Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği (Seri No 52)

Haber Giriş : 24 Aralık 2003 06:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BÜMKO : 117010-6755/32412-30

Bakanlığımıza yapılan başvurularda, bir görevin vekaleten yürütülmesi halinde vekilde aranılacak koşullar ile bu kişilere ne şekilde yan ödeme verileceği konularında duraksamalara düşünüldüğü belirtilerek görüş istenilmektedir.

Vekalet Görevini Yürüteceklerde Bulunacak Koşullar :

Bilindiği gibi «Vekalet görevi ve aylık verilmesinin şartları 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86 ncı maddesi ile düzenlenmiştir. Öte yandan Başbakanlık Özlük ve Yazı İşleri Genel Müdürlüğünün 27.1.1977 tarih ve 383-00501 sayılı yazılarında ise, Danıştay 3 ncü Dairesinin 2.11.1977 tarih ve E. 77/1117, K. 77/1035 sayılı kararı kaynak gösterilerek, bir görevin vekaleten yürütülmesi halinde, görevin gerekleri ve nitelikleri değişmeyeceğinden bu görevi vekaleten yürütecek olanların asil memurun tüm yetkilerini taşımasının geneliliği ve hizmetin yürütülebilmesi için vekil olarak atanacakların asilde aranan koşullara sahip olmasının zorunlu bulunduğu belirtilmektedir.

Bu itibarla, 657 sayılı Yasanın 86 ncı maddesine göre yapılacak vekil atamalarında, anılan Danıştay kararına uygun olarak, vekaleten atanacak memurların, eğitim durumları ve hizmet süreleri yönünden atanacakları derecenin zorunlu kıldığı koşullara sahip olmaları gerekmektedir. Bir başka deyişle memurlar, öğrenim durumları ve hizmet sürelerine göre atanabilecekleri kadronun üstünde bir kadroya vekalet ettirilemezler. Örneğin 1 nci derecede kadrolu göreve vekalet edecek bir memurun, eğitim durumu ve hizmet süresi yönünden bu derece için öngörülen genel koşullara veya 68 nci maddenin ( B ) bendin de öngörülen özel koşullara sahip olması gerekmektedir.

Vekalet Görevini Yürütenlere Ödenecek Tazminat ve Zamlar

657 sayılı Devlet Memurları Yasasına 31.7.1970 gün ve 1327 sayılı Yasa ile eklenen ve 1897 sayılı Yasa ile değiştirilen iş güçlüğü, iş riski ve temininde güçlük zamları ile mali sorumluluk tazminatına ilişkin Ek Maddede, bu tazminat ve zamların hangi memurlara, ne miktarda ve ne koşullarla verileceğinin, yılda bir kez olmak üzere hazırlanan Bakanlar Kurulu Kararında gösterilerek yürürlüğe konulacağı belirtilmiştir. Bu yasa hükmüne dayanılarak çıkartılan kararnamelerde, sözü edilen tazminat ve zamların bu kararnamelere ekli cetvellerde gösterilen görev ünvanını taşıyan personele, görevinin gerektirdiği hizmeti fiilen yapması koşulu ile ödenebileceği kararlaştırılmıştır. Yine bu kararnamelere göre cetvellerde yer alan ünvanlara ilişkin görevleri «vekaleten» yürütenlere, asıl ve vekil olarak yürüttükleri işler için aynı cins tazminat veya zamların verilmesi öngörülmüş ise, bunlardan sadece miktarı fazla olanlar ödenecektir. Bunun yanısıra her iki göreve, farklı türden tazminat ve zamların da verilmesi sözkonusu ise, bu nitelikteki tazminat ve zamlar da ayrıca ilgiliye ödenebilecektir.

Konuyu, 1978 yılında hangi görevler için ne miktarda tazminat ve zam verileceğini belirleyen 16.7.1978 gün ve 7/16062 sayılı Bakanlar Kur ulu Kararındaki (1) sayılı Kurum numarası Cetvelin A - Genel İdare Hizmetleri Bölümünün 11 nci ve 16 ncı sıralarında yer alan görev ünvanları örneği üzerinde daha açık biçimde belirtmek mümkündür :

Görev Ünvanı İş Güçlüğü Tem.Güçlük Zammı Zammı

11 Genel Müdür Yardımcısı 500 550

16 Genel Müdürlük Müşaviri

(Kadro, derecesi 1 - 2 olan) 450

Bir «Genel Müdürlük Müşaviri» asıl görevinin yanısıra «Genel Müdür Yardımcısı»na da vekalet ettiği takdirde; iş güçlüğü zammı, her iki görev için de öngörüldüğünden, yalnız daha yüksek olan 500 puanı ve ayrıca. Genl Müdür Yardımcısı için öngörülen 550 puan teminindeki güçlük zammını, ki toplam 1450 puanı alabilecektir.

Asıl görevi ile birlikte bir başka görevi de vekaleten yürütmekte olanlar, her iki görev için öngörülen, tazminat ve zamlardan ancak belirtilen bu koşullarla yararlanacaklardır.

Bilgi edinilmesi ve gereğinin ona gör e yapılması arz ve rica olunur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber