Polise devlet kazığı

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 13 Ekim 2006 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ne kadar zam alırsa alsınlar, polislerin taban maaşı asgari ücret kadar Bunun zararı da hem vergi iadesinde hem de emeklilikte görülüyor

Canımızı, malımızı ve güvenliğimizi emanet ettiğimiz polislerin problemleri bir türlü bitmiyor. Sorunlar dağ gibi. Her zaman sözler veriliyor, ama çözümler başka bahara kalıyor. Polislerin yaşadığı onlarca sorundan biri de maaşları. Öteden beri düşük maaş alan polislerin bir de taban maaş çıkmazı var. Öyle bir durum ki, adeta 'devlet devleti kandırıyor!' Nasıl mı?

Anlatalım; polis memurlarının ya da müdürlerin maaş bordroları incelendiğinde şöyle bir manzara ile karşılaşılıyor: Polisin aldığı net maaş ne kadar yüksek olursa olsun, 'taban maaş' denilen kısım asgari ücret ya da biraz üstünde oluyor. Yani bin YTL net ödeme yapılan bir polis memurunun maaşı aslında 444 YTL, bin 400 YTL alan bir emniyet müdürünün gerçek maaşı 533 YTL görünüyor. Yan ödeme ve mesailer eklenince net rakama ulaşılıyor. Denilebilir ki: "Bunun ne önemi var. Önemli olan eline geçen para." Evet eline geçen para önemli ama, polislerin tüm işlemleri bu 'taban maaş' tan yapılıyor. Örneğin, vergi iadesi. Örneğin, emeklilik . Maaşı bin YTL olan 5 yıllık 8. dereceden bir polis memuru, yıllık 5 bin 300 YTL'lik vergi iadesi dolduruyor. Yine maaşı bin 120 YTL olan 11 yıllık 3. dereceden bir polis memuru da 6 bin 200 YTL vergi iadesi dolduruyor. Yani matrahlar net maaştan değil taban maaştan hesaplanıyor. Buna karşın bin YTL alan normal ücretlinin vergi iadesi matrahı 14 bin YTL . Aradaki fark açık.

İkinci bir mağduriyet emeklilikte yaşanıyor. Polislerin emeklilik ikramiye ve maaşları da maalesef bu taban maaştan hesaplanıyor. Üniversite mezunu bir polis 1. dereceye düştüğü halde 3. dereceden emekli edili yor. Bu da maaşa ve ikramiyeye yansıyor. Bu durum başka hiçbir meslekte yaşanmıyor.

YA VERGİLER NASIL?

Burada memurların zararından başka devlet de kendi kendisine zarar yazıyor. Alınacak vergi ve kesintilerde brüt maaş yerine taban maaştan hesaplandığı için devlet kendi kendisini 'kazıklamış' oluyor. On binlerce polis memuru, şimdi bu haksızlığın çözülmesi için Sayın İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ve Sayın Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın yardımlarını bekliyor. ***

8. derecede polis memuru ( 5 Yıllık )

Net maaşı: Bin YTL

Taban maaşı: 444 YTL

Maaşı: 200 YTL

Vergi iadesi matrahı: 5 bin 300 YTL

Normal ücretlinin matrahı: 14 bin 717

3. derecede polis memuru ( 11 Yıllık )

Net maaşı: Bin 120 YTL

Taban maaşı: 516 YTL

Maaşı: 210 YTL

Vergi iadesi matrahı: 6 bin 200 YTL

Normal ücretlinin matrahı: 16 bin YTL

SORUNLARDAN SATIR BAŞLARI

1-Günde 12 saat mesai yapan polis haftada ancak 1 gün dinlenebiliyor. Hassas birimlerde bu sınır 'ikinci bir emre kadar' uzuyor.

2-Yönetmenlikte olmamasına rağmen polis okulunu bitiren genç memurlar ilk durak olarak çevik kuvvete gönderiliyor, halkla erken karşılaşıyor. En gerilimli birimden göreve başlamaK polisin psikolojisini yıpratıyor.

3-Polisin lojmanı yok. 30 bine yakın polisin görev yaptığı istanbulda 4 bin lojman bulunuyor. Polisin maaşının yarısı kiraya gidiyor. Birçok polis gecekonduda oturuyor 4-

4-Evli polislerin yüzde 90'nının eşi ev hanımı. Bekarların yüzde 56'sı da eşinin ev hanımı olmasını istiyor.

5-1992-2006 yılları arasında meydana gelen 380 polis intiharı üzerinde yapılan araştırmada sorunun temelinde ücret yetersizliği ve çalışma şartlarının ağırlığı ortaya çıktı.

6-Memurlar yılda 2 bin 20 saat çalışırken polis 3 bin 756 saat çalışıyor.

7-En az üç kişinin çalışması gerken yerde 1 polis görev yapıyor.

8-Emekli sandığının en az maaş alan personeli polis memurları.

9-Polis memurlarının kariyerleri amirlerinin iki dudağının arasında.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber