Kamu kurumlarının, FETÖ üyesi memurlar hakkında alabilecekleri tedbirler

FETÖ'cü kamu personeli hakkında hangi tedbirler alınabilir?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Temmuz 2016 13:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kamu kurumlarının, FETÖ üyesi memurlar hakkında alabilecekleri tedbirler

Bir çok kamu kurumunda Fetullah kölesi memurlar bulunuyor. Bu memurlar hakkında ne tür işlemler yapılabilir.

657'nin ilgili maddeleri şu şekildedir:

GÖREVDEN UZAKLAŞTIRMA MADDESİ

Madde 137 - Görevden uzaklaştırma, Devlet kamu hizmetlerinin gerektirdiği hallerde, görevi başında kalmasında sakınca görülecek Devlet memurları hakkında alınan ihtiyati bir tedbirdir.
Görevden uzaklaştırma tedbiri, soruşturmanın herhangi bir safhasında da alınabilir.

Madde 139 - Görevinden uzaklaştırılan Devlet memurları hakkında görevden uzaklaştırmayı izleyen 10 iş günü içinde soruşturmaya başlanması şarttır.

Madde 145 - Görevden uzaklaştırma; bir disiplin kovuşturması icabından olduğu takdirde en çok 3 ay devam edebilir. Bu süre sonunda hakkında bir karar verilmediği takdirde memur görevine başlatılır.
Bir ceza kovuşturması icabından olduğu takdirde görevinden uzaklaştırmaya yetkili amir (Müfettişlerin görevinden uzaklaştırdıkları memurlar hakkında atamaya yetkili amir) ilgilinin durumunu her iki ayda bir inceliyerek görevine dönüp dönmemesi hakkında bir karar verir ve ilgiliye de yazı ile tebliğ eder.

GÖREVE SON VERME MADDELERİ

Madde 48 -
Devlet memurluğuna alınacaklarda aşağıdaki genel ve özel şartlar aranır.
5. Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkum olmamak.

Madde 98 - Devlet memurlarının
a) Bu kanun hükümlerine göre memurluktan çıkarılması;
b) Memurluğa alınma şartlarından her hangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya memurlukları sırasında bu şartlardan her hangi birini kaybetmesi;
..; hallerinde memurluğu sona erer.

Madde 125 - Devlet memurlarına verilecek disiplin cezaları ile her bir disiplin cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:
E - Devlet memurluğundan çıkarma : Bir daha Devlet memurluğuna atanmamak üzere memurluktan çıkarmaktır.
Devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:
g) Memurluk sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak,

Madde 56 - Adaylık süresi içinde temel ve hazırlayıcı eğitim ve staj devrelerinin her birinde başarısız olanlarla adaylık süresi içinde hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmıyacak durumları, göreve devamsızlıkları tespit edilenlerin disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile ilişkileri kesilir.

GENEL DEĞERLENDİRME

Atamaya yetkili amirlerin, müfettişlerin, valilerin ve kaymakamların; 657 sayılı Kanunun 138. maddesinden gelen açığa alma yetkileri bulunmaktadır. Öncelikle belirtilen bu yetkili amirler, 137 ve 138. maddelere dayanarak FETÖ'yle ilişkili olduğu düşünülen, haklarında istihbarat kurumlarında kayıtları bulunan memurları acilen ve derhal görevden uzaklaştırmalıdır.

Görevden uzaklaştırma sonrasında, soruşturmaya 10 içinde soruşturmaya başlanabilir. Soruşturma sonrasında, 125. maddeye göre eldeki delil ve bilgilere göre ihraç kararı alınması mümkündür. Görevden uzaklaştırma bir disiplin soruşturmasına dayanıyorsa 3 ay devam edebilir. Bir ceza soruşturmasına dayanıyorsa her iki ayda bir uzatılabilir.

Ayrıca adli yargı organlarında alınan ve kesinleşmiş bir karar var ise 98. maddeye göre memurluğun sona ermesi kararı alınabilir.

Diğer taraftan, FETÖ'yle ilişkili aday memurlar için 56. madde uyarınca, disiplin amirinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile diret olarak ihraç kararı alınması mümkündür.

Tüm atamaya yetkili amirler, daha fazla geç kalmaksızın, yukarıdaki hükümler doğrultusunda ivedi olarak hareket etmelidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber