Dolar ve avro güne nasıl başladı?
Dolar/TL, Fed'in faiz politikası ve Trump'ın sert eleştirileriyle rekor seviyelere yaklaşıyor. Piyasalarda neler oluyor? Tüm detaylar haberimizde!

Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 40,3780 seviyesinden işlem görüyor. Dün yükseliş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışının yüzde 0,1 üzerinde 40,2870'ten tamamladı. Bugün saat 09.10 itibarıyla yüzde 0,2 artışla 40,3780'den işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,5 yükselişle 46,9370'ten ve sterlin/TL de yüzde 0,1 kazançla 54,2160'tan satılıyor. Dolar endeksi ise yüzde 0,1 artışla 98,5 seviyesinde bulunuyor.
Piyasalarda Son Durum ve Fed Gelişmeleri
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bağımsızlığına yönelik endişelere karşın, güçlü gelen büyük banka ve şirket bilançoları varlık fiyatlarının yönü üzerinde etkili oluyor. ABD'de açıklanan makroekonomik veriler ve olumlu gelen bilançoların ardından gözler Fed'in para politikasında atacağı adımlara çevrildi.
Fed ve Başkan Trump'ın Açıklamaları
- ABD Başkanı Donald Trump, faiz indirimlerinde geç kaldığı gerekçesiyle Fed Başkanı Jerome Powell'a yönelik eleştirilerini sürdürdü.
- Trump, dün beklentilerden güçlü gelen perakende satış verileri ve işsizlik maaşı başvurularının gerilemesi sonrası sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Harika rakamlar çıktı." ifadesini kullandı ve Fed Başkanı Powell'a faizleri düşürmesi çağrısı yaptı.
- Fed yetkilileri, faiz indirimleri konusunda "temkinli" mesajlar verdi.
- Fed Yönetim Kurulu Üyesi Adriana Kugler, enflasyonun yüzde 2 hedefinin üzerinde seyrettiğini ve gümrük tarifelerinin yukarı yönlü baskısıyla karşı karşıya kaldığını belirtti. Kugler, "Politika faizimizi bir süre daha mevcut seviyede tutmayı uygun buluyorum." dedi.
- San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, enflasyon konusunda hala yapılacak iş olduğunu ancak faizleri indirmek için enflasyon hedefine ulaşmayı beklememeleri gerektiğini söyledi. Daly, bu yıl iki faiz indirimi yapılmasının makul olduğunu belirtti.
Piyasaların Gündemi
Analistler, bugün yurt içinde haftalık para ve banka istatistiklerinin, yurt dışında ise ABD'de yoğun veri gündeminin takip edileceğini belirtti.