AİHM'den kelepçeye tazminat

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 31 Mayıs 2007 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AİHM, Polis Doktoru Yağız'ın şikayetini haklı buldu ve ?Kelepçe aşağılayıcı' diye karar verdi

Herkesin önünde kelepçe taktılar...

?Çocuklarım görmesin' dese de

o halde evine bile götürdüler. Soruşturmada aklandı, dava bile açılmadı. AİHM, Polis

Doktoru Yağız'ın şikayetini haklı buldu ve ?Kelepçe aşağılayıcı' diye karar verdi

Erdoğan Yağız, Hacettepe Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra bir hastanede çalışmak yerine polislere hizmet vermeyi tercih etti. Tam 15 yıl polis teşkilatında doktor olarak görev yaptı. Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ndeki Sağlık Merkezi'nin fikir babasıydı, iç hastalıkları uzmanı olarak çalıştı.

Polislerin 'baba'sıydı. ?Haksız muamele' konusundaki hassas tavırları yıllar sonra başına iş açtı. Yağız, kurum içinde tanık olduğu olumsuzlukları dile getirirken eleştirilerine hedef olan iki kişi 'kendilerini tehdit ettiği' iddiasıyla şuç duyurusunda bulundu. Yağız, bu iddialarla ilgili 5 Şubat 2000'de gözaltına alındı. Yıllardır görev yaptığı yerde polislerin önünde, ellerini aracın üzerine konması istendi. İnanamadı, önce bir şaka olduğunu düşündü.

?Evime götürmeyin? dedim

Erdoğan Yağız, AİHM'ye gitmesine neden olan 'kelepçelenme' anında hisset- tiklerini şöyle anlattı: ?5 Şubat 2000. İşte ölmeyi en çok istediğim gün. Her yıldö-nümünde 5 Şubat'ı yaşamadan atlarım. Yüzlerce kişinin önünde ellerim kelepçeli yürüyordum. O kadar utanmıştım ki... Bütün gözler bendeydi. Neredeyse araba-nın paspaslarına değecek kadar yüzümü aşağıya indirmiş, izleyenlerden saklanma-ya çalışıyordum. Kelepçelerimi, arka kol-tuk ile sırtımın arasına alıp kendimce saklanıyordum. En büyük değerlerimden biri olan onurum elimden alınmıştı.?

Polislere neden gözaltına alındığını sordu, ancak cevap alamadı. Elleri kelepçeli olarak evine götürülmesinden sonra yaşadığı travmayı şöyle anlattı: ?Biri altı, diğeri dokuz yaşında iki erkek çocuğum vardı. Eve götürmek istediler. Onlara kelepçeyle asla görünmek istemezdim. ?Eve götürecekseniz, hava karardıktan sonra götürün' ricamı da kabul etmediler. Ben sizin doktorunuzum yalvarırım beni evime kelepçeli götürmeyin dedim. Kendimi araca atmak istedim. Evime yakın durmak yerine yüz metre ileride durup yürüttüler. Kapıyı eşim açtı. Evin içinde anlamsız şekilde dolaştılar, hiçbir şey bulamadılar.?

Aylarca tedavi gördü

Dört gün nezarethanede kalan Yağız ?Yemedim, içmedim. Yalnızca neden gözaltıma alındığımı düşündüm. Öğrendim ki dönemin emniyet müdürü Hasan Özdemir'in bilgisi dahilinde gelişmişti her şey? iddiasında bulundu. Daha sonra serbest bırakıldı. Hakkındaki iddialarla ilgili yargılanmadı, hakim karşısına da çıkarılmadı. Anlamsız bir şekilde kelepçelenip rencide olduğunu sorgularken geçirdiği şok nedeniyle Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde tedavi gördü.

?Şantaj, yağma, organize çete elemanı kişilerle ilişki kurmak' iddiaları nedeniyle hakkında başlatılan ceza soruşturması sonuçlanana kadar görevinden uzaklaştırıldı. Birkaç ay sonra hakkındaki iddialarla ilgili suçsuz olduğu anlaşıldı. Emniyet teşkilatı görev yerine geri çağırdı. Ancak ağır travma nedeniyle yaşadıklarını unatamayn Yağız, malulen emekliye ayrıldı.

Fatih Cumhuriyet Başsavcılığı'na kendisini kelepçeleyen polis memurları hakkında suç duyurusunda bulundu. Emniyet Müdürü Hasan Özdemir'i de şikayet etti. Yağız, sonraki gelişmeleri şöyle anlattı: ?İstanbul Valisi Erol Çakır, Hasan Özdemir'in söz konusu iddialarla ilgili soruşturulmasına gerek duymadı. Ülkemde hukuk yolu tıkandı. Türkiye'de açtığım davaları kaybedince Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdum.? AİHM; rekor bir süre içinde Yağız'ın başvurusunu kabul etti. Kelepçe takılmış olarak evine ve işyerine götürülmüş olmasından dolayı, şikayet ettiği yetkilileri suçlu buldu. Olayda Erdoğan Yağız'ın kelepçe takılarak korkması, ıstırap çekmesi, aşağılanması ve itibarının zedelenerek muhtemelen ahlaki direncinin kırılmasının amaçlandığı belirtildi. Yağız'a kelepçe takılmasının onur kırıcı olduğuna karar veren mahkeme, talep ettiği maddi ve manevi zararı için toplam 3 bin euro tazminat ödenmesine de hükmetti.

3 bin euro tazminat aldı

AİHM, travma yaşadığını kanıtlayan kişilerin açtıkları davayı kazanmalarını sağlayacak emsal kararının gerekçesinde şöyle dedi: ?Mahkeme, kamunun önünde kelepçe takılmasının kişinin itibarını zedeleyebileceğini de kabul etmektedir. Dava konusu olayda, tıbbi ve psikiyatrik raporlar göstermektedir. Sayın Yağız, verilen tedaviden zihinsel olarak etkilenmiştir. İşyerinde ve evinde kelepçeli olarak bulunmak, kendisinin de şiddetli derecede küçük düşürülme ve utanç hislerine sebep olmuştur.?

Her kişi suçlu değildir

n İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu: Gözaltına alınan her kişi suçlu değildir, zanlıdır, hakkındaki iddialar kesinleşmediği için yalnızca şüpheldir. Ayrıca kişinin kaçması söz konusu olmadığı durumlarda, hakkındaki suçun niteliği nedeniyle teşhir edilecek şekilde kelepçelenmesi insan haklarına aykırıdır. Bu kişiler mahkemelerce aklanmasına rağmen, rencide edilmiş onurunu tamir etmek zor oluyor. Ailesine ve çocuklarına yaşadıklarını anlatması zor oluyor. Bu karar emsal olacak.

Komedyenin kelepçe utancı

Uyuşturucu operasyonunda kokain kullandığı iddiasıyla gözaltına alınıp bırakılan komedyen Okan Karacan yaşadığı üzüntünün ardından ilk kez konuştu: ?Başta ailem ve sevdiklerimin bugüne kadar sigara içen bir resmimi bile görmemiş oldukları halde gazetelerde yayınlanan kelepçeli resimlerim karşısında duydukları üzüntüyü anlayacağınızı düşünüyorum. Bugüne kadar hep bir örnek teşkil ettiğim bilinciyle hareket ettim. Uyuşturucu kullanıcısı, satıcısı ya da temin edicisi değilim. Yaşananlar bir talihsizlikti.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber