Doğduğu köye doktor olarak döndü şimdi kızların okumasına öncülük ediyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 13 Nisan 2007 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Seher Bayhan, Diyarbakır'ın Ergani ilçesine bağlı Şölen beldesinin az sayıdaki üniversite mezunundan biri. Bayhan, bölgedeki zor şartlara rağmen kazandığı tıp fakültesini bitirdikten sonra doğup büyüdüğü topraklara doktor olarak geri dönmüş.

Seher Bayhan, doğup büyüdüğü beldeye doktor olarak döndü. Harabe haldeki sağlık ocağını yenileyen doktor, meslektaşlarına da örnek oluyor.

Bayhan, şimdi yalnız doktor olarak değil, bir eğitim elçisi olarak da görev yapıyor. İçlerinden yetişen birinin doktor olduğunu gören vatandaşlar ise çocuklarını okutma yarışına girmiş. Beldede okula gönderilen kız çocuklarının sayısı erkek öğrencileri geçti. Nüfusu 7 bin olan beldede her gün yaklaşık 30 hastaya bakan Dr. Bayhan, hastalarına kızlarını okutmaları için telkinde de bulunuyor.

Dr. Seher Bayhan, Diyarbakır'ın Ergani ilçesine bağlı Şölen beldesinin sağlık ocağına 20 ay önce atandı. Harabe haldeki sağlık ocağı binasını, personeliyle birlikte modern mini bir polikliniğe çevirdi. Hizmetli personeli bile olmayan sağlık ocağını baştan aşağı yenilemeyi başaran Dr. Bayhan, yaptığı çalışmalarla belde halkının takdirini kazanmış, birçok meslektaşına da örnek olmuş. Muayene için gelen hastalara daha iyi hizmet verebilmek için çalıştıklarını dile getiren Bayhan, "Doğduğum beldede doktor olarak görev yapmaktan ve insanlarıma hizmet etmekten gurur duyuyorum." diyor. Sağlık ocağına gelen hastalara özellikle kız çocuklarını okutmaları için tavsiyelerde bulunduğunu anlatan Dr. Bayhan, şunları söylüyor: "Bölgede kız çocuklarının okutulmaması üzücü. Burada beni herkes tanıyor. Gelenlerden kızlarını okutmalarını istiyorum. Kız çocuklarını okutmamakta direten kimsenin kalmadığını düşünüyorum."

Ergani İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü verilerine göre; Şölen beldesinde yıllar itibarıyla çocukların okuma oranında artış yaşanıyor. 1990'lı yıllarda sayıları bir elin parmağını geçmeyen kız öğrenci sayısı, erkek öğrenci sayısını geçti. İlköğretim okulunda okuyan 422 öğrenciden 219'u kız. Beldelerinde büyüyen birinin doktor olarak geri dönmesinden etkilenen aileler, çocuklarını okutma yarışına girmiş. Daha önce çocuklarını ortaokula kadar okutan aileler, çocuklarının lise ve dershanelere gitmeleri için özel araçlar tahsis ediyor. Kız çocuğunu okutmak için çaba gösteren ailelerden biri de Ramazan Alaca. Alaca'nın 5 kızı ortaokula gidiyor. Çocuklarının okuması için elinden gelen gayreti gösterdiğini kaydeden Alaca, "Seher Hanım daha fakültede okurken beldede ismi anılıyor, herkes 'Seher doktor olacakmış' diyordu. Allah razı olsun ondan, kız çocuklarının okutulması için vesile oldu." diyor. Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Namık Kemal Kubat, sağlık ocaklarında görevlendirdikleri personellerin vatandaşlara her konuda örnek olmaya çalıştığını söylüyor. Kubat, kırsalda açtıkları 26 yeni sağlık ocağında her türlü hizmeti verdiklerini dile getiriyor. Sağlık ocaklarını mini birer hastaneye çevirdiklerini anlatan Kubat, vatandaşlara sağlık ocağında hastanelerdeki imkanları sunduklarını vurguluyor. Kubat'ın verdiği bilgilere göre Diyarbakır kırsalında 74, beldelerde ise 3'ü bayan 15 doktor görev yapıyor. Köylerde ise 10'u bayan olmak üzere toplam 56 doktor var.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber