Bayan polislere %10 barajı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Mayıs 2008 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Polis Akademisi Başkanlığına bağlı Polis Meslek Yüksekokullarına alınacak öğrencilerle ilgili usul ve esasları düzenleyen yönetmelik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yönetmeliğe göre, yüksekokullara, genel lise, erkek ve kız teknik öğretim, ticaret ve turizm öğretimine bağlı ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar başvurabilecek.

Yüksekokullara alınacak öğrenci sayısı Başkanlık ile Personel Dairesi Başkanlığı tarafından; okulların kapasitesi, Emniyet teşkilatındaki boş kadro ve ihtiyaç göz önüne alınarak, her yıl, erkek ve kız olmak üzere ayrı ayrı belirlenecek. Kız öğrencilerin kontenjanı, yüksekokullara o yıl için alınacak erkek öğrencilerin sayısının yüzde 10'unu geçemeyecek.

Emniyet Teşkilatı şehit veya malullerinin eş ya da çocukları, giriş koşullarını taşımaları ve haklarında ?Polis Meslek Yüksekokulu Öğrenci Adayı Olur? kararı verilerek yazılı sınava alınabilecek.

ADAYLARDA ARANACAK NİTELİKLER

Yüksekokullara başvuru yapacak, yönetmelikte belirtilen okullardan mezun adayların herhangi bir eğitim-öğretim kurumundan disiplinsizlik nedeniyle çıkarılmamış ve ÖSYM Başkanlığınca o yıl içinde yapılan üniversiteye giriş sınavında, akademi başkanının teklifi genel müdürün uygun görmesiyle belirlenen puan türü ya da türlerinden ham taban puan ve üzerinde puan almış olmaları gerekiyor.

Adaylara yaş sınırı da getiriliyor. Adayların sınavın yapıldığı yılın ekim ayının ilk günü itibariyle 18 yaşını tamamlamış ve 24 yaşından gün almamış olmaları koşulu bulunuyor. Ancak, askerlik hizmetini yapmış erkek adaylar için üst sınır 26 yaş olarak belirlendi.

Başvuracak erkeklerin boyu 167 santimetre, kızların ise 165 santimetreden kısa olmayacak ve beden kitle indeksi 15-30 aralığında bulunacak.

Yönetmeliğe göre, hakkında herhangi bir adli veya idari kovuşturma devam edenler ile Türk Ceza Kanunu'nda belirtilen süreler geçmiş olsa bile bir yıl veya daha fazla hapis cezası öngörülen kasten işlenmiş suçlar ile Devlet Memurları Kanunu'nda sayılan suçlardan dolayı hüküm giyenler başvuramayacak.

Ayrıca, adayların eğitim-öğretim yılının başlangıç tarihinde bir siyasi parti üyesi olmamaları da gerekiyor.

SINAVLAR

Yönetmelikte, sınavlarla ilgili düzenlemelere de yer verildi. Buna göre, aday değerlendirme ve seçme sınavı, Aday Değerlendirme ve Seçme Kurulu tarafından yapılacak.

Kurulda, akademi başkanının onayı ile bir başkan yardımcısının başkanlığında üç rütbeli personel, akademiden bir öğretim üyesi, bir doktor, bir psikiyatris veya psikologdan oluşacak. Gerekli görülen hallerde aday değerlendirme ve seçme sınavı için Emniyet Genel Müdürlüğü veya il emniyet müdürlüğünden gözlemci sıfatıyla personel de görevlendirilebilecek.

Kurul, ilk aşamada; adayları Sağlık Yönetmeliğine göre değerlendirecek, ikinci aşamada ise adaylardan başkanlıkça belirlenecek konu hakkında anlatım yapması istenecek.

Kurulun değerlendirmesi sonucunda yazılı sınava katılmaya hak kazanan adaylar, ÖSYM Başkanlığı ya da ÖSYM'nin yapamadığı durumda Akademi Başkanlığınca gerçekleştirilecek yazılı sınava katılacak.

Sınav soncuna göre yüksekokullara geçici kaydı yapılan adaylar en az iki hafta süre ile intibak eğitimine tabi tutulacak ve bu sürede haklarında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak.

Geçici kaydı yapılan adaylardan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olanların ise kesin kayıtları kabul edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber