Türk Eğitim-Sen, eğitimin sorunlarını bakan Çelik'e iletti

Haber Giriş : 06 Mayıs 2008 18:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜRK EĞİTİM-SEN, EĞİTİMİN SORUNLARINI BAKAN ÇELİK'E İLETTİ

-Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk tarafından Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e sunulan raporda, yönetici atama yönetmeliğinden sözleşmeli öğretmenlerin problemlerine, eğitim çalışanlarının maddi sorunlarından sınıf gemce sistemi çalışmalarına kadar birçok soruna ve talebe yer verildi.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk tarafından Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e sunulan raporda, yönetici atama yönetmeliğinden sözleşmeli öğretmenlerin problemlerine, eğitim çalışanlarının maddi sorunlarından sınıf gemce sistemi çalışmalarına kadar birçok soruna ve talebe yer verildi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi'ni ziyaret etti. Türk-Eğitim Sen Genel Başkanı Koncuk, Bakan Çelik'e eğitimin sorunları ile ilgili bir rapor sundu. Raporda, "Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliği? ile ilgili rahatsızlıklar bulunduğu ifade edilirken, Yönetmelik ile ilgili bazı taleplere yer verildi. Raporda, oluşturulması gereken değerlendirme komisyonlarında mutlaka sendika temsilcilerinin bulunması istenirken, sonuçların da internet yoluyla ilan edilmesi gerektiğine değinildi. Ayrıca yönetmeliğin 18. maddesinin c bendinin örgütlenme hakkının önünde engel olduğu belirtilerek bu bendin kaldırılması gerektiği savunuldu.

Raporda, müdür yardımcılığı için yapılan seçme sınavını kazanan adayları sınavların geçerlik süresi ile sınırlı olmak kaydıyla atanacaklarının yönetmelikte olduğu belirtilirken, ?hükmünün; ?müdür yardımcılığı için yapılan seçme sınavını kazanan adaylar, sınavların geçerlik süresi ile sınırlı olmak kaydıyla' ibaresi, hak, hukuk, kamu yararı ve hizmetin gereği ilkelerine uygun değildir? denildi. Söz konusu sınavın geçerlilik süresinin dolduğu açıklanan raporda, ?Bu durum bu öğretmenlerin hak kaybı anlamına geleceğinden sınavların geçerlik süresi ile sınırlı olmak kaydıyla ibaresinin de iptali gerekmektedir' uyarısında bulunuldu.

-?ÖDÜLERE VERİLEN PUANLAR AZALTILSIN?-

Yönetici Değerlendirme Formu'na da işaret edilen raporda, ödüllere verilen puanların aşırı derecede yüksek olduğuna işaret edildi. Özellikle Takdir ve Teşekkür belgelerine verilen puanların azaltılması gerektiği belirtilen raporda, ?ceza olarak verilen puanlar azaltılmalıdır, kurucu müdür olarak görev yapanlara verilen 5 puan 2'ye düşürülmelidir, vekil ve asıl yöneticiler arasındaki puan farklılığı artırılmalı, vekaleten geçirilen sürelere verilen puan asaleten görev yapanların puanının yüzde 50'sini geçmemelidir? taleplerinde bulunuldu. Ayrıca, öğretmenliğin eğitim-öğretimimizin temeli olduğunu göstermek için her yıla verilecek puanın 0,5 olarak değiştirilmesi istenirken, görülen hizmet içi eğitimlerin ve eğitim-öğretim alanında kitap yazanların durumlarının puanla değerlendirilmesi gerektiği söylendi.

-?ATAMASI İPTAL EDİLEN ANADOLU LİSESİ ÖĞRETMENLERİNİN MAĞDURİYETİ GİDERİLSİN?-

Atamaları iptal edilen Anadolu Lisesi öğretmenleri de raporda yer alırken, bu öğretmenler için sınav yapılması, Anadolu Lisesi'nde çalışmış olarak değerlendirilmesi, bulundukları Anadolu Lisesinde kadroya alınıncaya kadar geçici görevlendirmeleri sağlanması istendi. Raporda, istekli olanların istedikleri okullara norm kadro fazlası öğretmen olarak atanmalarının sağlanması talebinde bulunulurken, valiliklerin söz konusu öğretmenlere yönelik keyfi uygulamalarına da izin verilmemesi gerektiği ifade edildi.

-?SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN UYGULAMASI KALDIRILSIN?-

Sözleşmeli öğretmen alımının asal atama şekline dönüştürüldüğüne dikkat çekilen raporda, öğretmenler odasında farklı statüde öğretmenlerin olmasının eğitim çalışanlarını rahatsız ettiği belirtildi. Sözleşmeli öğretmenlerin geleceğinden emin olmadığı kaydedilen raporda, ?En kısa sürede sözleşmeli öğretmen uygulaması kaldırılmalı ve mevcut olanların kadroya geçirilmeleri sağlanmalıdır. Ağustos 2008 ayında yapılacak olan 10 bin sözleşmeli öğretmen alımının iptal edildiği ve yerine kadrolu öğretmen ataması yapılacağı kamuoyuna ilan edilmelidir? denildi.

-ÜCRETLİ ÖĞRETMEN ALIMINA SON VERİLSİN-

Mezun olduktan sonra atamaları bir türlü yapılmayan yaklaşık 200 bin öğretmen adayının bulunduğu anlatılan raporda, Bakanlığın şu anki atama politikası ile 200 bin aday öğretmenin beklentilerine cevap vermesinin imkansız olduğuna değinildi. 200 bin gencin eğitim için kullanılacak enerjilerinin heba edildiği kaydedilen raporda, ?Milli Eğitim Bakanlığı ve Hükümet, bu sıkıntıyı görmeli ve alınacak öğretmen kontenjanını ülke gerçeklerine uygun olarak artırmalıdır. Bu sebeple ücretli öğretmen istihdamına son verilmeli, yerine yıllardır atama bekleyen gençlerimiz kadrolu olarak atanmalıdır? ifadelerine yer verildi.

-EKONOMİK VE SOSYAL PROBLEMLER-

Öğretilenlerin 700-800 YTL maaşla geçimini sürdürmek zorunda bırakıldığı kaydedilen raporda, öğretmenlerin asgari geçim tutarında bir gelire kavuşturulmalarının eğitim-öğretimin geleceği açısından büyük önem taşıdığı savunuldu. Öğretmen ve hizmetlilere fazla çalışma sürelerinin mesai ücreti ile değerlendirilmesi istenirken, ?Eğitim-Öğretime Hazırlık Ödeneği?nin uygun ölçeklerde bütün eğitim çalışanlarına verilmesi gerektiği belirtildi.

Öğretmenlerin tayin ve nakillerinde eş durumu özrünün önemsenmesi gerektiğine değinilen raporda, aile bütünlüğüne dikkat edilmesi istendi.

Hizmetli, memur ve diğer personel için görevde yükselme sınavının acilen yapılması talebinde bulunulan raporda, hayata geçirilen ek ders esaslarının da yeniden düzenlenmesi istendi.

-?SINIF GEÇME SİSTEMİ ÖĞRETMEN ODAKLI OLSUN?-

Sınıf geçme sistemi ile ilgili değişiklik çalışmalarının son günlerde kamuoyunun tartışmasına açıldığına dikkat çekilen raporda, ?Öğrenci başarısının artırılmasına esas olmak üzere, sınıf geçmede öğretmen etkinliği artırılmalıdır. Borçlu geçilecek ders sayısının, bugünkünden farklı olarak artırılması okullarımızda disiplinsizliği artıracaktır. Bunun yerine, sınava girilecek kalınan ders sayısının artırılması daha gerçekçi olacaktır. Yıl içerisinde ve yıl sonunda yeni sınav dönemleri ihdas edilmesi ve her öğrenciye birden fazla sınav hakkı verilmesi, öğrenci üzerindeki öğretmen etkisini artıracak ve her sınav dönemi öğrenci için yeni bir sınıf geçme şansı olacaktır? önerilerinde bulunuldu.

Eğitim öğretimde öğrenci başarısının yükselmesi için derslik başına düşen öğrenci sayısıırı azaltılması gerektiği belirtilen raporda, okulların fiziki yapısının da öğrenciler açısından her türlü sosyal ve sportif etkinliği yapacağı düzeye getirilmesi gerektiğine işaret edildi.

ÖSS de uygulanan katsayı uygulamasının bir an önce sona erdirilmesi gerektiği söylenen raporda, ?Orta öğretim başarı puanının ÖSS sistemindeki etkisi artırılmalıdır. Genel liselere giden öğrenci sayısının bu kadar yüksek olması, bu öğrencilerimizin üniversiteyi kazanamaması durumunda, ülkemizin hiç bir becerisi olmayan milyonlarca ümitsiz, işsiz genç nüfusla karşı karşıya kalması sonucunu getirecektir. Bu durum ülke geleceği için büyük bir tehlikedir? denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber