Meslek liselerinde alanın ders yükü ve Makine Teknolojisi Alanı örneği üzerinden birleştirilen bölümlerin normları nasıl belirlenir?

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün 10.09.2015 tarihli ve 9025919 sayılı yazısının aşağıdaki maddelerinde bu konuya açıklık getirilmesine rağmen genellikle meslek liselerinde bu durum göz ardı edilmektedir

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Ekim 2019 00:03, Son Güncelleme : 07 Ekim 2019 23:07
Meslek liselerinde alanın ders yükü ve Makine Teknolojisi Alanı örneği üzerinden birleştirilen bölümlerin normları nasıl belirlenir?

MEGEP kapsamındaki pilot kurumlarda 2005-2006 Öğretim Yılında uygulamaya konulan çerçeve öğretim programlarındaki bazı alanlar ve altındaki dallarda Talim ve Terbiye Kurulunun 02.06.2006 tarihli ve 269 sayılı kararı ile değişiklik yapılarak yürürlüğe konulan Mesleki ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumlarının 42 Alanına/194 Dalına Ait Haftalık Ders Çizelgeleri ile Modüler Çerçeve Öğretim Programları ile 2006-2007 öğretim yılından itibaren modüler eğitim sistemine geçilmesiyle birlikte meslek liselerindeki bazı bölümler bileştirilerek "alanlar", alanların altında da "dallar" oluşturmuştur. Sonraki yıllarda da çeşitli güncellemeler yapılmıştır.

Meslek liselerinde birleştirilen bölümler sonucunda ortaya çıkan yeni alan ve dallar listesini görmek için tıklayınız.

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında eğitim-öğretimi yapılan Denizcilik, El Sanatları Teknolojisi, Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Gemi Yapımı, Grafik ve Fotoğraf, Harita-Tapu-Kadastro, Hayvan Sağlığı/Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı, İnşaat Teknolojisi, Makine Teknolojisi, Raylı Sistemler Teknolojisi, Sanat ve Tasarım, Tarım Teknolojileri/Tarım, Tekstil Teknolojisi ve Uçak Bakım alanlarının alan/dal derslerini okutmak üzere, Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslar ile belirlenen atama alanlarına -açılan dala ve oluşan ders yüküne göre- öğretmen atanmakta, söz konusu atama alanlarının (branşların) norm kadroları da bu çerçevede belirlenmektedir.

Meslek liselerinde alanın ders yükü nasıl belirlenir?

İlgili alanın ders yükü;

- Haftalık ders çizelgesine göre her bir sınıfta okutulan ders miktarının grup sayısı ile çarpımı sonucunda bulunan alan/dal ortak derslerine ilişkin ders yükü,

- Alanın alan/bölüm, atölye ve laboratuvar şeflerine Planlama ve Bakım-Onarım Görevi adı altında verilen ek ders görevi,

- Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün 11.09.2014 tarihli ve 3864033 sayılı yazısına göre; Mesleki gelişim dersine ait toplam ders yükününün, alanların toplam ders yüküne orantılı olarak dağıtılması sonucu ortaya çıkan ders görevi,

- Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Koordinatör öğretmen görevlendirilmesi" başlıklı 88. maddesi hükmüne ve Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün 18.03.2015 tarihli ve 2977323 sayılı yazısına göre; göre bulunacak alandaki koordinatör öğretmenlerin koordinatörlük görevi,

Toplanarak hesaplanır. Bu konu detaylı bir şekilde Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün 07.12.2018 tarihli ve 23662923 sayılı yazısında da açıklanmıştır.

Birden çok atama alanına sahip yukarıda belirtilen meslek alanlarında öğretmen norm kadro hesabına esas ders yüklerinin nasıl belirleneceğini Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün 21.08.2013 tarihli ve 2148439 sayılı yazısı ile açıklamıştır.

Uygulamada söz konusu meslek alanlarının atama alanları (branşlar) bazında norm kadro hesabına esas ders yüklerinin belirlenmesinde okul ve kurumlara göre değişen farklı uygulamalar yapıldığı tespit edildiğinden Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün 10.09.2015 tarihli ve 9025919 sayılı yazısı ile aşağıda yer verdiğimiz örnekler üzerinden tekrar açıklanmıştır.

1- Örnek-1 (2 sayfa)

2- Örnek-2 (3 sayfa)

3- Örnek-3 (3 sayfa)

4- Örnek-4 (6 sayfa)

Akabinde bu yazıdaki bir hata fark edilerek Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün 09.11.2015 tarihli ve 11379705 sayılı yazısı ile tekrar düzeltilme yapılarak ve 4. örnek iptal edilerek yeniden açıklanmıştır.

Makine Teknolojisi Alanı örneği üzerinden birleştirilen bölümlerin normları nasıl belirlenir?

Fakat tüm örneklerde sürekli olarak Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanı örnek alınarak yapılmıştır.

Peki, birleştirilen bölümlerin normları nasıl belirlenecek?

Örneğin Makine Teknolojisi Alanı normu nasıl belirlenecektir.

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün 10.09.2015 tarihli ve 9025919 sayılı yazısının aşağıdaki maddelerinde bu konuya açıklık getirilmesine rağmen genellikle meslek liselerinde bu durum göz ardı edilmektedir

İşte o maddeler;

"5. Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarına göre Makine Teknolojisi/Makine ve Kalıp branşı, alanın tüm dallarının derslerini okutabilmektedir. Ancak, bir okulda Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı ve/veya Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme dallarında eğitim verilmesi halinde bu alandaki mevcut öğretmen durumu da göz önünde bulundurularak; Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı dalına ait ders yükleri Makine Teknolojisi/Makine Ressamlığı atama alanında, Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme dalına ait ders yükleri ise Makine Teknolojisi/Makine Model atama alanında gösterilerek norm belirlenecektir.

Aynı şekilde, İnşaat Teknolojisi/Yapı Tasarım branşı alanın tüm dallarının derslerini okutabilmektedir. Ancak bir okulda Restorasyon, İç Mekan Teknik Ressamlığı, Yapı İç Mekan Dekorasyonu dallarında eğitim verilmesi halinde bu alandaki mevcut öğretmen durumu da göz önünde bulundurularak; bu dallara ait ders yükleri İnşaat Teknolojisi/Yapı Dekorasyon atama alanında gösterilerek norm belirlenecektir.

6. Bir okulda Tekstil Teknolojisi alanına ait Endüstriyel Düz Örme, Endüstriyel Yuvarlak Örme, Endüstriyel Çorap Örme dallarında eğitim verilmesi halinde bu alandaki mevcut öğretmen durumu da göz önünde bulundurularak; bu dallarda oluşan ders yükleri Tekstil Teknolojisi/Trikotaj atama alanında gösterilerek norm belirlenecektir.

7. Harita-Tapu-Kadastro/Harita-Tapu-Kadastro Hukuk atama alanı norm hesabına esas ders yükü, Bakanlığımız Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün 20.08.2014 tarihli ve 62045208/902.01/3454671 sayılı yazısı doğrultusunda belirlenecektir."

Bu açıklamalara göre Makine Teknolojisi/Makine Ressamlığı atama alanında ki öğretmenin Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme dalına ait ders yükleri Makine Teknolojisi/Makine Model atama alanında gösterilerek normu belirlenecektir.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber