SSK'nın Sağlık Kurulu Raporuna 50 milyon istemesi özürlü aileleri ve dernekleri isyan ettirdi

Haber Giriş : 27 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özel eğitim almak için gerekli Sağlık Kurulu Raporu, SSK Yönetim Kurulu kararı ile 49 milyondan 98 milyona çıkınca özürlü aileleri ve dernekler isyan etti.

Çoğu asgari ücretle geçinen özürlü ailelerine, bir darbe de SSK'dan geldi. SSK Yönetim Kurulu, özürlü çocukların devlet okulları dışında özel eğitim alabilmesi için gerekli olan Sağlık Kurulu Raporu'nun bedelini 49 milyondan yüzde yüz artırılarak 98 milyona çıkarttı. Ailelere ne yapacaklarını şaşırırken, SSK Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü, fahiş zamla ilgili olarak "Biz bütçe talimatına uyduk" açıklamasını yapmakla yetindi.

"98 MİLYONU VERMEYİZ"
SSK'lı çalışan ve özürlü çocuk sahibi olan aileler rapor bedeline yapılan zamma isyan etti. Görme engelli torununun eğitim alabilmesi için Bursa'dan Ankara'ya taşındıklarını söyleyen Ali Rıza Han, emekli maaşı ile geçindiğini belirterek, zamlı rapor ücretini ödemesinin olanaksız olduğunu söyledi. Torununu, Bursa'da görme engellilere eğitim veren bir devlet okulu olmadığı için okutamadıklarını kaydeden Han, "Mecburen Ankara'ya geldik. Torunum Göreneller İlköğretim Okulu'nda okuyor. Ancak sınıfında diğer çocuklardan çok geri. Bu nedenle özel eğitim alması gerekiyor. Bu kadar yüksek bedelle raporu almamız imkansız" dedi. İki özürlü çocuğuna özel eğitim alan aileler için rapor bedeli bir aylık maaşlarının yarısını buluyor. Özürlü bir çocuğun herhangi bir özel kurumdan eğitim alabilmesi için Sağlık Kurulu Raporu şart. Her yıl mutlaka yenilenmesi gereken rapor için aile bir çok evrakı tamamlamak zorunda. Raporun ilk alınışında işlemler 4 ay kadar sürüyor. Çocuk bir çok tetkik ve işlemden geçtikten sonra heyet kararı ile rapor alınıyor. Rapor alan velilerin çocuklarının eğitim bedellerini SSK karşılıyor.

YÖNETİM KURULU KARARI
Resmi Gazete'de 25.06.1998 tarihinde yayımlanan "Kurumumuz sağlık kuruluşlarından özürlülere verilecek sağlık kurulu raporları için ücret alınmaması" kararı geçen yıl iptal edildi. Daha sonra raporlardan 36 milyon ile 85 milyon lira arasında değişen miktarlarda ücret alınmaya başlandı. Bu ücret yapılan görüşmelerle 49 milyon liraya sabitlenmişti. Mart 2004 itibariyle bu miktar yüzde yüz artırılarak 98 milyon liraya çıkarıldı. SSK Yönetim Kurulu artışı, bütçe talimatını gerekçe göstererek gerçekleştirdi. SSK Yönetim Kurulu, "İstihdam konusu dışında kalan ve mevzuat gereği Sağlık Kurulu Raporu alınması gereken durumlarda hizmet bedellerinin, raporu isteyen özürlü kişilerden alınmasını" içeren karar gereği zam yaptı.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber