A Takımı'nın acı kaderi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 06 Ocak 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Askeri yönetimin ardından büyük bir halk desteği ile iktidara gelen ANAP, 1980'lerin Türkiye'sine damgasını vurdu. Turgut Özal'ın liderliğinde iki dönem üst üste tek başına iktidar olan ANAP, Yıldırım Akbulut ve Mesut Yılmaz ile iki kez daha başbakanlığı diğer partilere kaptırmadı. Toplumun bazı kesimlerine göre ?Türkiye ANAP'ın icraatları ile sınıf atladı?, kimilerine göre ?toplumun yapısı bozuldu.? Bu süreçte pek çok isim Turgut Özal'la birlikte anıldı. Bir döneme imzasını atan bu isimlerin ise şanssızlık peşini bırakmadı. Önce Turgut Özal'ın, cumhurbaşkanlığı görevi sırasında kalbi bir anda durdu. Sonra adeta yaprak dökümü başladı.

İşte bir dönemin yıldız isimleri:

ANAP döneminin en parlak isimlerinden dönemin Maliye Bakanı Adnan Kahveci, 1993'te geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitirdi.

ANAP Milletvekili Mümin Gençoğlu 7 Şubat 1993 günü Adnan Kahveci'nin Ankara'da yapılacak cenaze törenine katılmak üzere yola çıktı. Gençoğlu, Eskişehir-Sivrihisar karayolunda geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti.

Turgut Özal'ın kardeşi Yusuf Bozkurt Özal, kansere yenik düştü.

Özal'ın gözde kurmaylarından, eski Bakan Veysel Atasoy, hastanede kaptığı mikrop nedeniyle yaşamını kaybetti.

TBMM Başkanvekili ANAP Adana Milletvekili, Meclis'in en renkli isimlerinden Yılmaz Hocaoğlu 8 Ağustos 1993'te bir trafik kazasında hayatını kaybetti.

ANAP Milletvekili Mehmet Özalp 9 Kasım 1990 tarihinde Denizli'nin Sarayköy İlçesi yakınlarındaki trafik kazasında öldü.

Eski Bakan Mehmet Yazar, Bilkent Üniversitesi'nde okuyan kızı Sema'yı trafik kazasında kaybetti. Bunun ardından hem siyaseti hem de iş hayatını noktaladı.

ANAP'ın kurucularından Antalya Belediye Başkanı Yener Ulusoy, 2001 yılında 58 yaşındayken solunum yetmezliğinden öldü.

Son olarak Mustafa Taşar, Afyonkarahisar'da kaygan yolda otomobiliyle şarampole uçtu. Taşar, olay yerinde yaşamını yitirirken, eşi, kızı ve yeğeni ağır yaralandı.

ADNAN KAHVECİ: ANAP'ın kurucularından olan Kahveci, 5 Şubat 1993 tarihinde eşi ve iki çocuğu ile birlikte Bolu-Gerede yakınlarında trafik kazası geçirdi. Adnan Kahveci ve eşi olay anında hayatlarını kaybederken, 17 yaşındaki çocukları Aslıhan Kahveci yaralı olarak kurtuldu ancak 10 gün sonra vefat etti. Kamuoyunda dürüstlüğü ile tanınan ve çok sevilen Adnan Kahveci'nin yeni yapılan otobanda ters yola girerek kaza yapması, çeşitli şüphelerin ortaya atılmasına sebep oldu.

VEYSEL ATASOY: ANAP'ın kurucuları arasında yer aldı. Antalya Milletvekiliğinin yanı sıra Devlet Bakanlığı, Ulaştırma ve Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlıkları yaptı. Akciğer zarında kalınlaşma nedeniyle geçirdiği biyopsi sonrası, ?MRSA? denilen antibiyotiğe dirençli, çok az ilacın etkilediği bir mikrop kapan Veysel Atasoy, hastanede yoğun bakım altındayken vefat etti.

YUSUF BOZKURT ÖZAL: Ağabeyinin ardından siyasete giren Özal, Dünya Bankası'ndaki tecrübesini Türkiye'ye gelince siyasette kullandı. Devlet Bakanlığı yaptı. 1992'deki ANAP kongresinin ardından Yeni Parti'yi kurdu. Bu partinin liderliğini yürütürken kansere yakalandı. YP ile büyük ağabeyi Korkut Özal'ın partisi DP'nin birleşmesinin ardından siyaseti bıraktı.

Yolsuzluk iddiaları ve yargılamalar bunalttı

MESUT Yılmaz, ?İlk Kez Yüce Divan'da Yargılanan Başbakan? oldu. Yılmaz ile birlikte eski Bakan Güneş Taner yargılandı.

YARGILANMASI süren bir başka isim de bakanlık ve Meclis Başkanlığı yapan Mustafa Kalemli oldu. TBMM Genel Kurulu'nun yenilenmesi sırasında yapılan ceylan derisi koltuklar nedeniyle Kalemli hakkında birçok dava açıldı.

MİLLİ Savunma eski Bakanı Ercan Vuralhan, ?Dolandırıcılık ve Çek Kanunu'na muhalefet etmek? suçundan, 1 yıl 7 ay 24 gün hapis cezası aldı.

DEVLET eski Bakanı İsmail Özdağlar, ?rüşvet almak? ve ?görevini kötüye kullanmak? iddiasıyla TBMM tarafından 15 Mayıs 1985 tarihinde Yüce Divan'a sevkedildi. Yüce Divan, Özdağlar'ı ?görevini kötüye kullanmak?tan 2 yıl hapis ve 30 bin lira ağır para cezasına çarptırdı.

BAYINDIRLIK eski bakanları Safa Giray ile Cengiz Altınkaya, Otoyol ihaleleri sözleşmelerinde fiyat farkı ödenmeyeceğine ilişkin hüküm bulunmasına karşın, fiyat farkı ödedikleri iddiasıyla 20 Ocak 1993 tarihinde Yüce Divan'a sevkedildiler. Giray, Altınkaya ve Coşkunoğlu suçsuz bulundu.

MESUT YILMAZ: Türkiye'de ilk yargılanan Başbakan Mesut Yılmaz oldu. Meclis Soruşturma Komisyonu, TÜRKBANK ihalesi ile ilgili olarak Yılmaz ve eski Devlet Bakanı Güneş Taner'i Yüce Divan'a sevk etti. Yüce Divan, iki isim hakkındaki suçlamayı ?ihaleye fesat' yerine ?görevi kötüye kullanma' olarak gördü. Bu da ?Rahşan affı' kapsamında değerlendirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber