayan kriz, Rusların en çok rağbet ettiği deri sektörünü de vurdu. Deri sektörü esnafı, hükümete ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Bu krizi bitirin" çağrısında bulundu.

Ürünlerinin yüzde 90'ını Ruslara ve Ukraynalılara sattıklarını belirten esnaf, krizle birlikte sipariş alamaz duruma geldiklerini söyledi. CİHAN'a konuşan esnaf, işyerlerini kapatmak zorunda kalabileceklerini dile getirdi.

UÇAK KRİZİ TÜY DİKTİ

Deri imalat ustası Medeni Doğanay, "İşlerimiz zaten kötüydü. Üzerine uçak krizi gelince işler tamamen bozuldu. Bizim beklentimiz bu ilişkilerin bir an önce düzelmesi. İşimizin düzene girmesini istiyoruz. Hükümet bunun için bir adım atarsa memnun oluruz" dedi.

Deri imalat ustası Zakir Çiçek ise, "Bir an bu işlerin düzeltilmesini istiyoruz, başka bir şey istemiyoruz. Gördüğünüz gibi işler kötü" ifadelerini kullandı.

'BİR KURUŞ PARA YOK'

Krizin devam etmesi durumunda işyerlerini kapatacaklarını söyleyen deri imalatçısı Tunç Doğan da şunları kaydetti: "Şu an uçak krizi ile birlikte tamamıyla sıfıra düştük. Bir kuruş para alamıyoruz. Bir parça mal satamıyoruz. Sadece Avrupa'ya çalışan diğer firmalar çalışıyor. Malların fiyatları da yüzde yüz aşağıya düştü. 30-40 işçisi olan firma sadece bir iki kişi çalıştırıyor. O da sadece dükkanın alacağını alabilmek için açıyor. Alacağını alsalar bir tane firma kalmaz şurada."

***

'Beklentimiz kalmadı'

İstanbul Zeytinburnu'da 35 yıldır deri işi yapan Halis Dulundu ise "Artık biz deriden bir şey beklemiyoruz. Herkes dükkanını kapatıp başka bir sektöre geçmeye çalışıyor. Benim orada dükkanım var, dükkanıma gidemiyorum. Alacağımı nasıl alacağım, kimden tahsil edeceğim? İhracat yapamıyorum. Yani deri sektörü bitti" ifadelerini kullandı.

***

TZOB: En çok üretici mağdur

Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Rusya'nın ambargo kararı sonrası oluşan ortamı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile görüştüğünü belirterek, Bakan Çelik'e ambargonun en fazla çiftçi ve üreticiyi etkilediğini, öncelikle üreticiye destek verilmesi gerektiğini ilettiğini aktardı. Bayraktar, yazılı açıklamasında, üretici fiyatlarının yüzde 25 ile yüzde 40 arasında gerilediğine dikkat çekerek, ambargo kararı alınmayan limon, biber gibi ürünlerde bile fiyat düşüşlerinin görüldüğünü ifade etti. Bayraktar bu ortamda, ürününün fiyatı düşen üreticinin zarar ettiğini, bu durumu Bakan Çelik'e aktardıklarını ve üreticinin desteklenmesini istediklerini belirtti.

Kaynak: Birgün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber