Rektör adayları, YÖK'teki mülakattan memnun ayrıldı

Haber Giriş : 25 Haziran 2008 15:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖYÖK, 21 üniversitede en yüksek oyu olan toplam 126 rektör aday adayı ile yapacağı mülakata, Akdeniz, Ankara ve Atatürk Üniversiteleri ile başladı. Mülakatın kendileri için olumlu olduğunu belirten rektör adayları, görüşmenin samimi ve dostane bir ortamda gerçekleştiğini söyledi. Kişisel olarak, ÜAK'ın aksine mülakata karşı olmadığını söyleyen ÜAK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, "Yaşadığımız bazı sorunların, geçmişte karşı karşıya yeterince konuşmadığımızdan kaynaklandığına inanıyorum." dedi.

Görev süresi Ağustos ayına sona eren 21 üniversitenin rektörlüğü için, üniversitelerdeki seçimlerde en fazla oy alan ilk 6 rektör aday adayının YÖK'teki mülakatı bugün başladı. Saat 9:00'da başlayan Genel Kurul'da önce Akdeniz Üniversitesi'nin, ardından ise Ankara ve Atatürk Üniversitelerinin aday adayları dinlendi.

Akdeniz Üniversitesi rektör adaylarında ilk sunumu, yeniden aday olan ve üniversitedeki seçimlerde 293 ile en yüksek oyu toplayan Rektör Prof. Dr. Mustafa Akaydın yaptı. Akaydın, çıkışta basın mensuplarına yaptığı açıklamada; görüşmenin son derece güzel geçtiğini söyledi.

"Dostane karşılandım, güler yüzlü bir iletişim ortamı ile karşılaştım." diyen Akaydın, görüşmede bu güne kadar yaptıklarını ve yeniden seçilmesi halinde yapmayı planladıkları hakkında sunum yaptığını söyledi. Sunumundan sonra, "son derece sıcak, kolay cevaplanabilen birkaç soru" sorulduğunu kaydeden Akaydın, "Bu çerçevede, Akdeniz Üniversitesi'nin organ nakli ile ilgili başarıları soruldu. Üniversitenin yeni kampüs alanı soruldu. Girişimci üniversite modeli ve AR-GE hakkında sorular soruldu. Zaten benim konuşmamın içeriğinde de vardı." diye konuştu.

Akaydın, Akdeniz Üniversitesi'nde çıkan olayların görüşmede gündeme gelmediğini aktardı. Akaydın, görüşmeden önce rektör adaylarına YÖK tarafından gönderilen 'Rektör Adayı Bilgi Formu'nu, "Güzel değerlendiriyorum. Adaylara projeleri soruluyor." diyerek değerlendirdi.

ÜAK BAŞKANI AKAYDIN: "BEN KİŞİSEL OLARAK MÜLAKATA KARŞI DEĞİLİM"

Üniversitelerarası Kurul'un (ÜAK), YÖK'te yapılan rektör mülakatlarına karşı çıktığının hatırlatılması üzerine Akaydın, "Mülakata ÜAK tepki gösterdi. Ben ÜAK Başkanıyım. Demokratik bir kurul başkanı olarak, kurulumun görüşü neyse onu yansıtmak zorundayım. Bence böyle bir iletişimin de faydası vardır. Kişisel olarak mülakata karşı değilim. En güzel şey, karşı karşıya konuşarak olur. Zaten, bazı yaşadığımız sorunların, geçmişte karşı karşıya yeterince konuşmadığımızdan kaynaklandığına inanıyorum." şeklinde konuştu.

Akaydın, YÖK'teki oylama sonucunda sıralamaya sadık kalınıp kalınmayacağı yönündeki bir soruya, " O konuda bir yorum yapamam. Takdir, YÖK'ün." diyerek cevap verdi.

"Kalınmalı mı?" şeklindeki soruya ise Akaydın, "Ben, deneyimli bir rektör adayıyım. Bilimsel yayın olarak güçlü bir adayım. Utanılacak bir şey de yapmadım. Hakkımda herhangi bir soruşturma, ceza, ahlaki ya da mali bir ayıbım yok. Aldığım oy en yüksektir. Ben kendim kişisel olarak hak ettiğime inanıyorum ama takdir YÖK'ündür." şeklinde konuştu. Akaydın, farklı bir karar çıkması durumunda ise karara saygı duyacağını söyledi. Akaydın'a, YÖK ve hükümet ile ters düşen bildirilerde kendi isminin bulunduğu da hatırlatıldı. Akaydın, bunun üzerine, "Ben görevimi doğru yaptığım inancındayım. Aynı çizgim hep devam edecektir." ifadesini kullandı.

Akaydın, "Cumhurbaşkanı'nın en çok oy alan adayları atayacağı belirtiliyor." şeklindeki bir başka hatırlatma üzerine ise, "Öyle inanıyorum." yanıtını verdi.

Bu arada Akaydın, 1 Temmuz'da yapılacak ÜAK toplantasında, görev süresi sona eren YÖK Genel Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa İlhan'ın yerine seçim yapılacağını sözlerine ekledi.

ANKARA ÜNİVERSİTESİNDEKİ SEÇİMLERDE BİRİNCİ OLAN TALUĞ: "SAMİMİ, AKADEMİSYENLERE UYGUN BİR ORTAM"

Ankara Üniversitesi'nde yapılan seçimlerde 372 oy ile birinci olan Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Cemal Taluğ ise, "Samimi, akademisyenlere uygun bir ortamda, kimi teknik kimi akademik, adete güzel bir sohbet olarak görüşmemizi yaptık." diye konuştu.

Taluğ, mülakatın ÜAK tarafından eleştirildiğinin hatırlatılması üzerine, ilk defa mülakata girdiğini söyledi. Taluğ, "Benim açımdan üyeleri tanımak, üyelerin de bizleri tanıması açısından bir yararı olabilir. Mülakata ne gibi bir değer ve konum verdiğinize bağlı. Bir tanışma olarak ben kendim yararlandım." dedi.

Taluğ, Cumhurbaşkanı'nın ilk sıradakileri atayacağı yönünde oluşan beklenti ile ilgili, gülümseyerek "Benim de bu yönde bir beklentim var." yanıtını verdi. "Şansınızı nasıl görüyorsunuz?" sorusu üzerine ise Taluğ, "Seçimi birinci olarak bitirmiş bir insanım. Kişisel olarak yerimin değişmesi için hiçbir neden, hiçbir gerekçe olduğunu düşünmüyorum. Böyle bir şey olacağını da görmüyorum ama her kurum, YÖK de Cumhurbaşkanlığı da görevini yapacaktır. Sonuçta bir atama yapılacak. Önemli olan, üniversitelerimize ve ülkeye yararlı olmasıdır. Üniversitelerin bilgi toplumuna doğru yönelen bir dünyada Türkiye için önemi var. Üniversiteleri her türlü kısır çekişmelerin dışında kavrayan, kucaklayan, bir anlayışa da ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum."

Taluğ, sözlerini "Sürecin bir parçasını kişisel olarak bitirmiş olmanın rahatlığını hissediyorum." diyerek tamamladı.

ANKARA ÜNİVERSİTESİ REKTÖR ADAYI

Ankara Üniversitesi Rektör Adayı Prof. Dr. Tümer Çorapçıoğlu ise görüşmeyi "güzel" olarak nitelendirdi. Tıp Fakültesi Dekanlığı konusunda YÖK ile yaşanan gerilimin gündeme gelmediğini belirten Çorapçıoğlu, rektör adayı bilgi formunun da güzel bir yaklaşım olduğunu kaydetti. Çorapçıoğlu, "Bence herkese eşit şart. Önden de hazır geliniyor. Neden aday olduğumuzu ve neyi özlemlediğimizi soruyorlar." dedi.

Üniversitedeki sıralamaya sadık kalınıp kalınmayacağı yönündeki beklentisi üzerine Çorapçıoğlu, "1. sıradayken de seçilmemiştim. Yorum yapamayacağım." ifadesini kullandı.

Çorapçıoğlu, rektörlük için hangi kriterlerin olması gerektiği ile ilgili soruya, "Sayın Başkan ve YÖK üyeleri kimin daha yetkin olduğuna, projelere göre karar verecektir." yanıtın verdi.

Rektör adayları ile yapılan mülakatı nasıl değerlendirdiğini sorulması üzerin Çorapçıoğlu, "Reddedilecek bir şey değil. Daha önce biraraya gelmediğiniz YÖK üyelerinin bizim hakkımızda fikir edinmesi güzel bir şey." diye konuştu.


ÜAK Başkanı Akaydın mülakat çıkışında ne söyledi

Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, ÜAK'ın 1 Temmuzda toplanmasının planlandığını, ancak bu tarihin, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın da toplantıya katılmak istemesinden dolayı değişebileceğini söyledi.

Akaydın, yaptığı açıklamada, ÜAK'ın 1 Temmuz 2008 tarihinde ODTÜ'de toplanmasının planlandığını belirterek, ''Fakat toplantıya YÖK Başkanımız da katılmak istiyor. Onun da programı çok yoğun olduğu için, onun istencine göre en geç 17 Temmuza kadar yasal olarak toplantıyı yapmak zorundayız'' diye konuştu.

Toplantıda, ÜAK kontenjanından YÖK üyeliği sona eren Prof. Dr. Mustafa İlhan'ın yerine yeni üye adayı belirlemek için seçim yapılacağını bildiren Akaydın, toplantıda yeni çıkan ''doçentlik sınav sistemi''ni ilgilendiren yasa ile ilgili kurul üyelerinin görüşlerinin de alınacağını kaydetti.

Akaydın, ayrıca Akdeniz Üniversitesi rektör adayı olarak YÖK'teki mülakatının bugün yapıldığını ve iyi geçtiğini söyledi.


YÖK'te rektörlük mülakatı ÜAK Başkanı Akaydın ile başladı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) görev süreleri Ağustos ayında sona erecek 21 üniversitenin rektörlüklerinin yerine seçilen rektör aday adayları ile mülakata başladı

Mülakata gelen Üniversitelerarası Kurul Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, YÖK girişinde kendisini getiren yakınlarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Sabah 9:00'da başlayan toplantıda Akdeniz, Ankara, Atatürk Üniversiteleri'ndeki seçimlerde en fazla oyu alan adaylar dinlenecek. YÖK bu kapsamda yarın Boğaziçi, Cumhuriyet, Dicle Üniversitesi rektör adaylarını, 2 Temmuz'da Ege, Erciyes Üniversiteleri rektör adaylarını, 3 Temmuz'da Fırat, Gazi, Gaziantep ve İnönü rektör adaylarını, 8 Temmuz da İstanbul Teknik, Karadeniz Teknik ve 19 Mayıs üniversiteleri rektör adaylarını, 9 Temmuz'da ise ODTÜ, Trakya, Uludağ ve Yıldız Teknik Üniversite adaylarını dinleyecek. Rektör adayları YÖK'e aday oldukları üniversitelerle ilgili sorunları çözüm önerileri ve projeleri ile ilgili sunum yapacak. Bu çerçevede toplam 21 üniversiteden 126 rektör aday adayını dinleyecek olan YÖK, her üniversite adayını 3'e indirecek. Listeler daha sonra Cumhurbaşkanlığı'na sunulacak. Cumhurbaşkanı da 3 aday arasından birini atayacak.

Öte yandan YÖK'e gelen Akdeniz Üniversitesi rektör adayı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, YÖK girişinde kendisini bırakan yakınlarıyla fotoğraf çektirdi. Akaydın daha sonra YÖK binasına girdi.


21 üniversitede yapılan rektörlük seçimlerinden sonra YÖK Genel Kurulu, üç kişilik kısa listeleri oluşturmak için en yüksek oyu alan 6'şar adayı mülakata alacak

GÖREV süresi sona eren 21 rektörün yerine seçim yapılarak her üniversiteden en yüksek oyu alan 6 adayı dinleyecek olan YÖK Genel Kurulu, adayları dinlemeye bugün başlıyor. Geçen hafta içinde seçim yapılan 21 üniversitenin rektör adayları, projelerini, düşüncelerini Kurul üyelerine anlatacak. 3 adaylık kısa liste 22 Temmuz'da kesinleşecek.

REKTÖR ADAYI BİLGİ FORMU

AYNI zamanda rektörlerden, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan döneminde başlayan ?Rektör Adayı Bilgi Formu'nu doldurmaları istenecek. Kişisel bilgilerle ilgili soruların bulunduğu formda, ?Rektör adayı olduğunuz üniversitenin başlıca sorunları, öngördüğünüz çözüm önerileri ve projeler' gibi sorular yer alıyor.

ÇÖZÜM, ÖNERİ VE PROJE

HARF sırasına göre 21 üniversitenin rektör adaylarının davet edildiği YÖK Genel Kurul'u, bütün adayları bir seferde dinleyemeyeceği için rektör adaylarını dinleme takvimi belirledi. Buna göre, bugün Akdeniz, Ankara ve Atatürk üniversiteleri, yarın Boğaziçi, Cumhuriyet, Çukurova, Dicle üniversiteleri, 2 Temmuz Dokuz Eylül, Ege, Erciyes üniversiteleri, 3 Temmuz Fırat, Gazi, Gaziantep, İnönü üniversiteleri, 8 Temmuz İstanbul Teknik, Karadeniz Teknik, Ondokuz Mayıs üniversiteler, 9 Temmuz Ortadoğu Teknik, Trakya, Uludağ ve Yıldız Teknik üniversitelerinin rektör adayları çözüm, öneri ve projelerini Kurul üyelerine anlatacak.

3 KİŞİLİK KISA LİSTE

KURUL rektör adaylarını dinledikten sonra, her üniversitede için aday sayısını 3 indirmek amacıyla 21-22 Temmuz tarihlerinde yeniden toplanacak. Burada, her üniversiteden 3 isim belirleyen Genel Kurul üyeleri, isimleri liste halinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunacak.

HACER BAŞ

Memurlar.net ve Ajans'lar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber