MEB 12. sınıf devamsızlık adaletsizliğine çözüm bulmalıdır

MEB ortaöğretimde okuyan son sınıf öğrenciler için her yıl devamsızlıkla ilgili af niteliğinde bir yaklaşım sergilemektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 02 Temmuz 2019 09:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
MEB 12. sınıf devamsızlık adaletsizliğine çözüm bulmalıdır

MEB ortaöğretimde okuyan son sınıf öğrenciler için her yıl devamsızlıkla ilgili af niteliğinde bir yaklaşım sergilemektedir.

Bu yıl da bu yönde bir talimat yazıldığı basında yer almıştır.

Mevzuata aykırı bir uygulama yapılmakta fakat gençlerin geleceği söz konusu olduğundan kimseden aleyhte ses de çıkmamaktadır.

Lise son sınıf öğrencileri devamsızlıktan sınıfta kalma ile karşı karşıya kaldıklarında her yıl kurtarıcı olan Milli Eğitim Bakanlığı olmakta ama burada tukaka duruma düşen öğretmen ve yöneticiler, mağdur olan ise mevzuata, öğretmenine, idarecisine güvenen inanan yani kurala uyan öğrenciler olmaktadır.

Devamsızlık sınırı bellidir. Hatta özürlü ve özürsüz diye iki kategoriye ayrılmıştır.

Okul idareleri ve öğretmenler öğrencileri devamsızlık konusunda uyarmaktadırlar. Sınırı ve sonuçlarını söylemektedirler. Devamsızlıktan kalan öğrenci başka bir duruma bakılmaksızın sınıf tekrarına kalması gerekmektedir. Öğrenci her defasında öğretmen ve idarecilere geçen yıl af çıktı bu yıl da af çıkar mı diye sormaktadırlar.

Bazı idareciler belki risk alıp kesin çıkar demekteler, bazıları ise temkinli davranıp çıkmama ihtimaline karşı uyarılarda bulunmaktadırlar.

Öğrenci ve veliler de buna göre ya risk almakta ya da kurala uymaktadırlar.

Bir öğrenci yıl boyu neredeyse okula uğramamakta bu sürede özel ders, kurs... vs ile üniversite sınavlarına hazırlanmakta diğer öğrenci ise sadece sınırlı sayıdaki devamsızlığını milim milim hesaplayıp okula gelmekte okul, kurs, özel ders ... arasında mekik dokumaktadır.

Bakanlık af çıkardığında haksızlığa uğrayan maalesef milim milim hesap yapıp okula gelen öğrenci olmaktadır. İki türlü mağduriyeti söz konusudur: birincisi devamsızlık hesabı için harcadığı zaman ve yaşadığı stres ikincisi ise üniversite sınavına hazırlanmak için okul dışında yapacağı çalışmaya zaman ayıramamaktan (daha az zaman ayırmaktan) kaynaklı stres ve kayıplar.

Bakanlık kalıcı çözüm bulsun

Bu nedenledir ki bakanlık bu işe artık kalıcı bir çözüm bulmalıdır. Öğrenciler arasında böyle bir sorunu yaratmamak bakanlığın asli görevidir. Her yıl gençleri bu tür ikilemlere sürüklemek, strese sokmak doğru bir yaklaşım değildir.

Evet son sınıf çok önemlidir. Öğrenci sınava hazırlanmak istiyor. Hakkıdır. Yılların emeği boşa gitsin istemez fakat bakanlığın koyduğu kurala göre davranmanın adeta suç olduğu bir sistem olabilir mi?

Öğretmenleri, idarecileri ve öğrencileri mağdur eden bir anlayış kabul edilebilir mi?

Bu konuda MEB kesin kural koymalı bunu sene başında öğrencilere duyurarak kesinlikle af çıkmayacağı, esneme olmayacağı anlatılmalıdır. Öneri olarak;

- Son sınıfta devamsızlık süresinin uzatılması,

- Devamsızlıktan/başarısızlıktan kaldığı için kazandığı üniversiteye kayıt yaptıramayan öğrencinin kazandığı bölümün bir yıl sonra liseden mezun olmak şartıyla saklı tutulması bir yıl kaybı göze alması gibi bir yöntemin seçilmesi, yani bir yıl mezuniyet için kayıt dondurma gibi bir yöntemin seçilmesi,

- bir yüksek öğrenim programına yerleşen öğrenciler için sınav hakkı, devamsızlık muafiyeti verilmesi, bu durumda da öğrenci istemediği yer olsa da kayıt yaptırabilir fakat sonraki yıl puanında düşüş olacağından ikilemde kalacaktır.

Bunlar tabii ki konuşulabilir, geliştirilebilir önerilerdir. Mevcut durumun çok adil olmadığı da açıktır.

Maksut BALMUK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber