İkinci Anayasa tartışması

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 15 Haziran 2007 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in anayasa değişikliklerini inceleme süresi bugün doluyor. Sezer, daha önce de anayasa değişikliklerini 15 günlük inceleme süreci sonrasında veto ederek Meclis'e iade etmişti. Sezer'in ikinci defa Meclis'te kabul edildiği için; normalde anayasa değişikliklerini onaylaması gerekiyor. Ancak Sezer'in değişiklikleri referanduma götürme yetkisi de bulunuyor. Sezer'in birinci madde oylamasında; 367 oy çokluğuna ulaşılamayarak 366'da kalınmasına karşılık nasıl bir tavır takınacağı merakla bekleniyor.

Anayasa değişikliği Meclis'te ikinci defa görüşülürken, 1'inci madde oylaması tartışmalara neden olmuştu. 1. madde 366 oy alınca CHP bu sayısının üçte iki çoğunluğu içeren 367 oyu sağlamadığı gerekçesiyle reddedilmiş sayılması gerektiğini bildirmişti. Ancak CHP'nin itirazı kabul edilmemişti. Bunun üzerine CHP, eylemli iç tüzük değişikliği yapıldığını gerekçe göstererek, Anayasa Mahkemesi'ne değişikliğin yürürlüğünün durdurulması ve iptalini isteyen bir başvuruda bulunmuştu.

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, geçtiğimiz günlerde CHP'nin başvurusunun son durumu ve ne zaman görüşüleceğine yönelik soruyu yanıtlarken, başvuruyla ilgili görüşme takviminin belirlenmediğini, raportörün geçen hafta ilk incelemesini bitirdiğini söylemişti. Başvurunun bu hafta içinde ele alınıp alınmayacağına yönelik soruya Kılıç, "Şu anda bilemiyorum. Tamamen arkadaşımızın çalışmasına bağlı" karşılığını vermişti.

Sezer'in anayasa değişikliklerini onaylayıp referanduma götürmesi durumunda da bir başka tartışma konusu ortaya çıkacak. AKP, anayasa değişikliğinin 120 gün sonunda referanduma götürülmesini içeren

yasada değişiklik yaparak süreyi 45 güne indirmişti. Bu yasa da halen Cumhurbaşkanı Sezer'in incelemesinde bulunuyor. Sezer'in yasayı Meclis'e iade etmesi durumunda yeniden yasalaşma ihtimali çok zayıf görülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber