IMF'ye 'Türk dostu' sosyalist başkan

Haber Giriş : 10 Temmuz 2007 18:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB ülkeleri, Rodrigo Rato'dan boşalacak olan IMF Başkanlığı'na Fransa'nın eski Ekonomi Bakanı, Sosyalist Parti'nin önde gelenlerinden Dominique Strauss-Kahn'ı önermeyi kararlaştırdı.

Brüksel'de toplanan 27 AB ülkesi Maliye Bakanları, İspanyol muhafazakar Rodrigo Rato'dan boşalacak olan IMF başkanlığı için Fransız sosyalist Dominique Strauss-Kahn'ın önerilmesi konusunda anlaştı. Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından önerilen Strauss-Kahn adaylığının, görev için eski Başbakanı Marek Belka'yı aday gösteren Polonya dışında tüm AB ülkeleri arasında büyük destek sağladığı belirtiliyor.

İspanya'nın ana muhalefet partisi, muhafazakar Halkçı Parti'nin önde gelen üyelerinden, eski Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Rodrigo Rato, ?ailesine daha fazla zaman ayırtmak amacıyla? görevinden erken ayrılacağını bildirmişti. Böylece, AB'nin önerisinin kabul görmesi halinde ?muhafazakar? bir başkanın ardından IMF başına bir sosyalist geçecek.

Uzun yıllardan beri ABD ile Avrupa arasında var olan mutabakat uyarınca IMF Başkanını Avrupa, Dünya Bankası Başkanını ise ABD öneriyor. Böylece 61 yıldan beri IMF'yi Avrupalı başkanlarca yönetildiğine dikkat çekiliyor. Türkiye, halen IMF'den en çok kredi alan ülke konumunda.

TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİNİ DESTEKLİYOR

Bu arada, Fransa'da bir süre önce yapılan ve Nicolas Sarkozy'nin zaferi ile sonuçlanan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Straus-Kahn, Sosyalist Parti'nin üç aday adayı arasında yer almıştı. Strauss-Kahn, Türkiye'nin AB üyeliğine destek veren Fransız politikacıları arasında bulunuyor. Nitekim, Strauss-Kahn, Fransa'daki Cumhurbaşkanlığı sürecinde yaptığı açıklamalarda bu tutumunu teyit etmişti. Strauss-Kahn, bir konuşması sırasında Türkiye'nin kriterleri yerine getirmesi halinde 15 yıl sonra üye olabileceği tahminini de yapmıştı.

Türkiye ile üyelik müzakerelerinin 2005 yılında açılması üzerine, Strauss-Kahn, bunun ?dünya için olumlu, Türkiye için de olumlu? demiş ve AB'nin Türkiye'nin artan stratejik etkinliğinin taşıdığı önemi vurgulamıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber