Akademisyenden YÖK'e dava

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Ocak 2007 12:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şerafettin Karakaya, ?6 kez başvurduğu doçentlik sınavında, hakkında kasıtlı olarak olumsuz rapor hazırlatılıp başarısız bulunduğu? iddiasıyla Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) aleyhine dava açtı.

Karakaya, yaptığı açıklamada, Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı olduğunu ve 1997 yılından bu yana doçent olabilmek için YÖK'e başvurduğunu, ancak başvurularında haksız değerlendirmeye tabi tutulduğunu iddia etti.

İlk doçentlik başvurusunu, İngiltere'de YÖK aracılığıyla aldığı doktora eğitimini tamamladıktan sonra yaptığını anlatan Karakaya, bu başvurusunun, ?Türkiye'yi tanımıyorsun? denilerek reddedildiğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Karakaya, 1999 ve 2001 yıllarında doçentliğe tekrar başvurduğunu, ancak jüri üyelerinin, kendisi için olumsuz sıfatlar kullanması nedeniyle başarısız bulunduğunu ileri sürdü.

Bu süre zarfında bilimsel yayınlarına devam ettiğini, 14 yayını ile 2004 ve 2005 yılı Mayıs dönemlerinde yeniden doçentlik sınavı için başvuruda bulunduğunu belirten Karakaya, şöyle konuştu:

?Bu başvurularımda da jüri üyeleri olumsuz rapor sundu. Hatalarımı düzeltmek ve kendimi bilimsel açıdan geliştirmek için jüri üyelerinin bu raporlarını YÖK'ten temin ettim. Bu raporlarda bilimsel ve etik ilkelere aykırı olarak jüri üyelerinin kişilik haklarıma, bilimsel dergilere, sahiplerine, editör ve dergi hakemlerine yönelik eleştiri ve ön yargı niteliği taşıyan cümlelerini hayret ve dehşet içinde okudum.?

Yrd. Doç. Dr. Şerafettin Karakaya, 2004 yılındaki başvurusunda, 5 jüri üyesinden 3'ünün hazırladığı raporda, ?Citation Indeks A? kategorisinde yayınlanan bir makalesinin bilimsel olmadığı yönünde değerlendirme yer aldığını bildirdi.

Eğitim sosyolojisiyle ilgili makalesinin, Türkiye'de söz konusu kategoride yayınlanan tek makale olduğunu ve bu makalesi için Atatürk Üniversitesi Rektörlüğünün kendisini ödüllendirdiğini söyleyen Karakaya, makalenin bilimsel kabul edilmemesi karşısında şaşkınlık yaşadığını ifade etti.

Olumsuz raporlarla ilgili ilk olarak YÖK'e itiraz ettiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Şerafettin Karakaya, kendisine, ?Karara müdahale edilemeyeceği, ancak yeni bir jüri oluşturulabileceği? şeklinde cevap geldiğini ifade etti.

?MAHKEME JÜRİYİ OLUŞTURACAK?

Yrd. Doç. Dr. Şerafettin Karakaya, 2004, 2005 ve 2006 yılındaki doçentlik sınavında kasıtlı olarak başarısız bulunduğu iddiasıyla YÖK hakkında Ankara 5. İdare Mahkemesine dava açmak zorunda kaldığını bildirdi.

Mahkemenin itirazını kabul ederek doçentlik sınavı jürisini oluşturmaya karar verdiğini, ancak 3 yıldır bir jüri oluşturulamadığını söyleyen Karakaya, ?Normalde 3 ayda jüri oluşturulabiliyor. Mahkeme 3 yıldır jüriyi belirleyemedi. Bu hukuk sürecinin de YÖK tarafından yavaşlatıldığını düşünüyorum? iddiasında bulundu.

Son olarak, mahkeme sürecinin uzun sürmesi nedeniyle YÖK'e, sıkıntılarını anlatan bir yazı gönderdiğini belirten Karakaya, şöyle konuştu:

?Kişisel olarak YÖK'ün bilim politikasını ve yönetimini paylaşıyor ve güveniyorum. Bilimsel ve demokratik zihniyete ve bilim alanındaki bilimsel insan olarak ülkeme ve akademik alana yönelik olumsuz niteliğe sahip olduğum düşünülüyorsa hakkımda soruşturma açılmasını, ilgili niteliğimin saptanmasını ve gerekirse görevime son verilmesini YÖK'ün bilgi ve takdirlerine arz ettim. Benim için doçent olmanın artık anlamı yok. Amacım, bundan sonra yetişecek bilim adamlarının önünü açmak.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber