Bakan Şimşek: Fiyatlar inebilir de çıkabilir de

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 08 Mayıs 2008 13:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, enerji KİT'lerinde otomatik fiyatlandırmaya geçiş konusunu değerlendirirken,

özellikle dışarıdan ithal edilen ürünlerin rasyonel şekilde fiyatlanması gerektiğini, bunun için yeni mekanizma oturttuklarını belirterek, "Tamamen, maliyeti yansıtabilecek nitelikte otomatik fiyat mekanizması getirdik. Dolayısı ile fiyatlar inebilir de yükselebilir de" dedi. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Zeugma Müzesi'nin temel atma töreni için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile birlikte Gaziantep'e geldi. Günay ile birlikte AK Parti İl Başkanlığını ziyaret eden Şimşek, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Şimşek, enerjinin Türkiye için çok önemli olduğunu, göreve geldikleri günden bu yana enerji piyasası reformunu uygulamaya çalıştıklarını belirtti.

Bu reformun üç ayağı bulunduğunu, birinci ayağında, özellikle dışarıdan ithal edilen ürünlerin rasyonel şekilde fiyatlanmasının gerektiğini, bunun için yeni bir mekanizma oturttuklarını ifade eden Şimşek, "Bu fiyatları yansıtabilecek şekilde otomatik fiyat mekanizması getirdik. Dolayısı ile fiyatlar inebilir de, yükselebilir de" şeklinde konuştu. Asıl hedefin Türkiye'nin enerjide dışa olan bağımlılığını azaltmak olduğunu anlatan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bildiğiniz gibi, elimizdeki tüm hidroelektrik santrallerini özel sektöre devrettik. Dolayısı ile tamamen özel sektörün hızlı şekilde Türk ekonomisine katkısını sağlamış olacağız. Buna ek olarak, yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanıyoruz. Rüzgar enerjisi konusunda önemli adımlar attık. Talepleri topladık, şimdi lisansları veriyoruz.

Önümüzdeki birkaç yıl içinde Türkiye'deki elektrik üretiminin en azından önemli bir kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilecek. "

Üçüncü olarak, çeşitlemenin bir halkası olarak Nükleer Enerji konusunda altyapı hazırladıklarını, Eylül ayında nükleer santral için ihaleye çıkacaklarını anımsatan Şimşek, şunları kaydetti: "Enerji kaynaklarında çeşitliliği artırma konusunda epey önemli adımlar attık. Son aşamada ise enerji sektöründe serbestleşme, rekabet ve bunun getirdiği verimlilik sayesinde Türkiye'nin daha iyi noktaya gideceğine inanıyoruz. Özelleştirme konusunda çabalar devam ediyor. Türkiye'de enerji rekabet açısından çok önemli. Enerjide Şubat ayı itibarı ile 12 aylık cari açığa baktığınız zaman 39 milyar dolar ticari açık vardır, 12 aylık aynı dönemde enerji ithalatı 37 milyar dolardır. Dolayısı ile yine popülist yaklaşımdan çok, köklü bir şekilde Türkiye'deki enerji sorununu nasıl çözeriz, ona ilişkin olarak enerji

piyasası reformunu uygulamaya koyduk ve birçok önemli adım da attık."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber