Kemik ve eklem ağrılarını önemseyin

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Ekim 2009 14:46, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Eklemlerdeki şişlik, ağrı ve kızarıklıklar, sabah uyanıldığında eklemleri hareket ettirmede yaşanan güçlükler, iltihaplı romatizma bulgusu olabilir.

- İltihaplı romatizma, eklemlerde şekil bozukluğuna ve eklemin hiç hareket ettirilememesine yol açabilir.

Romatizmal hastalıklara eşlik eden eklem dışı şikayetler zayıflama, iştah kaybı, ateş, göz yakınmaları (kırmızılık, kaşınma, kuruluk, bulanık görme), karın ağrısı, kanlı ishal, saç dökülmesi, güneş ışığına aşırı duyarlılık, deri döküntüsü, ağız kuruluğu, ağız içi yara (aft), bel, sırt ve topuk ağrısı olarak sıralanıyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniğinden Yrd. Doç. Dr. Coşkun Zateri, romatizmal hastalıkların çoğunlukla kadınlarda görülmekle birlikte erkeklerde de ortaya çıkabildiğine işaret ederek, şu bilgileri verdi:

HER YAŞTA GÖRÜLEBİLİR

"Çocuklar dahil tüm yaş gruplarında romatizmal hastalıkların ortaya çıkması olasıdır. Romatizmal hastalıkların önemli bir bölümünün kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak genelde mikrobik ya da bulaşıcı hastalık değillerdir. Bazılarında genetik yatkınlık olabilir. Bütün sağlık sorunlarında olduğu gibi romatizmal hastalıklarda da en uygun tedavinin yapılabilmesi için ilk aşamada hastalığa doğru teşhisin konulması gereklidir. Doktorunuz tarafından önerilmeyen tedavileri uygulamak, hastalar için yararsız ve tehlikeli olabilir.''

KİLO VERİN, SİGARAYI BIRAKIN

Eklemlerdeki yükü artıran fazla kiloların verilmesinin, doktor tarafından önerilen egzersizlerin düzenli yapılmasının, damar yapısını bozan sigara kullanımının bırakılmasının romatizmalı hastalar için önemli olduğunu ifade eden Dr. Zateri, bazı romatizma hastalarında ise fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının oldukça yararlı olduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber